MP: Dosarul generalului Pleşiţă, "în fază avansată de finalizare"

Dosarul generalul (r) Nicolae Pleşiţă, fostul şef al DIE, intrumentat de generalul magistrat Dan Voinea este "în fază avansată de finalizare", potrivit Ministerului Public.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului MP: Dosarul generalului Pleşiţă, "în fază avansată de finalizare"

MP: Dosarul generalului Pleşiţă, "în fază avansată de finalizare"

Biroul de presă al Ministerului Public a comunicat, luni, pentru MEDIAFAX, că dosarul privindu-l pe generalul (r) Nicolae Pleşită, şeful Departamentului de Informaţii Externe (DIE) al fostei Securităţi - învinuit că ar fi fost implicat în angajarea teroristului Carlos Şacalul în şapte atentate, la ordinul lui Nicolae Ceauşescu - este "în fază avansată de finalizare", conform declaraţiei generalului Dan Voinea.

La sfârşitul anului trecut, procurorul militar Dan Voinea era în aşteptarea unor documente - printre care şi rechizitoriul prin care teroristul Carlos a fost deferit justiţiei franceze şi condamnat la detenţie pe viaţă - pentru a putea continua ancheta în cazul fostului şef al DIE, generalul (r) Nicolae Pleşiţă.

Primele cercetări în privinţa legăturilor lui Carlos cu Securitatea română au început în 1990, din ordinul adjunctului procurorului general, Gheorghe Diaconescu, în baza unui raport făcut de colonelul Sergiu Nica, fost şef serviciu în cadrul DIE şi a plîngerii scriitorului Paul Goma.

Astfel, generalul în rezervă Nicolae Pleşiţă, şeful Departamentului de Informaţii Externe (DIE) al fostei Securităţi, a fost pus sub acuzare, pentru complicitate la asasinatele executate de Carlos Şacalul.

Pleşiţă ar fi fost una dintre persoanele de contact ale lui Carlos în România comunistă, alături de generalul Iulian Vlad (şeful fostei Securităţi), Tudor Postelnicu (fost ministru de Interne) şi Gisela Vass (adjunctă a şefului departamentului pentru relaţii internaţionale a Comitetului Central al Partidului Comunist Român, care s-a ocupat în mod special de relaţiile cu "organizaţiile revoluţioare din întreaga lume").

Dictatorul Nicolae Ceauşescu i-ar fi comandat lui Carlos cel puţin şapte atentate, pentru care a vărsat în conturile teroristului sume de ordinul milioanelor de dolari. Carlos a fost angajat pentru a-l asasina pe fostul şef al Securităţii, Ion Mihai Pacepa, considerat de Ceauşescu drept "trădător de ţară", după fuga acestuia în Statele Unite, în anul 1978.

Teroristului international Ilici Ramirez Sanchez, alias Carlos Şacalul, a fost arestat în Sudan, în 1994, de către agenţii contraspionajului francez (DST).

Aproximativ 20 de persoane şi-au pierdut viaţa în atentatele organizate de el, în perioada 1973-1984, în mai multe ţări. Cel mai spectaculos atentat a avut loc la reuniunea OPEC de la Viena, din decembrie 1975, cînd Carlos a luat ostatici 11 miniştri ai petrolului. Atacul s-a soldat cu trei morţi.

Generalul magistrat Dan Voinea a primit responsabilitatea conducerii anchetei în cazul generalului Nicolae Pleşiţă în ianuarie 1998.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici