- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pe site-ul Camerei a fost postat şi referatul DNA în cazul lui Mitrea
Referatul DNA în cazul deputatului PSD Miron Mitrea a fost postat, pe site-ul Camerei Deputaţilor, la secţiunea "Căsuţa electronică a deputatului", la fel ca şi cel care se referă la fostul premier Adrian Năstase.
Pe site-ul Camerei a fost postat şi referatul DNA în cazul lui Mitrea
Conform referatului transmis de DNA Camerei Deputaţilor şi publicat pe site-ul acestei instituţii în 18 iunie, procurorii anticorupţie susţin că există date şi indicii temeinice conform cărora Miron Mitrea, fost ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, a săvârşit infracţiunile de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Tottenham, cu Radu Drăguşin în primul 11, a spulberat-o pe Manchester City în deplasare
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
Cercetările efectuate au relevat că, în perioada 2001-2002, Miron Mitrea a pretins şi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite în cuantum de peste 5,2 miliarde de lei vechi, constând în contravaloarea unor lucrări de construcţii executate de S.C. Conimpuls S.A. Bacău, S.C. Vertcon S.A. Bacău şi S.C. Regal Glass SRL Bacău la imobilul din Pipera, Strada Erou Iancu Nicolae nr. 37 D, comuna Voluntari, judeţul Ilfov, proprietate a mamei demnitarului, se arată în document.
Procurorii DNA susţin că, în schimbul acestor foloase, Mitrea şi-a folosit autoritatea şi prerogativele ca ministru al Transporturilor pentru a o numi pe Irina Jianu în funcţia de inspector şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi ulterior pentru a o promova şi menţine la aceeaşi instituţie în funcţia de inspector general de stat.
În martie 2001, Miron Mitrea i-a transmis lui Nicolae Popescu, arhitect şef la Primăria Voluntari, proiectul privind lucrările la imobil, întocmit de S.C. Vanel Exim SRL. Popescu a redactat două cereri în numele mamei lui Mitrea, fără ca aceasta să le semneze, şi a întocmit certificatul de urbanism şi autorizaţia de construcţie, înscrisurile purtând data de 20.04.2001. Autorizaţia de construcţie a fost semnată de arhitectul şef, de primarul comunei Voluntari, Florentin Pandele, şi de secretarul instituţiei, Ghiţă Stanciu.
După declanşarea cercetărilor în această cauză, în ianuarie 2006, la cererea lui Mitrea, Nicolae Popescu a întocmit în fals o altă autorizaţie cu acelaşi număr, dată şi beneficiar, în care a modificat valoarea lucrării (de la 1.407.637.000 lei vechi la 3,5 miliarde lei vechi) şi durata lucrărilor (de la un an la doi ani), indicând acelaşi număr de chitanţă şi aceeaşi dată de încasare ca în autorizaţia reală. Acest document a fost semnat de Popescu, Pandele şi Marius Ghincea, ca secretar al instituţiei.
Procurorii DNA precizează că la data menţionată în autorizaţia falsă, respectiv 20.04.2001, Marius Ghincea nu era secretar al Primăriei Voluntari.
Conform documentului, Miron Mitrea a predat autorizaţia falsă, în 17 aprilie 2006, prin apărătorul său, avocatul Adrian Vilău, organelor de urmărire penală.
"De asemenea, s-a mai stabilit cu certitudine că înscrisul oficial fals nu a mai fost folosit la nici o altă instituţie (Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Biroul de Taxe şi Impozite Locale, etc.), ceea ce conduce la concluzia că a fost realizat pentru a fi folosit de demnitar în cauza penală în care este cercetat, în scopul de a împiedica stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt", se mai arată în document.
În cazul lui Miron Mitrea, Comisia juridică a Camerei a adoptat un raport prin care solicită plenului să se pronunţe asupra cererii DNA de începere a urmăririi penale a fostului ministru. Nereuşind că ajungă la un consens în vederea transmiterii unei recomandări către plen sau a unui punct de vedere politic asupra dosarului lui Miron Mitrea, deputaţii jurişti au decis să insereze în raportul privind solicitarea DNA de începere a urmăririi penale a lui Miron Mitrea punctele de vedere ale fiecărui grup parlamentar. Astfel, PSD se pronunţă împotriva urmăririi penale a lui Mitrea, PRM şi PDL sunt în favoarea avizului, UDMR se abţine, iar PC şi PNL nu au un punct de vedere clar.
Camera Deputaţilor a postat pe site referatul procurorilor în cazul Zambaccian, din care rezultă că fostul premier Adrian Năstase are în imobil un buncăr format din două încăperi, iar la etajul patru al clădirii deţine un birou acoperit de o cupolă piramidală, cu rol de luminator, scrie Gândul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO