- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Morar: Modificări legislative au blocat activitatea DNA în anumite cauze
Dezincriminarea fraudei bancare, modificări ale Codului de procedură fiscală şi decizii ale Curţii Constituţionale au avut impact asupra anchetelor desfăşurate sau care au fost încheiate de către procuroii anticorupţie, a susţinut, marţi, şeful Direcţiei Naţionale Anticoruţie, Daniel Morar.
Morar: Modificări legislative au blocat activitatea DNA în anumite cauze
Prin Legea 69/2007 privind modificarea Legii 78/2000 referitoare la faptele de corupţie a fost dezincriminată acordarea de credite cu încălcarea legii sau a normelor de creditare ori neurmărirea destinaţiilor contractelor de credite sau a creditelor restante, precum şi utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate cu excepţia celor garantate de fonduri publice care urmează să fie rambursate din fonduri publice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Pe de altă parte, modificarea adusă articolului 94 al Codului de procedură fiscală, prin OG 47/2007 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, interzice expres inspecţiei fiscale să efectueze consultări tehnico-ştiinţifice sau alte verificări la solicitarea organelor de urmărire penală.
Totodată, unele prevederi aplicabile în cursul anchetei penale au fost modificate printr-o decizie a Cuţii Constituţionale referitoare la faptul că civilii nu mai pot fi cercetaţi de magistraţii militari, astfel că Secţia Militară a DNA nu a mai putut continua unele anchete declanşate.
Şi procedura specială de urmărire penală a foştilor miniştri a fost modificată printr-o decizie a Curţii Constituţionale, astfel că dosare privind foşti miniştri (fostul premier Adrian Năstase, fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea-n.r.) au fost restituite procurorilor, care dispuseseră trimiterea în judecată a respectivelor cauze. Instanţele au cerut reluarea procedurilor de către DNA.
O altă blocare a dosarelor DNA a survenit instituirii de cătere Guvern a unei alte componenţe a Comisiei speciale de la Cotroceni, în final desfiinţată de Curtea Constituţională. Daniel Morar a spus că nu s-a făcut nimic timp de cinci luni de la momentul cererii de aviz de declanşare a urmăririi penale a demnitarilor vizaţi, de la Cotroceni, în dosare privind foşti şi actuali miniştri.
"Toate aceste modificări, directe sau indirecte, ale legislaţiei au avut un impact asupra anchetelor aflate în curs ori chiar finalizate", a spus Daniel Morar, în cadrul conferinţei de presă în care a prezentat bilanţul activităţii DNA pe anul 2007.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.