Parchetul propune reducerea perioadei de supraveghere a minorului delicvent

Parchetul cere instanţei supreme să decidă asupra perioadei privind termenul de supraveghere a minorului delicvent, procurorii pledând pentru perioada mai mică, respectiv de la şase luni la doi ani şi nu cea de la doi la cinci ani, ambele prevăzute de Codul penal.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Parchetul propune reducerea perioadei de supraveghere a minorului delicvent

Parchetul propune reducerea perioadei de supraveghere a minorului delicvent

În acest sens, procurorul general al României a promovat un recurs în interesul legii pentru unificarea practicii judiciare, întrucât sunt judecători care aplică diferit prevederile Codului penal (Cp).

Concret, în realizarea atribuţiilor de unificare a practicii judiciare şi în temeiul articolul 414 indice 2, alin 1 din Codul de procedură penală şi articolul 25, lit a. din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, procurorul general al României a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu recurs în interesul legii cu privire la compunerea termenului de încercare al suspendării sub supraveghere a executării pedepsei aplicate minorului (conform dispoziţiilor articolului 110 - suspendarea condiţionată sau articolului 86 indice 2 - termenul de încercare din Codul penal), informează Biroul de presă al Ministerului Public.

Potrivit sursei citate, demersul a fost determinat de necesitatea stabilirii unui mod unitar de interpretare a dispoziţiilor legale, aplicabile minorului delincvent, cu atât mai mult cu cât în România minorii sunt supuşi unui regim sancţionator specific, în considerarea particularităţilor delincvenţei juvenile, nevoilor de reeducare, etc. Prin urmare, minoritatea, în ansamblu, cunoaşte o serie de reglementări derogatorii de la dreptul comun, una dintre ele referindu-se la calcularea termenului de încercare în situaţia în care minorului i se aplică o pedeapsă cu suspendarea sub supraveghere sau control, explică Ministerul Public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici