- Home
- Justiţie
- (07.05.2020, 11:38)
- Eduard Popescu
Video Mai pot fi aplicate de poliţişti amenzile majorate după decizia CCR. Recomandarea specialiştilor
- CCR a decis că amenzile date de stat pentru nerespectarea măsurilor luate pe timpul stării de urgenţă sunt neconstituţionale
- Teoretic, amenzile majorate mai pot fi aplicate de poliţişti până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial
- Specialiştii le recomandă cetăţenilor să fie prudenţi
Urmărește
5734 afișări
Deciziile CCR sunt generale şi obligatorii odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial. Potrivit Constituţiei, prevederile declarate neconstituţionale îşi pierd efectele juridice la 45 de zile de la momentul publicării deciziei, dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun prevederile neconstituţionale în acord cu deciziile CCR. La expirarea acestui termen şi în lipsa modificărilor, prevederea declarată neconstituţională îşi pierde complet efectele juridice.
Teoretic, amenzile majorate mai pot fi aplicate de poliţişti până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. Specialiştii le recomandă cetăţenilor să fie prudenţi: ”Toţi cei care au de gând să încalce ordonanţele militare să se abţină, pentru că este important ca tot efortul acesta susţinut de două luni de zile să fie continuat în aşa fel încât să poată fi ridicate restricţiile!” a avertizat Adrian Cuculis, avocat.
Ce se întâmplă cu amenzile majorate din timpul stării de urgenţă
Dacă ai fost amendat în ultimele săptămâni pentru nerespectarea ordonanţelor militare, trebuie să te adresezi instanţei, care va avea obligaţia să anuleze procesul-verbal
Şi dacă ai apucat să plăteşti, îţi poţi recupera banii, cu aceeaşi condiţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Astfel, toate persoanele amendate în această perioadă trebuie să formuleze o plângere la judecătorie.
”Toţi cei care au primit acele amenzi au posibilitatea de a se adresa instanţei de judecată. Şi cei ce au plătit deja amenda îşi vor putea recupera banii plătiţi, atât timp cât contestă procesul-verbal de contravenţie”, a explicat Adrian Cuculis, avocat.
Ce amenzi au fost declarate de fapt neconstituţionale
Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului privind neconstituţionalitatea OUG nr. 34/2020. Judecătorii Curţii au decis că actul normativ care a majorat chiar şi de 20 de ori cuantumul amenzilor aplicate persoanelor fizice, de la începutul lunii aprilie, este neconstituţional în ansamblul său.
Tot neconstituţional este şi art 28 din OUG nr. 1/1999, care stabileşte sancţiunile pentru cei care nu respectă măsurile stabilite pe perioada stării de urgenţă şi prevederile ordonanţelor militare.
Până în prezent au fost aplicate peste 300.000 de amenzi în baza ordonanţei care instituie starea de urgenţă. Marcel Vela a anunţat la începutul lunii mai că suma totală a amenzilor este de 120 de milioane de euro (600 de milioane de lei).
Din 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut la următoarele valori: cel puţin 2.000 lei şi cel mult 20.000 lei, faţă de valoarea minimă de 100 de lei şi cea maximă de 5.000 de lei, cât erau până la acel moment.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Ludovic Orban: Decizia CCR este o invitaţie pentru fiecare cetăţean la nerespectarea legii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe