- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima acţiune în justiţie a României împotriva CE, pentru decizia privind emisiile poluante
România a cerut Tribunalului Comunităţilor Europene să anuleze decizia Comisiei Europene de a reduce cota României de emisii poluante, invocând depăşirea atribuţiilor şi încălcarea principiului nediscriminării, aceasta fiind prima acţiune în instanţă a Guvernului împotriva unei hotărâri a Comisiei.
Guvernul a decis, în ultima şedinţă din anul trecut, să facă uz de drepturile sale legitime faţă de decizia Comisiei Europene (CE) de a reduce României cota de emisii poluante cu 20%, iar pe baza acestui mandat, România a introdus, la 21 decembrie 2007, la Tribunalul de Primă Instanţă al Comunităţilor Europene, două acţiuni în anularea deciziilor CE, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea.
Acţiunile au fost depuse de către Departamentul pentru Afaceri Europene, prin intermediul Agentului Guvernamental.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Contestaţia României a fost argumentată prin faptul că oficialii Comisiei şi-au depăşit atribuţiile în acest domeniu, neavând dreptul să stabilească cifre, ci doar să respingă total sau parţial planul naţional de alocare de emisii poluante, precum şi prin lipsa de transparenţă a modelului utilizat la calcularea noilor cote.
Autorităţile române au invocat şi încălcarea de către CE a principiului nediscriminării, printr-un model stabilit doar pentru România şi Bulgaria.
"Guvernul aşteaptă acum poziţia Tribunalului, perioadă în care decizia Comisiei rămâne valabilă", a spus Ciocănea.
Comisia Europeană a redus, în luna octombrie, cotele anuale de emisii de dioxid de carbon (CO2) în industria românească, pentru perioada 2008-2012, cu 20,7%, de la 95,7 milioane de tone, cât ceruse statul român pentru toate activităţile economice, la 75,9 milioane de tone.
Totodată, CE a redus cu 10% plafonul emisiilor României pentru 2007, faţă de planul naţional de alocare stabilit de autorităţile române.
Reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România au apreciat că decizia Comisiei de a reduce României cota de emisii poluante cu 20% este "discreţionară" şi va produce termocentralelor pierderi de două miliarde de euro, cerând Guvernului să intervină.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, şi cel al Mediului, Attila Korodi, au criticat decizia CE, anunţând că vor solicita oficialilor europeni revizuirea acesteia.
Vosganian a afirmat atunci că România este nedreptăţită de decizia CE privind reducerea cotei de emisii de dioxid de carbon şi că a convenit cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul Mediului să transmită în acest sens o scrisoare autorităţilor de la Bruxelles, împreună cu alte state.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO