Neconstituţionalităţile invocate de avocaţii lui Hayssam, respinse

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, marţi, recursul declarat de avocaţii lui Omar Hayssam care au invocat excepţii de neconstituţionalitate ale unor texte de legi la ultima şedinţă a procesului în care sirianul a fost condamnat definitiv la 20 de ani detenţie.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Neconstituţionalităţile invocate de avocaţii lui Hayssam, respinse

Neconstituţionalităţile invocate de avocaţii lui Hayssam, respinse (Sursa: Mediafax Foto)

La şedinţa din 18 februarie, în care s-a judecat procesul sirianului, avocaţii acestuia, Alice Drăghici şi Ion Cazacu, au invocat două excepţii de neconstituţionalitate, solicitând magistraţilor suspendarea dosarului şi trimiterea la Curtea Constituţională.

Judecătorii ICCJ au respins cererea, iar avocaţii s-au adresat completului de nouă judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a dezbătut, luni, recursul declarat de apărătorii lui Omar Hayssam.

Avocaţii lui Hayssam au susţinut că procurorii români nu aveau dreptul de a-l ancheta la Bagdad pe Mahammad Munaf - ghidul jurnaliştilor răpiţi în Irak şi prietenul sirianuklui -, întrucât între România şi Irak nu există un acord internaţional. Avocaţii au explicat instanţei că, în aceste condiţii, toată ancheta făcută de procurorii români este lovită de nulitate.

Cea de a doua excepţie invocată de avocaţi priveşte interceptările dintre Omar Hayssam şi Mohammad Munaf, precum şi dintre omul de afaceri sirian şi mai multe persoane din Administraţia Prezidenţială, interceptări care, potrivit apărătorilor, nu se află la dosarul cauzei.

Aceştia susţin că atât Omar Hayssam, cât şi ei, în calitate de avocaţi, ar fi trebuit să ştie despre aceste interceptări, pentru a-şi pregăti apărarea.

Ion Cazacu, unul dintre avocaţii omului de afaceri sirian, a declarat în faţa instanţei că aceste interceptări se aflau la Ciprian Nastasiu, procurorul care l-a trimis în judecată pe Hayssam, şi că atunci când acestuia i s-a solicitat să pună la dosar interceptările, anchetatorul a răspuns că va depune doar ce consideră el că este necesar.

În replică, procurorul de şedinţă a declarat, la termenul de luni, că interceptările convorbirilor la care a făcut referire avocatul lui Hayssam au fost puse la dosar (în cel referitor la fuga lui Hayssam cu o navă a armatorului Muhamad Taortoussi) şi au fost la dispoziţia inculpatului în măsura în care permite legea.

Avocaţii lui Hayssam a susţinut neconstituţionalitatea dispoziţiilor din Codul de procedură penală care dau dreptul procurorului care instrumentează un dosar să nu depună la dosar toate interceptările telefonice pe care le realizează. Avocatul a arătat că astfel s-a încălcat accesul liber la justiţie. El a mai spus că, prin faptul că avocaţilor nu li se dă dreptul să ia cunoştinţă de toate interceptările care sunt făcute, se încalcă dreptul la apărare al celui cercetat. Pentru acest motiv avocatul a cerut trimiterea dosarului la Curtea Constituţională pentru soluţionarea excepţiei.

Celălalt avocat al sirianului a invocat neconstituţionalitatea abrogării unui articol din Codul de procedură penală care dădea dreptul părţilor de a face recurs din cauză că în sentinţa contestată s-a făcut o aplicare greşită a legii şi este contrară legii. Acesta a explicat că prin respectiva abrogare s-au încălcat articolele 21 şi 24 din Constituţie, care se referă la accesul liber la justiţie şi la dreptul la apărare.

În 20 februarie, sirianul Omar Hayssam a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea a trei reporteri români la Bagdad. Sirianul, care în prezent este dat în urmărire prin Interpol, este obligat la plata unor daune de câte două milioane de euro fiecăruia dintre cei trei jurnalişti români răpiţi în Irak.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici