- Home
- Justiţie
- BUCUREŞIT, (09.11.2020, 10:50)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Magistraţii cer Consiliului Superior al Magistraturii şi ministerului măsuri anti-COVID-19 în instanţe şi parchete
- Uniunea naţională a judecătorilor din România (UNJR), Asociaţia magistraţilor din România (AMR), Asociaţia Judecatorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Asociaţia procurorilor din România (APR) cer Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei să adopte de urgenţă o strategie comună şi unitară de combatere a pandemiei de COVID-19 în instanţe si parchete, în condiţiile creşterii accentuate a riscului de contaminare.
Urmărește
1043 afișări
Magistraţii cer Consiliului Superior al Magistraturii şi ministerului măsuri anti-COVID-19 în instanţe şi parchete
Potrivit unui comunicat transmis, luni, de UNJR, AMR, AJADO şi APR, unele instanţe se află deja în situaţii limită din cauza lipsei de personal, ca urmare a îmbolnăvirilor şi a contactelor directe cu persoanele îmbolnăvite, ce au determinat măsuri de izolare şi carantinare.
„În prezent nu există un cadrul legal special, care să permită adoptarea unor măsuri procedurale derogatorii de la dreptul comun pe perioada crizei sanitare generate de pandemia COVID-19. De asemenea, până în prezent nu a fost adoptată o strategie unitară la nivelul sistemului judiciar, de combatere a efectelor pandemiei în instanţe şi parchete, acestea fiind nevoite să se descurce pe cont propriu. Măsurile luate de instanţe şi parchete au fost diferite şi au depins nu doar de abilităţile manageriale ale conducătorilor lor, ci şi de factori externi, precum creşterea procentului de infectare a populaţiei, volumul de activitate, resursele umane disponibile, condiţiile de muncă sau gradul de implicare şi disponibilitatea din partea altor instituţii ale statului cu competenţe precise, în special a Direcţiei de Sănătate Publică”, se arată în comunicatul transmis de asociaţiile magistraţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan.
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
A crescut volumul de muncă în instanţe
Potrivit acestora, după starea de urgenţă, toate dosarele suspendate pe o perioadă de 2 luni au fost repuse pe rol, adăugându-se celor înregistrate în aceeaşi perioadă şi celor generate de măsurile luate de autorităţi în pandemie. Ca atare, volumul de muncă a crescut, fiind mai mare decât cel normal, iar acesta trebuie gestionat, în lipsa oricăror derogări, ca şi cum situaţia de fapt ar fi una normală.
„Din păcate, însă, situaţia nu este deloc una normală, ci una excepţională, ce se agravează de la o zi la alta, iar atitudinea de ignorare a acesteia, atât de către Consiliul Superior al Magistraturii, cât şi de către Ministerul Justiţiei, este intolerabilă, lăsând întreaga povara a consecinţelor pandemiei şi întreaga responsabilitate la nivelul instanţelor şi parchetelor, al conducerilor acestora, al judecătorilor, procurorilor, grefierilor, personalului in general”, se mai arată în comunicat
Potrivit reprezentanţilor asociaţiilor juridice, prin susţinerea unei strategii de tipul “fiecare pe cont propriu”, Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei „s-au derobat de responsabilităţile ce le revin, afectând în acest mod nu doar buna desfăşurare a activităţii în instanţe si parchete, ci si dreptul de acces la justiţie în condiţii de egalitate şi de siguranţă al miilor de cetăţeni citaţi în fiecare zi la instanţe şi parchete”, se mi arată în comunicat.
În lipsa oricărui cadru administrativ şi legal specific situaţiei şi în condiţiile în care numărul îmbolnăvirilor judecătorilor, procurorilor, personalului auxiliar şi conex, funcţionarilor publici creşte de la o zi la alta, fiecare instanţă sau parchet ia măsurile pe care le consideră potrivite, în limita posibilităţilor concrete de care dispune în situaţia dată, creând, însă, în acest mod, instabilitate, incertitudine şi lipsa egalităţii în faţa legii.
Unele instanţe vor suspenda judecata speţelor neurgente
Potrivit asociaţiilor citate, unele instanţe au anunţat deja suspendarea judecării cauzelor cu excepţia celor urgente, în alte instanţe se preschimbă termene sau se acordă termene lungi de judecată ori, dimpotrivă, se gestionează în continuare şedinţe cu zeci pe dosare pe fiecare termen.
Instanţele şi parchetele mici sunt in mod deosebit afectate, deoarece îmbolnăvirea personalului, şi aşa în număr redus, pune în pericol pur şi simplu posibilitatea de funcţionare a acestora, mai spun cei din asociaţiile magistraţilor.
De asemenea, mai spun asociaţiile, lipsa unui protocol între Ministerul Justiţiei şi Direcţia de Sănătate Publică privind anchetele epidemiologice şi strategia de testare în instanţe şi parchete a creat grave sincope în cooperarea dintre DSP şi instanţe.
„Efectele pandemiei afectează atât personalul din justiţie, cât şi pe cei care au contact cu aceştia – judecători, procurori, grefieri, personal auxiliar, conex, funcţionari publici, avocaţi, cetăţeni – fiind, aşadar, imperativă dezvoltarea unei strategii comune care să cuprindă cadrul de acţiune şi liniile directoare pentru măsurile specifice la nivel local. Ca atare, solicitările noastre sunt îndreptăţite, atât din perspectiva dreptului la sănătate al personalului instanţelor şi parchetelor, al cetăţenilor ce se prezintă la sediile acestora, cât şi a respectării principiilor pe care trebuie să se fundamenteze organizarea judiciară”, mai spun asociaţiile mgistraţilor.
Ce cer asociaţiile
Asociaţiile semnatare solicită Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei să adopte de urgenţă o strategie comună de combatere a efectului pandemiei de COVID-19 în instanţe şi parchete, să aibă un dialog constant cu instanţele şi parchetele pe această temă şi să ia toate măsurile necesare pentru a le ajuta, unele dintre acestea fiind deja în situaţii limită.
În acelaşi timp, asociaţiile semnatare îşi exprimă disponibilitatea de a sprijini în orice mod posibil toate eforturile în acest sens.
Citește pe alephnews.ro: Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe