Ministerul Justiţiei respinge acuzaţiile de tergiversare în cazul celor opt dosare

Ministerul Justiţiei a respins, duminică, acuzaţiile conform cărora ar tergiversa începerea urmăririi penale împotriva celor opt foşi sau actuali miniştri, precizând că vrea doar să respecte prevederile procedurale în astfel de cazuri, pentru eliminarea oricăror interpretări.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Ministerul Justiţiei respinge acuzaţiile de tergiversare în cazul celor opt dosare

Ministerul Justiţiei respinge acuzaţiile de tergiversare în cazul celor opt dosare

Secretarul de stat Gheorghe Mocuţa a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Justiţiei (MJ) nu tergiversează această problemă a dosarelor celor opt foşti şi actuali ministri şi că nu le poartă dintr-o instituţie în alta.

În acest sens, Mocuţa a precizat că Ministerul Justiţiei a fost sesizat în 16 ianuarie cu această problemă, iar în 20 ianuarie a luat o decizie, timp în care, în fiecare zi şi-a exprimat punctul de vedere.

Mocuţa a făcut o serie de precizări de ordin procedural în astfel de situaţii, referindu-se la Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială şi la prevederile din Codul de procedură penală.

El a subliniat că avizul pentru începerea urmăririi penale poate fi dat după analizarea şi evaluarea cazului, care trebuie să cuprindă referiri la faptă şi persoană, precum şi sesizarea organului de urmărire penală.

Astfel, Mocuţa a precizat că potrivit Legii 115/1999 privind răspunderea ministerială, dosarul cauzei trebuie să cuprindă informaţii despre faptă şi făptuitor şi materialul probator de la procuror, şi nu "secvenţe, fragmente sau interpretări" ale altor dosare.

Secretarul de stat a subliniat că nerespectarea acestor prevederi poate duce în timpul procesului la ridicarea unor excepţii procedurale şi la nulitatea cauzei.

"Nerespectarea acestor dispoziţii imperative poate constitui temei pentru invocarea de excepţii procedurale care pot duce la nulitatea absolută prevăzută de articolul 197 din Codul de procedură penală, această nulitate putând fi invocată oricând în cursul procesului penal. Ministerul Justiţiei intenţionează eliminarea oricăror elemente procedurale care ar împiedica o decizie legală şi temeinică", a declarat Mocuţa.

Întrebat care sunt documentele care trebuie trimise în cazul în care se solicită emiterea unui aviz pentru urmărire penală, Mocuţa a răspuns că dosarul cauzei trebuie să cuprindă date, indicii şi probe privind fapta şi pe făptuitor, un referat al procurorului care se ocupă de caz şi o cerere adresată pentru emiterea avizului de urmărire penală. Secretarul de stat a precizat că autorităţile competente pot lua o decizie numai după evaluarea cauzei, cu respectarea confidenţialităţii informaţiilor primite.

Gheorghe Mocuţa a spus că preşedintele Traian Băsescu a trimis la Ministerul Justiţiei doar referatele procurorilor şi copii ale unor acte pe care reprezentanţii nu le-au văzut, fiind primite în plicuri sigilate, acestea nefiind desfăcute.

"Avizul nu s-a dat pe baza dosarului aflate la procuror", a adăugat Mocuţa.

Potrivit lui Mocuţa, documentele trimise de preşedintele Traian Băsescu la MJ reprezintă părţi din dosarele procurorilor care au fost puse la dispoziţia acestuia, şi nu dosarele cauzelor. El a subliniat că şi preşedintele Traian Băsescu a recunoscut că nu a fost trimis dosarul cauzei.

"Din documentele noastre rezultă că la Ministerul Justiţiei nu a sosit dosarul cauzei care este la procuror", a mai spus secretarul de stat.

Totodată, Mocuţa a precizat, răspunzând unei întrebări, că acest aviz sigur nu s-a dat pe baza dosarului aflat la procuror.

"Legiuitorul nu vorbeşte de un alt dosar, iar noi coroborăm dispoziţiile Codului de procedură penală cu articolul 18 din Legea 115/1999", a precizat Mocuţa.

Mocuţa a adăugat că Ministerul Justiţiei nu vrea să scoată probe din dosare. El a precizat însă că legea în astfel de cazuri face referire la dosarul cauze, care "în situaţia aceasta nu a existat".

"Dacă legiuitorul ar fi considerat că la autoritatea competentă să elibereze aviz se constituie un alt dosar decât dosarul cauzei aflat la procuror, atunci fără îndoială ar fi denumit în conţinutul legii şi acest dosar", a mai spus secretarul de stat.

Preşedintele Traian Băsescu l-a avertizat, duminică, pe ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, că, prin atitudinea în cazul celor opt miniştri pentru care şeful statului a cerut începerea urmăririi penale, se apropie de abuz în serviciu. "E un avertisment pe care i-l dau public", a spus Băsescu.

Ministrul interimar al Justiţiei Teodor Meleşcanu a dispus, sâmbătă, să fie restituite Preşedinţiei documentele referitoare la cei opt foşti sau actuali miniştri, primite cu o zi în urmă, pe motiv că nu reprezintă "dosarul cauzei".

PDL i-a cerut, duminică, preşedintelui Traian Băsescu să facă demersuri pentru începerea urmăririi penale a ministrului interimar al Justiţiei Teodor Meleşcanu şi să-l suspende pe acesta din funcţie, acuzându-l de abuz în serviciu şi de reţinere sau distrugere de înscrisuri oficiale.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, miercuri, ministrului interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Adrian Năstase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codruţ Şereş şi Traian Decebal Remeş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici