Miron Cozma părăseşte, duminică, definitiv Penitenciarul Rahova

Miron Cozma va părăsi, duminică, Penitenciarul de maximă siguranţă Rahova, ca urmare a ispăşirii la zi a pedepsei de zece ani de detenţie rămasă de executat după graţierea din 2004.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului Miron Cozma părăseşte, duminică, definitiv Penitenciarul Rahova

Miron Cozma părăseşte, duminică, definitiv Penitenciarul Rahova

Avocatul lui Miron Cozma a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că acesta poate părăsi penitenciarul la orice oră, începând de duminică dimineaţă, nefiind necesare formalităţi suplimentare.

Ieşirea din penitenciar are loc în contextul în care ultimul proces privind eliberarea condiţionată a lui Cozma a fost suspendat ca urmare a invocării unor excepţii de neconstituţionalitate.

Comisia specială de la Penitenciarul Rahova a dat, pentru a treia oară, aviz favorabil, în 16 noiembrie, pentru eliberarea condiţionată a lui Miron Cozma. Conform procedurii, decizia a fost trimisă Judecătoriei Sectorului 5.

Instanţa a dispus, marţi, suspendarea procesului, după ce avocatul lui Cozma a ridicat mai multe excepţii de neconstituţionalitate, printre care şi aceea privind art. 59 din Codul penal şi art 75 din Legea 275/2006, cele două fiind în contradicţie cu art. 16 şi 21 din Constituţie.

Anul acesta, în 9 ianuarie, Judecătoria sectorului 5 Bucureşti admisese propunerea Comisiei speciale a Penitenciarului Rahova de eliberare condiţionată a fostului lider al minerilor din Valea Jiului, considerând că Miron Cozma, care a executat peste 3.300 de zile de închisoare, a dat dovadă de îndreptare a comportamentului său antisocial.

Decizia Judecătoriei sectorului 5 a fost atacată cu recurs, iar instanţa Tribunalului Bucureşti a admis recursul Parchetului Judecătoriei sectorului 5 Bucureşti, respingând cererea de eliberare condiţionată a lui Cozma. Totodată, instanţa a dispus ca o nouă cerere de eliberare condiţionată să fie luată în discuţie la jumătatea lunii noiembrie.

Miron Cozma, alături de locotenent colonelul (r) Silviu Popescu, a fost condamnat de instanţa supremă, în 15 februarie 1999, la 18 ani de detenţie pentru instigare la subminarea puterii de stat, în legătură cu mineriada din 1991, soldată cu căderea Guvernului Roman.

Sentinţa de condamnare a lui Cozma s-a dat după mineriada de la Costeşti-Vâlcea, din ianuarie 1999, ca apoi să fie declanşată o acţiune similară în februarie 1999, la Stoeneşti-Olt, când liderul minerilor din Valea Jiului a fost arestat.

Cererea de eliberare condiţionată a vizat un rest de pedeapsă de zece ani rezultat în urma contopirii pedepselor de şapte ani şi 11 luni - executată deja din pedeapsa de 18 ani de închisoare, pentru mineriada din 1991 - cu cea de zece ani aplicată de instanţa supremă pentru mineriada de la Costeşti.

Instanţa supremă a decis ca, după executarea întregii pedepse, lui Cozma să-i fie interzise drepturile civile timp de şapte ani, precum şi intrarea în oraşele Petroşani şi Bucureşti timp de cinci ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici