- Home
- Justiţie
- (02.10.2022, 23:00)
- Sorina Matei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mădălina Afrăsinie, judecător Tribunalul Bucureşti: „Cheile Puterii de acum vor fi aceste legi ale Justiţiei, aşa că mare atenţie în mâna cui puneţi aceste chei!”
- „Nu am înţeles de ce a fost eliminată interdicţia serviciilor de a racola magistraţi. Probabil convine multora ca statutul nostru să rămână sub semnul întrebării”
- „Profesia noastră are nevoie de manageri, de lideri, nu are nevoie de şefi”
- „Independenţa o simţi. Noi încă suntem în pixul unui om politic – ministrul Justiţiei”
- Noi în interiorul sistemului trebuie să ne facem curăţenie, nu societatea, nu politicul”
- „Mi-am pus întrebarea dacă instanţele au avut protocoale încheiate cu SRI”
- „De ce se simte nevoia ca într-o profesie independentă să ai serviciile de informaţii lângă tine?”
- „Intru săptămânal în şedinţă de judecată, cu 40-45 de dosare. Îmi trebuie 3 zile ca să pregătesc o şedinţă de judecată. Am avut şedinţe şi cu 300 de dosare”
- „După 21 de ani ca judecător de scaun, am un salariu de aproape 3000 de euro”
- „Abia aştept să plec la pensie. Vreau să am linişte, vreau să mă bucur de tot ce n-am putut să fac”
- „Până trec în lumea celor drepţi vreau să citesc teza de doctorat a domnului Coldea şi teza domnului Ciucă. Cu ce afectează securitatea statului doctoratul domnului Coldea ca să-l clasifici?”
- „Legile Securităţii Naţionale sunt o palmă dată logicii juridice şi bunului simţ. Dacă se vor vota aşa, putem să stingem becul în această ţară”
- „Legile Securităţii Naţionale oficializează hotărârea CSAT care acorda SRI statut de organ de cercetare penală. Părţi din protocoalele celebre se regăsesc în legile Securităţii Naţionale. Prin legile Securităţii Naţionale ne întoarcem la statul de drepţi”
Urmărește
499 afișări
„Nu ne purtăm ca o putere separată a statului. Nu am înţeles de ce a fost eliminată interdicţia serviciilor de a racola magistraţi. Dacă a fost eliminată prevederea, înseamnă că avem ceva de ascuns. Nu înţeleg de ce nu s-a simţit nevoia de consolidare a declaraţiei că nu suntem colaboratori sau informatori ai serviciilor. Probabil convine multora ca statutul nostru să rămână sub semnul întrebării. (...) Să ştiţi că independenţa o simţi. Încă suntem în pixul unui om politic – ministrul Justiţiei. Ministrul Justiţiei stabileşte bugetul instanţelor. Ministrul Justiţiei poate să participe la elaborare regulamentului instanţelor. Teoretic, ministrul Justiţiei, om politic, nu are ce să caute în reglementarea profesiei de magistrat. Vorbesc de mult clamata independenţă, pentru că nu este nicio independenţă. Sunt judecător din 2001, de 21 de ani. Mie n-a îndrăznit nimeni să-mi sugereze vreo soluţie. Avertismente primesc şi acum de genul: nu mai vorbi, nu mai povesti atât, nu te mai lua de toţi. Eu am spus public de problemele cu care noi ne confruntăm. Profesia noastră, în sine, este o profesie închisă. Noi judecătorii nu suntem sub un glob de sticlă, rupţi de societate. Intru săptămânal în şedinţă de judecată, cu 40-45 de dosare. Da, citesc toate dosarele cu care intru în şedinţa de judecată. Îmi trebuie 3 zile ca să pregătesc o şedinţă de judecată. Singura presiune pe care am simţit-o a fost că nu mai am timp. Profesia este extraordinară, dar există presiunea timpului. Noi ne uităm şi vedem când greşim. Nu mă simt confortabil când văd că am greşit. Uneori greşesc din cauza oboselii sau că nu există timp să studiez dosarul aşa cum trebuia”, a declarat judecătorul Tribunalului Bucureşti, Mădălina Afrăsinie, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.
Judecătorul a descris pe Aleph News şi ce înseamnă o zi din meseria unui judecător: „Nu ştiu dacă există judecători cărora le motivează deciziile grefierii. Se spune că grefierii cei mai buni sunt în penal. Oamenii care muncesc în instanţe sunt puţini. 90% din dosare sunt în civil. Am avut şedinţe şi cu 300 de dosare. Principala problemă este lipsa personalului. Nimeni nu vrea să vină în Comercial că este de muncă (...) Eu abia aştept să plec la pensie. Vreau să am linişte, vreau să mă bucur de tot ce n-am putut să fac. Vreau să mă duc la o cafea cu un coleg avocat fără să fiu suspectată. Când nu te mai regăseşti în sistem – pleci. Doar doamna Koveşi are voie să se ducă în sufragerii. Salariile noastre sunt mari în comparaţie cu ce? În unele ministere sunt salarii duble faţă de ale noastre. Singurul meu privilegiu este că sunt liberă”.
Judecătorul Mădălina Afrăsinie şi-a spus în emisiunea OFF/OnTheRecord şi părerea despre noile legi ale Justiţiei, aflate în dezbaterea Parlamentului:
„Profesia noastră are nevoie de manageri, de lideri, nu are nevoie de şefi. Este probabil o încercare ca să ne disciplineze. Domnul Predoiu a spus că sistemul are nevoie de o disciplinare, pentru că toţi cei care vorbim – deranjăm. În legile Justiţiei, este un regres fantastic. Dacă se doreşte disciplinarea noastră, înseamnă că o să se vorbească că au fost cândva judecători şi în România. Mulţi nu reacţionează pentru că mai au puţin şi ies la pensie şi vor linişte. Ai un copil de crescut, ai rate la bănci? Taci din gură. Se spune: nu trezi autorităţile din somnul lor că o să te coste dublu să te coste dublu să le adormi la loc. (...) Da, este bună separarea carierelor, o separare completă. Procurorii pot fi numiţi judecători, au fost numiţi direct la ÎCCJ şi n-am mai văzut aceeaşi vehemenţă. Dacă un procuror vrea să fie judecător – să o ia de jos, de la judecătorie. Noi la secţie n-am avut plicuri galbene şi nici bileţele. Cred că judecătorii sunt acum un pic mai relaxaţi, parcă se vorbeşte mai liber ca înainte. Mulţi aleg să tacă de teama de a nu genera o acţiune disciplinară. Anul trecut am avut acţiune disciplinară pentru declaraţii date în perioada pandemiei. Am fost anchetată pentru că am spus că vaccinarea nu m-a convins. (...) Independenţa este atât cât vrea fiecare judecător să fie de independent. Independenţa nu este garantată de salarii. După 21 de ani, am un salariu de aproape 3000 de euro. Sistemul nu performează aşa cum ar trebui pentru că nu suntem lăsaţi. Când ai un volum mare de lucru şi probabilitatea de a greşi creşte exponenţial. Tovarăşul Băsescu a zis că judecătorii se împart în două categorii: jumătate sunt corupţi, jumătate sunt incompetenţi. Cheile Puterii de acum vor fi aceste legi ale Justiţiei, aşa că mare atenţie în mâna cui puneţi aceste chei”.
Magistratul Afrăsinie nu a putut comenta public, potrivit legii de funcţionare a magistraţilor, deciziile colegilor săi de breaslă în cazul plagiatului premierului Nicolae Ciucă, dar a promis că îşi va spune punctul de vedere după ce va pleca din sistem:
„N-am voie să comentez cazul Ciucă, când voi ieşi la pensie voi comenta. Până trec în lumea celor drepţi vreau să citesc teza de doctorat a domnului Coldea şi teza domnului Ciucă. Poate primesc cadou de ziua mea o teză de doctorat cu autograful autorului. Cu ce afectează securitatea statului doctoratul domnului Coldea ca să-l clasifici?”
Judecătorul Tribunalului Bucureşti, Mădălina Afrăsinie, a vorbit însă în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, despre pericolele mari aflate în prevederile draft-urilor Legilor Securităţii Naţionale:
„Legile Securităţii Naţionale oficializează hotărârea CSAT care acorda SRI statut de organ de cercetare penală. Părţi din protocoalele celebre se regăsesc în legile Securităţii Naţionale. Prin legile Securităţii Naţionale ne întoarcem la statul de drepţi. În legile Securităţii Naţionale sunt inclusiv reguli de procedură, cum trebuie să judece judecătorul. Cum stabileşte un şef SRI dacă avem voie să audiem un lucrător de la SRI? În legile Securităţii este consfinţit: sistemul suntem noi. Au spus că au făcut o comisie prin care să analizeze legile, dar nimeni nu-şi asumă legile. Dacă Guvernul îşi asumă legile Securităţii Naţionale să ne spună şi dacă intrăm în dictatură militară. Legile Securităţii Naţionale sunt o palmă dată logicii juridice şi bunului simţ. Dacă legile Securităţii Naţionale se vor vota aşa, putem să stingem becul în această ţară (...). În CSM nu s-a mers până la capăt cu acel raport privind colaborarea cu serviciile secrete. Ce este în acele 19 anexe clasificate de SRI, de ce este o mare dramă? Trebuia o resetare din momentul în care au apărut protocoalele. Noi în interiorul sistemului trebuie să ne facem curăţenie, nu societatea, nu politicul. Ca să nu se mai întâmple, trebuie să ştiu ce s-a întâmplat, să învăţ din greşeli. Mi-am pus întrebarea dacă instanţele au avut protocoale încheiate cu SRI. De ce se simte nevoia ca într-o profesie independentă să ai serviciile de informaţii lângă tine? Serviciile de informaţii nu trebuie să fie în toţi şi în toate. Nu înţeleg de ce se simte nevoia unei consolidări a independenţei alături de serviciile de informaţii? Serviciile n-au ce să caute la noi, nici pe plicuri galbene”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
-
Un cablu electric submarin care leagă Estonia şi Finlanda s-a defectat. Nu este exclus un sabotaj
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump ar dori expansiunea SUA: Canada, Groenlanda și Canalul Panama se află în vizorul președintelui american
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Autoritățile raportează 29 de supraviețuitori și 38 de morți în urma prăbușirii unui avion în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe