- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mureşan a venit la DNA pentru a continua studierea materialului de urmărire penală
Ioan Avram Mureşan a venit, marţi dimineaţă, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a continua studierea materialului de urmărire penală, el fiind acuzat de trafic de influenţă în acelaşi dosar în care mai este cercetat şi fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş.
Mureşan a venit la DNA pentru a continua studierea materialului de urmărire penală (Imagine: Mediafax Foto)
La ieşirea din sediul DNA, Mureşan a declarat că va reveni la DNA marţi după-amiază sau miercuri, însoţit de avocaţi, pentru că nu a putut semna procesul verbal de constatare întrucât apărătorii săi nu au putut ajunge.
Mureşan a adăugat că va fi foarte atent pe viitor în studiul materialului de urmărire penală din dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi că va încerca să afle cine a furnizat în presă imaginile din timpul flagrantului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
Mureşan a mai spus că în funcţie de răspunsul pe care îl va primi de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului la sesizarea sa privind modul în care s-a făcut percheziţia imobiliară şi reţinerea în cazul său, ar putea începe un dosar comercial "undeva la New York", pentru că interdicţia de a părăsi România îl împiedică să se ocupe de un proiect pe care-l desfăşoară în prezent în Azerbaidjan.
Ioan Avram Mureşan a studiat, vineri, o parte din materialul de urmărire penală, la ieşirea din sediul DNA declarând că a găsit două probleme, una fiind legată de declaraţii contradictorii ale lui Gheorghe Ciorbă.
Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan a spus atunci că i-a pus în vedere procurorului chiar de la începutul întâlnirii că a făcut o sesizare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului privind modul în care s-a făcut percheziţia imobiliară şi reţinerea în cazul său.
Fostul ministru al Agriculturii a mai spus că doreşte să studieze un material de urmărire penală, şi nu "filme cu ardeleni, caltaboşi, cârnaţi şi ţuică".
Ioan Avram Mureşan este cercetat alături de fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş şi omul de afaceri Gheorghe Ciorbă.
În urmă cu două săptămâni, procurorii DNA i-au prezentat materialul de urmărire penală şi lui Decebal Traian Remeş, aceasta fiind faza premergătoare trimiterii în judecată.
Fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş este acuzat pentru trafic de influenţă în legătură cu primirea sumei de 15.000 de euro, el fiind filmat în timp ce primea de la Ioan Avram Mureşan (fost deputat ţărănist între 1992-1996 şi fost ministru al Agriculturii şi Alimentaţiei în Guvernul CDR, între 1996-2000 - n.r.) un plic pentru a interveni pentru omul de afaceri Gheorghe Ciorbă.
Procurorii anticorupţieau instituit, în urmă cu aproape trei săptămâni, sechestru asigurator asupra unui apartament din Baia Mare aparţinând fostului ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş, potrivi unor surse judiciare. Apartamentul are 95 de metri pătraţi şi este situat în Baia Mare, proprietarul său fiind fostul ministru al Agriculturii. Sursele citate au declarat că în respectiva locuinţă funcţiona o firmă aparţinând fostului demnitar. Potrivit aceloraşi surse, Remeş a apreciat că apartamentul ar valora aproximativ 60.000 de euro.
"Legea permite ca, în cazul în care există o mită pe care nu o găsim fizic, să existe o asigurare că banii care au fost luaţi de cineva ca mită se pot recupera şi confisca. În cazul acesta este vorba despre cei 15.000 de euro din plicul primit de la fostul ministru Mureşan, bani proveniţi de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă. Dacă instanţa va decide că Remeş a primit 15.000 de euro mită, în plicul dat de Ciorbă, prin Mureşan, la terasa din Dorobanţi, apartamentul domnului Remeş va putea fi scos la vânzare, iar 15.000 de euro din preţul obţinut pot fi confiscaţi de stat", au declarat sursele judiciare citate.
Potrivit DNA, procurorii efectuează cercetări faţă de Ioan Avram Mureşan pentru complicitate la săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă prevăzute de articolul 61 din Legea 78/2000 privind fapte de corupţie şi faţă de omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă.
"Din probele administrate până în prezent de procurori a rezultat că, în cursul lunii septembrie 2007, învinuitul Mureşan Ioan a înlesnit transmiterea promisiunii şi darea unor produse în valoare de 1.500 de lei şi a sumei de 15.000 euro de la învinuitul Ciorbă Gheorghe, om de afaceri, unui demnitar al statului român, pentru ca acesta din urmă să favorizeze firmele omului de afaceri la licitaţii publice organizate de instituţii publice aflate în subordinea demnitarului. În acelaşi scop, învinuitul Ciorbă Gheorghe, prin intermediul lui Mureşan Ioan a promis că va oferi şi un autoturism de lux", potrivit unui comunicat al DNA.
Remeş a demisionat din funcţia de ministru al Agriculturii după ce postul naţional de televiziune a difuzat imagini din înregistrarea video a întâlnirii sale cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan. Televiziunea naţională a difuzat imagini de la o întâlnire a ministrului Agriculturii de la acea dată, Decebal Traian Remeş, cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeş, precum şi înregistrări audio referitoare la licitaţii.
Procurorii anticorupţie au înregistrări în care fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş este filmat primind un plic de la Ioan Avram Mureşan. De asemenea, procurorii au şi înregistrări cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan care, într-o discuţie ulterioară cu Gheorghe Ciorbă, recunoaşte faptul că în plic se aflau 15.000 de euro.
În legătură cu acest fapt, Mureşan a susţinut că nu i-a dat lui Remeş un plic cu bani, ci un dosar ce conţinea mai multe documente referitoare la biserica din Blaj şi la Arhiepiscopia Greco-Catolică din Baia Mare. Mureşan a precizat că omul de afaceri Gheorghe Ciorbă a vrut să introducă un plic cu bani în dosar, însă nu l-a lăsat, spunând că va rezolva cum ştie el.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.