- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mureşan vrea să îl dea în judecată pe elveţianul care l-a acuzat că ar fi ordonat uciderea sa
Omul de afaceri Sever Mureşan a declarat, duminică, într-o conferinţă, că intenţionează să depună în Elveţia, Franţa şi România plângeri penale împotriva lui Peter Rolf Gemrig, administratorul financiar al grupului de firme din Elveţia conduse de Mureşan, acuzându-l de deturnare de active.
Mureşan vrea să îl dea în judecată pe elveţianul care l-a acuzat că ar fi ordonat uciderea sa (Imagine: Mediafax Foto)
Peter Rolf Gemrig este fostul administrator al filialei de la Bucureşti a societăţii financiare elveţiene Diskont und Effekten, patronată de Sever Mureşan, şi care l-a acuzat pe omul de afaceri român ca ar fi ordonat uciderea sa.
"În 1997, Gemrig a fost numit de Consiliul de Administraţie de la Astra Luxemburg (Astra Română Capital Sah, înfiinţată în 1992, la Luxemburg şi controlată de Mureşan - n.r.) administrator unic, pentru că începuse scandalul Dacia Felix şi încercam să reducem cheltuielile din toate societăţile din lume", a explicat Mureşan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Cu un an înainte, Gemrig a fost arestat în România pentru pedofilie, "însă i s-a schimbat încadrarea în homosexual şi a plecat în Elveţia unde nu era un delict să ai această orientare, preluând din nou activitatea societăţilor din Elveţia", a precizat acesta.
"Societatea Diskont und Effekten era o societate financiară de tip bancar şi administra, în acea perioadă, cam 50-60 de milioane de franci elveţieni ai unor clienţi. Diskont putea să emită extrase de cont la fel ca orice bancă. Gemrig i-a eliminat pe toţi ceilalţi care erau în jurul lui în societate, a păstrat o singură persoană şi, împreună cu aceasta, a făcut extrase de cont prin care au început să ceară sume societăţii Astra Luxemburg şi mie personal, spunând că sunt dator cu sume foarte mari pe care, dacă nu le plăteam în cinci zile, începea să vândă la licitaţie acţiunile grupului elveţian", a explicat Mureşan.
Omul de afaceri a spus că elveţianul a programat licitaţia, a participat la această licitaţie şi a cumpărat active de 15 milioane de dolari cu 30.000 de franci elveţieni, devenind unicul proprietar al grupului de firme din Elveţia.
"Acţiunile societăţii din Elveţia erau acţiuni la purtător. Numindu-l pe el administrator unic, el a avut acces la seiful unde erau depuse acţiunile la purtător astfel el a devenit proprietar, prin furtul acestor acţiuni, furtul fiind făcut aşa-zis legal, printr-o vânzare la licitaţie", a afirmat Mureşan.
În 2003, printr-o hotărâre a Tribunalului Luxemburg, s-a constatat că Astra Luxemburg nu avea nicio datorie în Elveţia, "deci ceea ce făcuse Gemrig a fost, de fapt, o deturnare de active".
"Avem documente în acest sens pentru care vom depune plângeri penale împotriva lui Gemrig în Elveţia, Franţa şi România, pentru că Diskont avea o sucursală şi în România, de unde au fost scoşi aceşti bani", a precizat omul de afaceri.
Cu privirea la acuzaţia potrivit căreia Mureşan ar fi plănuit asasinarea lui Peter Rolf Gemrig, omul de afaceri a spus că elveţianul a înstrăinat valori considerabile din capitalul social al grupului său de firme şi a făcut să devină plauzibilă ideea că, prejudiciat fiind, el ar avea interesul să îl asasineze.
"Nu am nicio implicaţie în aşa-zisa înscenare. Interesul meu e contrar pentru că, dacă el dispare, eu nu aş mai putea să recuperez din activele pe care le-a furat", a spus Mureşan.
În ceea ce priveşte procesul de la Tribunalul Constanţa intentat de Eurom Bank, fosta Dacia Felix, în care este judecat pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi în care are termen luni. Mureşan a spus că grupul său de firme nu a prejudiciat clienţii băncii, dimpotrivă, banca îi este datoare.
Omul de afaceri s-a întors, sâmbătă, în România, după unsprezece luni de detenţie în Franţa. Acesta a fost achitat, în februarie 2008, de Curtea de Apel din Lyon, în dosarul privind o presupusă faptă cu caracter fiscal.Curtea de Apel din Lyon l-a absolvit pe Sever Mureşan de plata impozitului pentru anii 1994 şi 1995 statului francez, anulând astfel decizia Tribunalului Dijon privind impozitarea fiscală a omului de afaceri şi stabilind ca acesta să primească 4.000 de euro.
În 14 martie anul trecut, autorităţile franceze au cerut procurorilor români să le fie predat omul de afaceri Sever Mureşan, astfel că acesta a fost reţinut la Bucureşti, în noaptea de 15 spre 16 martie, în baza unui mandat emis de un judecător din Lille, care a deschis o anchetă în urma reclamaţiei unui finanţist elveţian.Pe numele lui Mureşan fusese emis din 6 februarie un mandat de arestare internaţional, sub acuzaţiile de tentativă de omor, spălare de bani, fals şi uz de fals şi fals de monedă, fapte petrecute pe teritoriul Franţei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO