- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mai mulţi membri ai Comisiei de examinare, audiaţi la DNA
Mai mulţi membri ai Comisiei de examinare a candidaţilor la funcţii de conducere de la Parchete sunt audiaţi, vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în legătură cu posibila fraudare a concursului.
Mai mulţi membri ai Comisiei de examinare, audiaţi la DNA
Printre persoanele audiate, vineri, la DNA se află şi Gabriela Ghiţă - preşedintele Comisiei de examinare a candidaţilor la concursul pentru numirea în funcţii de conducere a procurorilor de pe lângă Curţile de Apel, Tribunale specializate şi Judecătorii.
Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, că va solicita Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să soluţioneze cu celeritate dosarul privind eventuala fraudare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de procurori şefi de la Parchete.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
-
Un cablu electric submarin care leagă Estonia şi Finlanda s-a defectat. Nu este exclus un sabotaj
Kovesi a spus că nu poate să furnizeze date în legătură cu mersul anchetei referitoare la fraudarea examenului privind ocuparea funcţiilor de conducere la Parchete, însă a subliniat că fiecare este răspunzător pentru faptele sale, iar dacă un procuror comite o faptă penală, acesta trebuie să răspundă la fel ca orice cetăţean, care, bineînţeles, se bucură de prezumţia de nevinovăţie.
"Am să solicit DNA să soluţioneze cu celeritate această cauză, pentru că este foarte important stabilirea modului în care s-a desfăşurat acest concurs, dacă el trebuie invalidat sau validat şi, având în vedere importanţa acestuia, el trebuie soluţionat cât mai repede şi să se stabilească exact ce s-a întâmplat la acest concurs", a susţinut şeful Ministerului Public.
Întrebată dacă are date cu privire la o eventuală fraudare a examenului de ocupare a funcţiilor de conducere la instanţe, Kovesi a spus că deocamdată sunt informaţii numai în ceea ce priveşte examenul de organizare pentru funcţiile de conducere la procurori.
Conducerea Institutului Naţional al Magistraturii (INM) a cerut, vineri, membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să se pună de acord asupra datelor pe care le pot da privind modul în care s-a desfăşurat examenul pentru ocuparea funcţiilor de conducere de la Parchete.
Directorul INM, Mihai Selegean, şi adjunctul său, Lavinia Lefterache, s-au prezentat, vineri, în faţa Plenului CSM, pentru a discuta despre ce informaţii pot furniza Consiliului, astfel încât să nu lezeze ancheta procurorilor anticorupţie.
De asemenea, conducerea INM a precizat, pentru MEDIAFAX, că au informaţii despre eventuala fraudare a acestui concurs doar în ceea ce priveşte ocuparea posturilor de conducere la procurori şi nu şi pentru cele de judecători.
Joi după-amiaza, procurorul Sterian Guli, cel care a câştigat postul de conducere la Parchetul Tribunalului Capitalei, a fost citat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în baza unui mandat de aducere, pe care se făcea menţiunea că magistratul are calitate de învinuit.
"Procurorii desfăşoară o anchetă penală care vizează aspecte legate de posibila fraudare a examenului pentru ocuparea unor funcţii de conducere în cadrul parchetelor, fiind puse sub învinuire mai multe persoane din magistratură. În momentul în care condiţiile anchetei vor permite, vom anunţa public, printr-un comunicat de presă, numele persoanelor şi infracţiunile pentru care sunt cercetate", a informat DNA.
Sterian Guli, alături de alte persoane, a fost citat de procurorii anticorupţie în urma unor suspiciuni cu privire la oferire de mită pentru obţinerea subiectelor de examen înainte de susţinerea acestora, potrivit unor surse judicare.
Cei trei ar fi beneficiat de complicitatea unor membri ai Comisiei de examinare, dar şi din partea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), mai spun sursele citate.
Joi seara, INM a cerut Plenului CSM întrunirea de urgenţă şi analizarea acuzaţiilor de fraudare a concursului de numire în funcţii de conducere pentru procurori."Având în vedere începerea urmăririi penale în dosarul 197/P/2007 de către Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA), Institutul Naţional al Magistraturii (INM) cere Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) întrunirea de urgenţă şi analizarea acuzaţiilor de fraudare a concursului de numire în funcţii de conducere pentru procurori", se arată într-un comunicat al institutului.
În vederea elucidării tuturor chestiunilor care ţin de concursul de numire în funcţii de conducere a procurorilor, în cadrul anchetei desfăşurate, INM a pus la dispoziţie, la solicitarea DNA, lucrările candidaţilor.
Comisia de examinare a participanţilor la concursul pentru numirea în funcţii de conducere a procurorilor de pe lângă Curţile de Apel, Tribunale specializate şi Judecătorii, organizat în perioada 28 octombrie - 25 noiembrie 2007, a fost formată din: Gabriela Ghiţă şi Florica Marin (preşedinţi ai Comisiei, ambii procurori la Parchetul de pe lângă Înata Curte de Casaţie şi Justiţie), procurorii Eugen Cojocaru şi Florentina Dragomir (Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie), Tamara Manea (procuror inspector în cadrul CSM), Otilia Avram (procuror la Parchetul Curţii de Apel Târgu Mureş) - membri supleanţi şi Vasile Luha (procuror la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia) şi Dinu Gâlcă (procuror la Parchetul Curţii de Apel Galaţi) - membri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.