- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Justiţiei propune un nou cod de procedură penală
Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce va trimite Parlamentului şi Consiliului Superior al Magistraturii proiectul unui nou cod de procedură penală.
Cpp propus de Chiuariu introduce instituţii noi în sistemul judiciar
"Mi-am propus ca noile proceduri să fie echitabile, simple, rapide, uşor de aplicat. Ele trebuie să conducă la rezolvarea unora dintre bolile cronice ale sistemului nostru judiciar: supraîncărcarea Parchetelor şi instanţelor, durata excesivă a procedurilor, deschiderea unor proceduri abuzive, tergiversarea nejustificată a cauzelor, nefinalizarea dosarelor din motive procedurale", a declarat ministrul Chiuariu.
Acesta a subliniat faptul că este vorba despre un proiect complet nou şi care nu trebuie confundat cu recentele modificări aflate în dezbaterea Parlamentului. Noul cod încorporează standardele CEDO, precum şi reglementările din sfera pilonului III al Uniunieii Europene pentru crearea unui spaţiu al justiţiei, libertăţii şi securităţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
"La începutul săptămânii viitoare voi trimite Comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului şi CSM partea generală a noului cod de procedură penală pentru a formula observaţii şi a avea întâlniri de lucru comune în care să se dezbată principalele modificări. De asemenea, partea generală a proiectului noului cod va fi postată pe site-ul Ministerului pentru care orice persoană interesată să poată dezbate propunerea noastră", a precizat ministrul Chiuariu.
Noul Cod de procedură penală (Cpp) propus de Ministerul Justiţiei introduce instituţii noi, respectiv judecătorul de libertăţi şi judecătorul de cameră preliminară.
Potrivit demnitarului, judecătorul de libertăţi va fi responsabil cu luarea tuturor măsurilor ce afectează drepturile şi libertăţile individuale cum ar fi arestare, interdicţii, supraveghere tehnică, percheziţii sau măsuri asiguratorii, în timp ce judecătorul de cameră preliminară va fi responsabil de verificarea legalităţii şi temeiniciei rechizitoriului.
Totodată, noul Cpp elimină posibilitatea extinderii urmăririi penale sau a procesului penal, instituţii care duc în opinia ministrului la soluţionare cu întârziere a cauzei cu care a fost sesizată instanţa. Referitor la noile fapte descoperite în timpul judecării procesului, proiectul propune desfăşurarea de proceduri distincte de urmărire penală pentru a nu se ajunge "la întârzierea sau diluarea cauzei iniţiale deduse judecăţii". În egală măsură, a arătat Chiuariu, se propune eliminarea restituirii dosarului la procuror pentru refacerea urmăririi penale.
"Eliminarea restituirii va fi pregătită procedural prin modul de reglementare a competenţei şi a regimului nulităţilor, precum şi prin introducerea fazei intermediare de verificare a legalităţii şi temeiniciei trimiterii în judecată", a susţinut Tudor Chiuariu.
Ca elemente de noutate, ministrul a spus că se reaşează competenţele şi căile de atac.
Chiuariu spune că se vor regândi categoriile soluţiilor de neurmărire, ceea ce constituie un element de noutate prin noul Cpp.
"Avem în vedere, în primul rând, reglementarea soluţiilor alternative la urmărire date în competenţa procurorului, respectiv a renunţării la urmărire cu sau fără aplicarea unor sancţiuni. În cazuri în care gravitatea infracţiunii este redusă, măsura este proporţională cu gravitatea învinuirii, iar aplicarea unei sancţiuni este suficientă pentru a pune capăt tulburării provocate de infracţiune şi a realiza îndreptarea inculpatului. Renunţarea la urmărire dispusă de către procuror cu aplicarea unor funcţiuni va fi supusă confirmării judecătorului, pentru a se respecta principiul potrivit căruia judecătorul este garantul libertăţilor fundamentale", a mai explicat Chiuariu.
Noul Cpp reglementează, de asemenea, instituţia "acordului de recunoaştere a vinovăţiei" în cazul infracţiunilor de gravitate mică şi medie, pedepsită de lege cu închisoarea până la un anumit cuantum.
"Această procedură presupune, în esenţă, realizarea unui acord între procuror, pe de o parte, şi inculpat, asistat de avocat, pe de altă parte, în sensul recunoaşterii de către cel acuzat a infracţiunii ce i se reţine în sarcină", a mai spus ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO