- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ONG-uri cer menţinerea echipei de anchetă în cazurile mineriadei şi revoluţiei
Reprezentanţi ai societăţii civile au solicitat, marţi, conducerii Ministerului Public, să menţină echipa de procurori ai Secţiei Parchetelor Militare care instrumentează dosarele revoluţiei şi mineriadei, ei nefiind de acord cu declinarea acestor cazuri către procurorii civili.
ONG-uri cer menţinerea echipei de anchetă în cazurile mineriadei şi revoluţiei
"În cadrul audienţei solicitate conducerii Ministerului Public de către un grup de reprezentanţi ai societăţii civile - compus din Sorin Ilieşiu, Teodor Mărieş, avocatul Antonie Popescu, Pompiliu Alămurean şi Gheoghe Costin - au fost formulate cereri în legătură cu consecinţele Deciziei 610 din 20 iunie 2007 a Curţii Constituţionale asupra dosarelor de interes privind evenimentele din decembrie 1989 şi cele din 13-15 iunie 1990, după cum urmează: menţinerea echipei de procurori de la Secţia Parchetelor Militare pentru instrumentarea cauzelor în viitor, conform principiului continuităţii sau examinarea posibilităţii cuprinderii acestora în echipe mixte; necesitatea ca cercetările să nu fie disjunse în raport de făptuitori civili şi făptuitori militari, precum şi de modul şi de locul de comitere al faptelor, întrucât, prin aceasta, s-ar periclita aflarea adevărului despre istoria recentă a României; studierea posibilităţii ca, împotriva Deciziei Curţii Constituţionale, să fie exercitată o cale de atac de către Ministerul Public pornind de la art.13 din CEDO", se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Ministerului Public.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Sursa citată precizează că aplicarea deciziei Curţii Constituţionale este obligatorie din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, astfel că dosarele care implică făptuitori civili vor fi declinate în scurt timp organelor competente, fără a mai fi posibilă în acest interval efectuarea de acte faţă de aceştia.
"Se estimează că există premisele soluţionării dosarului nr.74/P/1998 în cursul acestei luni, iar conducerea Ministerului Public va dispune, după adoptarea soluţiilor de declinare a competenţei, măsurile necesare pentru asigurarea studierii cauzelor şi soluţionării lor cu celeritate de către procurorii care vor fi desemnaţi să le instrumenteze", mai spune sursa citată.
Luni, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a dispus ca dosarele revoluţiei şi mineriadei din 1990 să fie declinate către procurori civili, generalul magistrat Dan Voinea, cel care are în lucru aceste cauze, urmând să treacă în rezervă pentru a putea face parte din echipa anchetatorilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul