Predoiu interesat de recuperarea decalajului programului cu BM privind instanţele

Ministrul Justiţiei, Cătăllin Predoiu, a stabilit, în această săptămână, cu experţii Băncii Mondiale (BM) recuperarea decalajului privind implementarea programului pentru construirea unor noi sedii judecătoreşti şi renovarea spaţiilor existente, precum şi pentru pregătirea personalului.

Urmărește
12 afișări
Imaginea articolului Predoiu interesat de recuperarea decalajului programului cu BM privind instanţele

Predoiu interesat de recuperarea decalajului programului cu BM privind instanţele (Imagine: Mediafax Foto)

Predoiu a precizat că s-a făcut o evaluare a Băncii Mondiale, care tocmai s-a încheiat, şi urmează să fie remis ministerului un raport. "N-aş vrea să-mi exprim public un punct de vedere până nu vedem şi acest raport - nu aş vrea să spun că există cineva vinovat şi cineva nevinovat. Pur şi simplu, procedurile au mers foarte greu, sunt proceduri destul de complicate. Există destule garanţii ca lucrurile să se desfăşoare în deplină legalitate şi obiectivitate, dar poate că şi contextul şi-a pus amprenta. Succesiunea atâtor miniştri şi echipe, nesiguranţa în care a stat ministerul, totuşi, o bună perioadă de timp cred că şi-au spus, de asemenea, cuvântul. Nu sunt preocupat în acest post atât de mult de ceea ce s-a întâmplat, decât în măsura în care îmi serveşte ca să ne realizăm agenda. Sunt preocupat să mă uit în faţă şi să accelerăm acest proces", susţine ministrul Predoiu.

Concret, Predoiu vrea accelerarea programului pe care Ministerul Justiţiei îl derulează cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, respectiv Banca Mondială, pentru reforma sitemului judiciar. "E vorba de un program contractat în 2006 în valoare de 110 milioane de euro, care ar trebui să se desfăşoare pe patru piloni, respectiv îmbunătăţirea infrastructurii, a sistemului managerial şi a capacităţii instituţionale, şi care, din păcate, nu este într-un stadiu corespunzător de implementare", a afirmat, în conferinţa de presă de joi, ministrul Predoiu.

Demnitarul şi-a exprimat public sprijinul pentru acest program şi determinarea de a accelera şi de a recupera implementarea acestuia până la sfârşitul anului, potrivit unui calendar de plan de acţiune pe care l-a stabilit împreună cu Banca Mondială. "Sper ca în următoarele săptămâni să ajungem la o soluţie, astfel încât să putem restabili ordinea în acest domeniu extrem de sensibil", a mai spus Predoiu .

În 17 noiembrie 2005, ministrul Justiţiei de atunci, Monica Macovei, afirma că Banca Mondială va împrumuta România cu 110 milioane euro, pentru construirea unor noi sedii judecătoreşti şi renovarea spaţiilor existente, precum şi pentru pregătirea personalului, în ideea unei "atmosfere prietenoase" în relaţia cu cetăţeanul.

Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea sistemului judiciar, pentru reducerea duratei proceselor şi a numărului de dosare amânate, externalizarea unor activităţi şi distribuirea pe secţii a personalului în raport cu numărul dosarelor înscrise şi a locuitorilor din zona respectivă.

Prin acest proiect trebuie asigurate şi condiţiile tehnice necesare pentru înregistrarea pe suport electronic a cazurilor, arhivarea dosarelor şi instalarea aparaturii de supraveghere video şi audio.

Toate aceste proiecte trebuiau aplicate în baza unei analize care trebuia să fie încheiată în luna februarie 2006, prin care să indice autorităţilor modul în care pot crea, la nivelul instanţelor, "o atmosferă prietenoasă".

Proiectele sunt derulate într-un interval de cinci ani, până la 1 octombrie 2010, împrumutul Băncii Mondiale fiind acordat pe o perioadă de 15 ani, cu un termen de graţie de cinci ani, şi va fi rambursat în rate anuale egale, începând din 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici