- Home
- Justiţie
- BUCUREŞTI, (13.07.2020, 09:13)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poliţia Română efectuează zeci de percheziţii la firme de tip fantomă, în patru judeţe din ţară. Prejudiciul este imens UPDATE
Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice fac, luni dimineaţa, 48 de percheziţii în două dosare de evaziune fiscală, fiecare aducând bugetului un prejudiciu de câte 3 milioane de euro.
Urmărește
3970 afișări
Zeci de percheziţii la firme de tip fantomă, în Ilfov, Dolj, Vâlcea şi Ialomiţa FOTO Mediafax
UPDATE În acest dosar, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice fac 14 percheziţii, având suspiciunea că, în perioada 2019-2020, mai multe persoane au pus în aplicare un mecanism evazionist, pentru a obţine avantaje de natură fiscală (TVA şi impozit pe profit datorate statului), prin comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, în cadrul activităţii de „import-cargo” derulată de prin intermediul a 7 societăţi comerciale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Practic, firmele derulau tranzacţii comerciale fictive cu articole de îmbrăcăminte, textile, încălţăminte, jucării şi articole de uz casnic, de provenienţă din import (Turcia şi China), la comanda unor clienţi/beneficiari reali din România.
„Bunurile erau transportate în regim de grupaj/cargo (mai multe colete pentru diverşi beneficiari, în acelaşi transport), pe rutele Turcia – România, respectiv China – România (Portul Constanţa) şi valorificate în final fără întocmirea de documente fiscale sau prin întocmirea acestora fără conţinut real privind valoarea de vânzare şi cumpărătorul efectiv”, potrivit IGPR.
Astfel, pe fondul cererilor de mărfuri din import din Turcia şi China, formulate de către clienţii/beneficiarii finali care activau în mod real în diverse centre comerciale din România, dar care nu optau sau nu deţineau capacitatea financiară şi logistică de a efectua importul în mod direct, societăţile comerciale importatoare, controlate membrii grupării, s-ar fi interpus a fi furnizori pentru respectivii clienţi.
În perioada ianuarie – octombrie 2019, prin intermediul celor a 7 societăţi comerciale au fost făcute 82 de importuri, cu o valoare declarată în vamă în sumă totală de 12.577.721 lei (2.977.067 USD).
Concomitent cu întreruperea activităţii de import prin intermediul acestor societăţi comerciale, persoanele care coordonau în fapt societăţile ar fi conceput şi pus în aplicare un nou mod de operare, prin intermediul căruia mărfurile de import, origine Turcia, erau introduse în ţară şi livrate beneficiarilor.
„Astfel, a fost creat un circuit scriptic, fictiv, al documentelor pe ruta Turcia – Bulgaria – România – Ungaria – România – Bulgaria. În final, bunurile care se aflau în tranzit vamal sau intracomunitar în România erau descărcate ilegal în ţară şi livrate fără documente de provenienţă clienţilor/beneficiarilor care le comandaseră. Până în prezent, au fost identificate 20 de astfel de transporturi. Prejudiciul estimat în cauză este de 3.000.000 de euro”, mai arată sursa citată.
Percheziţii şi la o grupare ce prelucra îmbrăcăminte, la negru
A doua acţiune vizează o grupare ce achiziţiona materiale textile din spaţiul intracomunitar, ce ulterior erau prelucrate, la negru, în fabrici de confecţii din Dolj, Vâlcea şi Ialomiţa.
Marfa făcută la aceste fabrici era comercializată în mediul online, fără a fi declarate veniturile către bugetul de stat.
În acest caz se fac 35 de percheziţii, prejudiciul fiind de 3 milioane euro.
„Activităţile vizează o grupare bănuită de evaziune fiscală prin achiziţii intracomunitare de mărfuri, în special materiale textile, aprovizionate din spaţiul comunitar. Mărfurile erau ulterior prelucrate şi comercializate online şi prin intermediul firmelor de curierat ca produse finite (articole vestimentare), fără a fi declarate şi achitate către bugetul de stat taxele şi impozitele rezultate din aceste operaţiuni comerciale”, spun poliţiştii.
Pentru sustragerea de la realizarea unor eventuale controale ale autorităţilor fiscale şi judiciare, dar şi pentru disimularea adevăratei provenienţe a materiilor prime şi a veniturilor ilicite obţinute din activităţi, membrii grupării ar fi acţionat în numele unor societăţi comerciale de tip fantomă, prin intermediul cărora, folosind transferuri succesive, ar fi reuşit să-si însuşească banii proveniţi din activitatea infracţională.
Gruparea a acţionat în perioada 2016 - 2020, realizând activitatea infracţională prin intermediul a 27 de societăţi comerciale, în numele cărora se vindeau articole vestimentare în mediul on line, care se livrau prin intermediul firmelor de curierat cu plata ramburs. Ulterior, sumele astfel încasate erau transferate succesiv şi retrase în numerar de la bancomatele unor unităţi bancare şi însuşite de membrii grupării.
Acţiunile, coordonate de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, sunt realizate cu sprijinul poliţiştilor specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul DGPMB, IPJ Ilfov, IPJ Ialomiţa, IPJ Dolj, IPJ Vâlcea, IPJ Cluj, specialişti criminalişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, luptători SIAS, precum şi inspectori din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
Prima acţiune are loc într-un mare centru comercial din judeţul Ilfov şi vizează tranzacţii mari de mărfuri din China şi Turcia în spaţiul intracomunitar, fără plata TVA, potrivit Poliţiei Române.
În acest caz se fac 14 percheziţii, prejudiciul fiind de 3 milioane de euro.
A doua acţiune vizează o grupare ce achiziţiona materiale textile din spaţiul intracomunitar, ce ulterior erau prelucrate, la negru, in fabrici de confecţii din Dolj, Vâlcea şi Ialomiţa.
Marfa făcută la aceste fabrici era comercializată în mediul online, fără a fi declarate veniturile către bugetul de stat.
În acest caz se fac 35 de percheziţii, prejudiciul fiind de 3 milioane euro.
Cele două grupari utilizau aceeasi bază logistică de societăţi cu un comportament de tip fantomă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:18
Atenţionare de călătorie în Italia, unde este grevă în transportul public
-
astăzi, 16:05