- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MJ: Nagy e vizat în acelaşi dosar cu Chiuariu, existând o singură cerere pentru ambii
Ministerul Justiţiei revine şi precizează că numele lui Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor, figurează alături de cel al lui Tudor Chiuariu într-un singur dosar, astfel că a fost formulată o singură cerere în cazul lor pentru declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală.
MJ: Nagy e vizat în acelaşi dosar cu Chiuariu, existând o singură cerere pentru ambii
MJ comunicase iniţial faptul că din lista transmisă de preşedinte lipseşte numele lui Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor.
"În seara de 16 ianuarie 2008, Preşedinţia României a transmis ministrului Justiţiei un număr de 7 cereri, în 8 cauze privind pe: Adrian Năstase, Victor Babiuc, Miron Tudor Mitrea, Tudor Alexandru Chiuariu, Nicolae Paul Anton Păcuraru, Decebal Traian Remeş şi Ioan Codruţ Şereş, referitoare la declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a domnilor: Adrian Năstase, Victor Babiuc, Miron Tudor Mitrea, Tudor Alexandru Chiuariu, Nicolae Paul Anton Păcuraru, Decebal Traian Remeş şi Ioan Codruţ Şereş", se arăta în comunicatul Ministerului Justiţiei, în care se anunţă că ministrul interimar nu poate da curs solicitării şefului statului în aceste cazuri pentru că nu are documentaţia completă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Deşi preşedintele Traian Băsescu i-a cerut ministrului interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Adrian Năstase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codruţ Şereş şi Traian Decebal Remeş, numele lui Nagy nu se regăseşte în comunicatul MJ.
În 11 septembrie 2007, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-a sesizat pe Preşedintele României pentru ca acesta să ceară urmărirea penală faţă de Adrian Năstase (prim-ministru în perioada 2000-2004), în legătură cu săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, instrumentate în dosarul nr. 114/P/2007.
În 13 septembrie 2007, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-a sesizat pe Preşedintele României pentru ca acesta să ceară urmărirea penală faţă de Miron Tudor Mitrea (ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada decembrie 2000 - iunie 2003, respectiv al Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului în perioada iunie 2003 - decembrie 2004) pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două în legătură directă cu infracţiuni de corupţie, instrumentate în dosarul numărul 49/P/2006.
În 18 septembrie 2007, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-a sesizat pe Preşedintele României pentru ca acesta să ceară urmărirea penală faţă de Szolt Nagy, ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada decembrie 2004 - iunie 2007 şi faţă de Tudor Chiuariu, ministrul Justiţiei, ambii pentru săvârşirea infracţiunii asimilată infracţiunilor de corupţie, şi anume abuz în serviciu contra intereselor publice având ca urmare obţinerea unui avantaj patrimonial pentru altul, prevăzută de art. 132 din Legea 78/2000 cu modificările ulterioare, în dosarul nr. 240/P/2007.
În 19 septembrie 2007, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-a sesizat pe Preşedintele României pentru ca acesta să ceară urmărirea penală faţă de Victor Babiuc, ministru al Apărării Naţionale în perioada decembrie 1996-februarie 1998, aprilie 1998-martie 2000, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul nr. 194/P/2007.
În 24 septembrie 2007, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-a sesizat pe Preşedintele României pentru ca acesta să ceară urmărirea penală faţă de Nicolae Paul Anton Păcuraru, ministrul Muncii Familiei şi Egalităţii de Şanse, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în dosarul nr. 239/P/2007.
Tot în 24 septembrie, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat, în două cauze, preşedintelui României învestirea Comisiei Speciale pentru analiza sesizărilor cu privire la săvârşirea unei infracţiuni în exerciţiul funcţiunii de către membrii Guvernului, referitor la Şereş Ioan Codruţ, fost Ministru al Economiei şi Comerţului.
În primul dosar, numărul 147/D/P/2007, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), se efectuează cercetări faţă de Zsolt Nagy şi Şereş Ioan Codruţ sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trădare prin transmitere de secrete şi constituirea unui grup infracţional organizat care acţionează în mod coordonat în scopul divulgării secretului economic.
La data de 5 decembrie 2006, procurorul general a adresat o cerere similară, dar Comisia special instituită s-a desesizat întrucât Şereş Ioan Codruţ nu mai avea calitatea de ministru. Prin Decizia 665 din 5 iulie 2007 a Curţii Constituţionale s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 23 alin. 2 şi 3 din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, motiv pentru care procedura specială de cercetare a miniştrilor care au comis infracţiuni în exerciţiul funcţiei lor se aplică şi foştilor membri ai Guvernului.
În cel de-al doilea dosar, numărul151/D/P/2005 al DIICOT se efectuează cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de subminare a economiei naţionale şi sprijinire a unei asociaţii infracţionale, de către Şereş Ioan Codruţ, în cauză fiind dispusă începerea urmăririi penale faţă de mai multe persoane cu rol decizional în cadrul SC Hidroelectrica SA, procurorul general solicitând şi-n această cauză aviz de cercetare.
În 8 octombrie 2007, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a sesizat pe Preşedintele României pentru ca acesta să ceară urmărirea penală faţă de Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (în funcţie la acea dată, ulterior demisionând-n.r.)pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prevăzută de art. 257 din Codul penal, în dosarul nr.157/P/2007 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Vineri, ministrul Justiţiei a anunţat că nu poate da curs solicitării preşedintelui Traian Băsescu privind pe cei opt actuali sau foşti miniştri, întrucât documentaţia primită de la Preşedinţie nu conţine dosarele propriu-zise ale acestora, conform legii, în acest sens adresând o scrisoare şefului statului.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, remis vineri agenţiei MEDIAFAX, articolul 18 din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială prevede că, dacă una dintre cele două Camere ale Parlamentului sau Preşedintele României a cerut urmărirea penală, dosarul cauzei se trimite, de îndată, ministrului Justiţiei sau, după caz, primului-ministru, pentru a proceda potrivit legii.
Ministerul Justiţiei precizează că, verificând documentaţia primită de la Preşedinţie, a rezultat că aceasta era incompletă, constând doar în referatele procurorilor de caz şi ale procurorilor şefi ai structurilor de parchet, lipsind dosarele propriu-zise, astfel încât ministrul nu a putut pune la dispoziţia parchetului dosarele, în condiţiile legii.
"Având în vedere că Preşedintele României are obligaţia de a transmite ministrului Justiţiei dosarele cauzelor (menţionate, de altfel, cu număr de file în referatele parchetului), iar, în situaţia de faţă, dosarele nu au fost primite, ministrul Justiţiei se află, pentru moment, în imposibilitatea legală, obiectivă, de a-şi exercita atribuţiile prevăzute de Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială. În acest sens, ministrul Justiţiei a adresat astăzi, 18 ianuarie 2008, o scrisoare Preşedintelui României", se arată în comunicat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO