Premierul discută cu conducerea CSM despre reforma justiţiei

Premierul Călin Popescu Tăriceanu discută, joi, despre reforma justiţiei, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu preşedintele şi vicepreşedintele instituţiei, judecătoarea Lidia Bărbulescu şi procurorul Graţiana Isac.

Urmărește
9 afișări
Imaginea articolului Premierul discută cu conducerea CSM despre reforma justiţiei

Premierul discută cu conducerea CSM despre reforma justiţiei (Sursa: Mediafax Foto)

Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, şi-a cerut scuze pentru sala în care se desfăşoară discuţiile, spunând că acesta este locul în care au loc şedinţele Consiliului, unde "presa îi înconjoară".

Bărbulescu a mai spus că este o sală mai mult obscură decât o sală unde ar trebui să îşi desfăşoare activitatea o instituţie constituţională.

La discuţii participă şi ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, consilierul juridic al premierului, Tudor Chiuariu (fost ministru al Justiţiei), secretarul general adjunct al Ministerului Justiţiei, Iulia Scântei, şi Daniela Dascălu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

De asemenea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Nicolae Popa, participă la discuţii, însă procurorul general al României, Codruţa Kovesi - care este membru de drept, la fel ca şi şeful instanţei supreme - nu a fost invitat.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu vine, joi, pentru prima dată la CSM, participarea sa survenind discuţiilor de săptămâna trecută de la Guvern cu reprezentanţi ai autorităţii judecătoreşti şi ai Agenţiei Naţionale de Integritate.

Invitaţia premierului Tăriceanu la CSM survine demersurilor judecătoarei Lidia Bărbulescu, preşedintele Consiliului, privind organizarea unei întâlniri bilaterale, a cărei agendă să privească priorităţile în domeniul reformei sistemului judiciar, precum şi identificarea celor mai adecvate modalităţi pentru asigurarea unei bune şi cât mai eficiente colaborări între instituţii.

"În scrisoarea adresată primului-ministru, judecătoarea Lidia Bărbulescu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a exprimat necesitatea coparticipării Consiliului la procesul de elaborare şi aprobare privind actele normative cu implicaţii asupra sistemului judiciar, prin procedura de aviz consultativ reglementată de Legea 317/2004, aspect remarcat şi în cadrul recentului Raport intermediar privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare al Comisiei Europene", se arăta într-un comunicat remis de Biroul de presă al CSM.

Potrivit sursei citate, preşedintele CSM "este interesat de asigurarea unui sediu corespunzător pentru desfăşurarea activităţii Consiliului, în acord cu obligaţiile impuse de lege şi cu statutul constituţional al instituţiei". Pentru actualul sediu, CSM plăteşte o chirie lunară de aproximativ 60.000 de euro.

Un alt punct de discuţie cu premierul ar fi găsirea soluţiilor pentru aplanarea eventualului conflictului juridic de natură constituţională dintre CSM şi Guvern ce s-ar putea declanşa din cauza faptului că membrii Consiliului nu sunt consultaţi cu privire la adoptarea actelor normative referitoare la activitatea magistraţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici