- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noi demersuri ale instanţei privind audierea lui Munaf
Ministerul Justiţiei arată într-o adresă trimisă Curţii de Apel Bucureşti care îl judecă pe Mohammad Munaf pentru terorism că instanţa trebuie să decidă asupra audierii acuzatului prin comisie rogatorie, deşi răspunsul autorităţilor irakiene în acest sens este neclar.
Noi demersuri ale instanţei privind audierea lui Munaf
Ministerul Justiţiei a depus la dosarul lui Munaf răspunsul autorităţilor irakiene cu privire la audierea atât a lui Munaf, cât şi a altor patru martori.
"Nu există un răspuns clar din partea autorităţilor irakiene. O asemenea procedură durează. Ministerul Justiţiei nu este în măsură să se pronunţe asupra posibilităţii audierii lui Munaf şi a celor patru martori prin comisie rogatorie. Instanţa este cea care va decide dacă insistă pentru efectuarea comisiie rogatorii sau nu", se arată în adresa MJ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
La termenul de joi, avocatul lui Munaf şi procurorul de şedinţă au insistat pentru efectuarea comisiei rogatorii, ca singură modalitate prin care se poate stabili cum s-au desfăşurat evenimentele.
Instanţa a făcut o nouă adresă în acest sens şi a solicitat MJ să-i comunice hotărârea prin care Munaf a fost condamnat la moarte în Irak, în 12 octombrie 2006 şi să spună dacă decizia a rămas definitivă. În acest sens, Curtea de Apel a făcut adresă către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pentru a i se comunica sentinţa de condamnare şi pentru a se preciza dacă aceasta a rămas definitivă sau nu.
De asemenea, instanţa a solicitat MJ să ia legătura cu MAE pentru a se lămuri dacă este posibilă comisia rogatorie sau dacă audierea lui Munaf să aibă loc prin videoconferinţă.
Mohammad Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, răpiţi, în 28 martie 2005, în Irak. Munaf a fost luat ostatic alături de aceştia timp de 55 de zile. El a fost arestat de armata americană, după eliberarea lor, fiind bănuit de complicitate.
Judecat de un tribunal irakian şi condamnat la moarte prin spânzurare, Munaf a făcut recurs. Apreciind că nu a beneficiat de un proces echitabil, Munaf a sesizat justiţia americană. Curtea federală de Apel din Washington a considerat, în aprilie, că nu are nici o autoritate asupra lui Munaf, deoarece el este deţinut de o forţă internaţională şi condamnat de un stat suveran.
Între timp, în 13 iunie, instanţa Curţii de Apel Bucureşti l-a condamnat pe omul de afaceri Omar Hayssam la 20 de ani de închisoare în procesul în care este acuzat de acte de terorism în legătură cu răpirea celor trei jurnalişti.
Omar Hayssam şi Mohammad Munaf au fost acuzaţi de iniţiere, constituire şi sprijinirea unei asocieri în scopul săvârşirii de acte de terorism prevăzute de articolul 35 din Legea 535/2004. Ulterior, instanţa a dispus judecarea separată a celor doi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO