Poliţişti locali din Sectorul 1, trimişi în judecată pentru corupţie

Patru poliţişti locali din Sectorul 1 au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, respectiv arest la domiciliu, pentru luare de mită în formă continuată şi fals intelectual. Cu unul dintre ei, care a vrut istoricul apelurilor iubitei sale, DNA a încheiat acord de recunoaştere.

Urmărește
388 afișări
Imaginea articolului Poliţişti locali din Sectorul 1, trimişi în judecată pentru corupţie

Poliţişti locali din Sectorul 1, trimişi în judecată pentru corupţie

Dragoş George Voinea, poliţist local în cadrul Poliţiei Locale Sector 1, şef al Compartimentului Control Activităţi Comerciale din Direcţia Control Urban, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (cinci acte materiale) şi complicitate la infracţiunea de fals intelectual.

Mariana Roxana Avram, poliţist local în cadrul Poliţiei Locale Sector 1 - Direcţia Control Urban - Compartimentul Control Activităţi Comerciale, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (şapte acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale), fals intelectual în formă continuată (două acte materiale), divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice (5 infracţiuni), instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la infracţiunea de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Florentina Iordache, poliţist local în cadrul Poliţiei Locale Sector 1 - Direcţia Control Urban - Compartimentul Control Activităţi Comerciale, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (cinci acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale) şi fals intelectual în formă continuată (două acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reţinut că în perioada 2022 – 2024, cu ocazia unor controale, cei trei inculpaţi ar fi pretins şi primit, direct sau prin persoane interpuse, de la reprezentanţii mai multor persoane juridice, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul alimentaţiei publice, sume de bani cuprinse între 1.000 euro şi 14.000 euro în legătură cu îndeplinirea sau în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor lor de serviciu, respectiv pentru a dispune confiscarea unor sume de bani mai mici decât sumele de bani încasate ilicit de persoanele juridice în perioada în care au avut suspendată activitatea comercială şi/sau pentru a nu aplica persoanelor juridice sancţiuni contravenţionale pentru lipsa autorizaţiei de funcţionare.

„Pentru a putea să aplice sancţiuni mai blânde, inculpatele Avram Marina-Roxana şi Iordache Florentina, ar fi întocmit note de constatare a controalelor şi procese-verbale în care au fost consemnate, în mod fals, venituri mai mici faţă de cele reale încasate ilegal de societăţile controlate în perioada de suspendare a activităţii. De asemenea, în schimbul sumei de 6.000 euro, cele două poliţiste locale şi-ar fi traficat influenţa pe care au lăsat să se creadă că o au pentru a determina un ofiţer de poliţie să efectueze cercetări în scopul obţinerii unei soluţii favorabile faţă de o societate comercială. În plus, în rechizitoriul întocmit de procurori se arată şi că inculpata Avram Marina-Roxana, la solicitarea unui alt poliţist local, Mânzu Florin-Georgian, ar fi apelat la mama sa, angajată a unei companii de telefonie mobilă, pentru a obţine istoricul apelurilor telefonice şi datele de trafic ale iubitei acestuia. De asemenea, inculpaţii Avram Marina-Roxana şi Mânzu Florin-Georgian ar fi divulgat, în mod repetat, informaţii nepublice constând în data efectuării unor controale de către poliţişti locali la persoane juridice care îşi desfăşoară activitatea în Sectorul 1”, arată DNA.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile şi asupra unor sume de bani ridicate cu ocazia percheziţiilor de la domiciliile inculpaţilor.

Anterior, pe parcursul urmăririi penale, s-au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu cinci inculpaţi.

Este vorba de Florin Georgian Mânzu, poliţist local în cadrul Poliţiei locale Sector 1, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice (3 infracţiuni), complicitate la instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic, instigare la infracţiunea de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. În prezenţa apărătorului ales, acesta a declarat că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi a fost de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, respectiv 6 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea unor drepturi pe o durată de 2 ani (între care şi dreptul de a fi poliţist local).

DNA a încheiat un acord de recunoaştere şi cu inculpata P.A., persoană fizică fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. În prezenţa apărătorului ales, inculpata a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi a fost de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, respectiv 5 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea unor drepturi pe o durată de 2 ani (între care şi dreptul de a ocupa funcţia de telefonist-şef/şef tură la o companie de telefonie).

De asemenea, s-au încheiat acorduri de recunoaştere şi cu inculpaţii C.T., N.B.G. şi C.C.M., în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de dare de mită. În prezenţa apărătorilor aleşi, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, respectiv un an şi 4 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea unor drepturi pe o durată de 2 ani.

Toţi cei 5 inculpaţi care au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei au fost obligaţi la prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe câte o perioadă de 60 de zile.

Dosarele de urmărire penală privind pe cei 3 inculpaţi împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici