Ministerul Transporturilor îl va da în judecată pe Băsescu pentru cazul Ştefănescu

Ministerul Transporturilor se va constitui parte civilă şi îl va da în judecată pe Traian Băsescu pentru a achita salariile restante unui fost angajat care a dat în judecată instituţia după ce a fost concediat de Băsescu pe când acesta era la conducerea ministerului, câştigând procesul la CEDO.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Ministerul Transporturilor îl va da în judecată pe Băsescu pentru cazul Ştefănescu

Ministerul Transporturilor îl va da în judecată pe Băsescu pentru cazul Ştefănescu

Actualul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, a anunţat, joi seară, în judeţul Timiş, că ministerul va trebui să despăgubească un fost angajat, concediat de Traian Băsescu când era la conducerea instituţiei, urmând să-i plătească salariile restante cuvenite, conform unei hotărâri a CEDO .

Orban a spus că un fost director din cadrul ministerului, pe nume Ştefănescu, a câştigat la CEDO procesul intentat ministerului, după ce a fost concediat în urmă cu mai mulţi ani.

"Acum trebuie să-i plătim salariile, daune morale şi trebuie să-l reintegrăm în funcţia pe care a avut-o. Ministerul se va constitui parte civilă şi îl va da în judecată pe Traian Băsescu", a spus Orban.

Potrivit acestuia, Traian Băsescu ar avea de plătit circa 1,5 miliarde de lei vechi, pe care-i va suporta "fie cu unul din terenurile pe care le-a primit de la prietenii săi, fie cu vreuna din casele pe care le are".

"Cine ştie, poate-i dă faliment fabrica de îngheţată", a completat el.

Un bucureştean va fi reangajat pe postul de director în cadrul Ministerului Transporturilor şi va primi daune de 3.500 euro din partea statului român, potrivit unei decizii pronunţate, joia trecută, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX, Curtea a pronunţat o hotărâre în cauza "Ştefănescu împotriva României", constatând încălcarea articolului 6 § 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care garantează respectarea dreptului la un proces echitabil.

Bucureşteanul a introdus, la data de 4 martie 2003, o cerere la CEDO, invocând încălcarea dreptului la un proces echitabil.

Reclamantul a arătat că a ocupat postul de director al unei direcţii din Ministerul Transporturilor, iar în decembrie 1996 a fost concediat.

Printr-o hotărâre definitivă din 1 februarie 1999 a Curţii de Apel Bucureşti, ministerul a fost obligat să îl reintegreze pe reclamant pe postul deţinut anterior, să îi plătească salariul pentru perioada pentru care a fost concediat, precum şi daune morale.

Bucureşteanul a încercat să pună în executare această hotărâre, însă nu a reuşit deoarece între timp avusese loc o reorganizare a ministerului, iar postul avea acum o altă denumire şi fusese ocupat de o altă persoană.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că articolul 6 § 1 la Convenţie a fost încălcat deoarece "autorităţile statului nu au depus eforturile necesare pentru a pune în executare hotărârea din 1 februarie 1999, prin care s-a dispus reintegrarea reclamantului pe postul deţinut anterior".

În consecinţă, statul român a fost obligat să execute hotărârea din 1 februarie 1999 - adică să-l reangajeze pe reclamant - şi să-i plătească acestuia indemnizaţiile aferente sau, în caz de neexecutare, să-i plătească suma de 2.500 de euro cu titlu de prejudiciu material. De asemenea, Curtea a obligat statul român să-i plătească reclamantului suma de 3.500 de euro cu titlu de daune morale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici