Morar regretă că nu a discutat cu procurorii despre stadiul dosarelor

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, a spus, luni, că îşi reproşează faptul că nu a ştiut că timp de nouă luni procurorul Aristotel Popa nu a lucrat la niciun dosar şi că nu a discutat mai mult cu procurorii despre stadiul dosarelor în lucru.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Morar regretă că nu a discutat cu procurorii despre stadiul dosarelor

Morar regretă că nu a discutat cu procurorii despre stadiul dosarelor

Morar a mai spus că a avut o reţinere pentru a nu le afecta independenţa, deoarece o eventuală întrebare despre stadiul anchetelor ar fi putut fi interpretată drept o tentativă de luare a cauzei de la anchetator.

Totodată, şeful DNA a reclamat lipsa de personal cu care se confruntă instituţia, arătând că în ultimele două luni au plecat trei oameni şi că sunt 25 de locuri neocupate.

Daniel Morar a mai arătat că neintenţionat a furnizat date false către inspectori cu privire la numărul dosarelor, precizând că s-a luat în considerare momentul înregistrării acestora la DNA, nu cel la care s-au înregistrat în sistem (DIICOT, alte unităţi de parchet).

Referitor la întrebarea ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, în legătură cu modul în care priveşte activitatea mai frenetică din ultima perioadă a DNA, Morar a spus că întotdeauna la sfârşitul anului, trimestrului sau semestrului "se iese cu mai multe soluţii decât în mod obişnuit".

Morar şi-a mai reproşat faptul că nu a ştiu că sunt necomunicate soluţii de neîncepere a urmăririi penale date de procurorii DNA.

Procurorul Liviu Dăscălescu i-a reproşat lui Morar faptul că pe unul dintre adjuncţii săi, Carmen Gâlcă, a pus-o să coordoneze secţiile grele din DNA, în condiţiile în care celălalt adjunct, Mircea Zărie, a finalizat 52 de lucrări, adică 1,3 pe lună. Dăscălescu a spus că managementul lui Daniel Morar în această privinţă a fost nebărbătesc, pentru că a lăsat munca grea pe umerii unei femei, iar şeful DNA s-a ocupat de serviciul de audit şi relaţii internaţionale.

Morar a replicat că o să regândească coordonarea activităţiilor secţiei, ţinând cont de toate deficienţele constatate de inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Dăscălescu, fost vicepreşedinte al CSM, a subliniat că este nemulţumit de faptul că unele voci şi-au permis să critice controlul realizat de către Constanţa Robu şi Marin Liţă la secţia lui Doru Ţuluş. Acesta i-a calificat drept profesionişti pe cei doi, arătând că Robu are o vechime de 27 de ani în magistratură, în timp ce Liţă are 32 de ani, având de două ori funcţii de conducere în structura Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Atât Liviu Dăscălescu, cât şi alţi membri ai Secţiei de procurori a CSM au susţinut că fiecare procuror inspector are modul său de a verifica şi dă o interpretare individuală fiecărei chestiuni, astfel că nu poate fi imputabil inspectorilor Robu şi Liţă faptul că au realizat un control explicat pe 244 de pagini, faţă de 26 de pagini cât au întocmit alţi inspectori la secţia I, de exemplu.

Dăscălescu a spus că nu este de acord cu măsuri radicale la DNA şi că Morar trebuie să rămână în funcţia pe care o deţine.

De altfel, raportul Inspecţiei Judiciare a CSM relevă probleme privind coordonarea secţiei a II-a a DNA de către Doru Ţuluş şi activitatea procurorului Aristotel Popa, şeful Serviciului tehnic din DNA, care de la momentul preluării acestei funcţii şi-a lăsat în nelucrare dosarele avute anterior.

Secţia pentru procurori a CSM a finalizat dezbaterile pe marginea Raportului Inspecţiei Judiciare privind activitatea procurorilor DNA în jurul orei 15.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici