Prefectura Capitalei atacă în instanţă PUZ pentru Parcul Bordei

Prefectul Capitalei, Cătălin Deaconescu, a anunţat, joi, că va ataca în contencios administrativ hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti privind Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Parcul Bordei şi că va decide dacă o atacă şi pe cea privind schimbul de terenuri cu Constanda.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Prefectura Capitalei atacă în instanţă PUZ pentru Parcul Bordei

Prefectura Capitalei atacă în instanţă PUZ pentru Parcul Bordei

Într-o conferinţă de presă organizată joi, prefectul a declarat că atacă Hotărârea 269/2007 a Consiliului General, prin care se aprobă PUZ pentru Parcul Bordei, deoarece de la dosar lipsesc unele avize şi semnături.

Cătălin Deaconescu a precizat că Instituţia Prefecturii se va adresa instanţei cel mai probabil vineri.

"Analizând toate documentele, am hotărât să atac în contencios adminstrativ Hotărârea 269 din 2007 prin care se aprobă Planul Urbanistic Zonal în Parcul Bordei. În urma consultării instituţiilor publice cu atribuţii în domeniu şi în urma analizării documentelor de la dosar, am constatat lipsa avizului Comisiei Tehnice de Urbanism din PMB, lipsa avizului de mediu, a avizului din partea Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, piesele desenate aflate la dosar sunt incomplete, lipseşte semnătura arhitectului şef şi ştampila pătrată cu menţiunea - spre neschimbare", a spus prefectul.

El a adăugat că din partea consilierilor există argumentul că în această speţă este o hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei de judecată prin care Consiliul General a fost obligat să emită acest PUZ în conformitate cu hotărârea instanţei.

"Din punctul meu de vedere, problema în Parcul Bordei nu este rezolvată, deşi se invocă faptul că schimbul de terenuri se face în interesul municipalităţii şi pentru a păstra zona verde, destinaţia de parc. Problema nu este în totalitate rezolvată. Iată, rămân 4.624 de metri în proprietatea domnului Costanda, cu dreptul de a construi conform indicatorilor din PUZ, pentru municipalitate rămânând Clubul din Satul Francez. Mă întreb ce este mai important pentru cetăţenii Bucureştiului: să contruim turnuri în parc sau să păstrăm un club din Satul Francez, la care nu ştiu câţi dintre bucureşteni au acces", a adăugat acesta.

Deaconescu a apreciat că hotărârea instanţei nu creea obligaţii pentru primarul general, întrebându-se de ce s-a grăbit acesta "să facă diferite demersuri, să introducă pe ordinea de zi a Consiliului General, atât aprobarea PUZ-ului, cât şi schimbul de terenuri, să constituie conturi la bănci comerciale", când "este cunoscut faptul că dacă toate acţiunile PMB se realizau prin Trezorerie, nu exista riscul de blocare a conturilor".

"Pentru a lămuri acest aspect, voi cere atât Curţii de Conturi, cât şi Parchetului să analizeze modalitatea prin care PMB derulează, în acest moment, operaţiuni prin bănci comerciale, dacă este legal sau nu", a adăugat prefectul.

"Am aşteptat până în acest moment să văd modul în care Consiliul General ajunge, până la urmă, la o înţelegere cu Costanda", a precizat prefectul, făcând referire la Hotărârea 5 din 17 ianuarie 2008 privind schimbul de terenuri.

Potrivit acestuia, urmează ca, în 20 de zile, să decidă şi hotărârea privind schimbul de terenuri între Costică Constanda şi municipalitate şi că aşteaptă soluţionarea unei plângeri penale, la Direcţia Naţională Anticorupţie, împotriva Primăriei Municipiului Bucureşti, despre care a spus că a aflat din presă.

Prefectul a spus că vede, ca soluţie, adoptarea unei hotăriri a CGMB prin care Costică Constanda să fie expropiat, pe motive de utilitate publică, cu despăgubire la valoarea de piaţă.

"În legătură cu schimbul de terenuri, îmi pun întrebarea dacă acum este posibil acest schimb, dacă este acceptabil de toată lumea de ce nu a fost posibil cedarea pe legea 10 direct în Satul Francez", a spus prefectul.

El a spus că s-ar fi putut face eforturi pentru salvarea întregului Parc Bordei şi nu doar a unei părţi a acestuia.

Consilierii municipali au aprobat, în 3 octombrie 2007, PUZ pentru terenul situat pe strada Turgheniev nr. 11-15 şi Bulevardul Aviatorilor nr. 110-112 - situat pe malul Lacului Floreasca, cunoscut sub denumirea de Parcul Bordei. Hotărârea a fost adoptată în unanimitate de consilierii municipali prezenţi la şedinţa convocată de primarul general Adriean Videanu special pentru rezolvarea litigiului Bordei.

Proiectul de hotărâre adoptat de CGMB îi permitea omului de afaceri Costică Constanda să elaboreze un proiect urbanistic pentru ridicarea unor construcţii în Parcul Bordei. Deşi nu ţine loc de autorizaţie de construcţie, fără PUZ-ul adoptat de CGMB Constanda nu putea începe demersurile pentru realizarea proiectului Bordei.

Ulterior, primarul sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, a declarat că nu va emite autorizaţia de construcţie.

În 17 ianuarie, CGMB a aprobat proiectul privind schimbul pentru terenul din Parcul Bordei cu unul din Satul Francez şi mai multe clădiri construite pe acesta, aparţinând municipalităţii.

Potrivit proiectului votat de consilierii municipali, pentru terenul de 28.500 de metri pătraţi pe care Costică Constanda îl are în proprietate în Parcul Bordei (pe care poate ridica construcţii de cel puţin patru etaje), omul de afaceri va primi un teren cu aceeaşi suprafaţă în zona cunoscută ca Satul Francez, precum şi construcţiile edificate pe acesta care în prezent aparţin domeniului privat al Municipiului Bucureşti.

Costică Constanda renunţă astfel la despăgubirile de peste 17 milioane de euro şi penalităţile pe care municipalitatea trebuie să i le achite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici