- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primarul Chiliman a aflat de la jurnalişti că este cercetat de Parchet
Primarul liberal Andrei Chiliman a aflat, vineri, de la jurnalişti că este cercetat, după trei ore de demersuri la Parchetul Judecătoriei sectorului 1 fiind informat oficial că în 5 octombrie s-a declanşat urmărirea penală împotriva sa.
Primarul Chiliman a aflat de la jurnalişti că este cercetat de Parchet
Primarul Chiliman a afirmat că învinuirea adusă "are rol de discreditare a sa", el având "mari dubii cu privire la procedura de începere a urmăririi penale".
"Tot ce pot să vă spun este că am aflat din presă şi când am solicitat informaţii la Parchet abia după trei ore, la 15.44, am primit o adresă prin care se arată că rezoluţia (de începere a urmăririi penale-n.r.) este din 5 octombrie, de acum aproape două luni şi este pusă într-un dosar de evacuare din Piaţa Amzei", a declarat primarul sectorului 1, în cadrul unei conferinţe de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
Potrivit lui Chiliman, acum un an şi jumătate a avut loc evacuarea pentru care a fost pus sub acuzare, demers al primăriei în care s-au respectat prevederile legale.
De altfel, Alexandru Remus Moldoveanu, directorul Direcţiei juridice din Primăria sectorului 1 Bucureşti, a afirmat că evacuările din Piaţa Amzei au fost contestate de şase firme, care au introdus acţiuni în contencios administrativ, procesele fiind câştigate de administraţia locală de sector, ceea ce înseamnă că dispoziţiile aplicate au fost temeinice.
Printre firmele care au contestat evacuarea figurează şi societăţi administrate de apropiaţi ai sirianului Omar Hayssam, condamnat, în lipsă, anul acesta pentru fapte de terorism la 20 de ani de închisoare, de către Curtea de Apel Bucureşti.
În iulie 2005, firmele administrate de Omar Hayssam au pierdut dreptul de administrare a trei pieţe din sectorul 1 al Capitalei - 1 Mai, 16 Februarie şi Amzei - după ce primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a reziliat unilateral contractul de asociere cu firmele patronate de omul de afaceri sirian. Decizia de reziliere a contractelor a fost luată printr-o hotărâre a Consiliului Local al sectorului 1.
Mai mult, primarul Chiliman era obligat de consiliul local să dispună evacuarea asociatului Rio Bucovina Distribution SRL din spaţiul situat în piaţa Amzei - firmă trecută din proprietatea omului de afaceri Omar Hayssam pe numele lui Mohammad Munaf (ghidul jurnaliştilor răpiţi în Irak).
Rio Bucovina Distribution avea obligaţia să asigure reconstrucţia, modernizarea şi administrarea pieţelor Amzei şi 1 Mai, conform unor contracte de asociere încheiate în 1999 cu Consiliul Local al Sectorului 1 din Capitală.
Parchetul Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti a fost sesizată cu o plângere privind modul abuziv în care au fost evacuaţi comercianţii din Piaţa Amzei.
În 5 octombrie, procurorii declanşează urmărirea penală împotriva lui Chiliman, acuzându-l de abuz în serviciu, acuzaţia care nu i-a fost adusă la cunoştinţă în prezenţa unui avocat, conform prevederilor legale.
Articolul 228 al Codului de procedură penală (Cpp), referitor la începerea urmăririi penale, arată momentele procesuale în care se poate declanşa urmărirea penală de către procuror.
În modificările Codului de procedură penală din 2003, la articolul 6 privind garantarea dreptului la apărare, alineatul 3, se arată că "organele judiciare au obligaţia să-l încunoştinţeze, de îndată şi mai înainte de a-l audia, pe învinuit sau pe inculpat despre fapta pentru care este cercetat, încadrarea juridică a acesteia şi să-i asigure posibilitatea pregătirii şi exercitării apărării".
Legea 281/2003 privind modificările Cpp a introdus în procedura română sintagma "de îndată".
Totodată, articolul 197 Cpp referitor la încălcări care atrag nulitatea procedurii, alineatul 2, arată că sunt prevăzute sub sancţiunea nulităţii absolute şi dispoziţiile relative la dreptul la apărare, iar alineatul 3 prevede că această nulitate nu poate fi înlăturată în nici un mod. Ea poate fi invocată în orice stare a procesului şi se ia in considerare chiar din oficiu.
Prin coroborarea articolului 197 Cpp - alineatele 2 şi 3, cu articolul 6 - alineatul 3 şi articolul 228, procurorul este obligat să aducă la cunoştinţă persoanei faptul că s-a început urmărirea penală, fiind exclus astfel ca acest moment - care marchează începutul procesului penal - să aibă caracter ocult, afirmă magistraţi penalişti.
În caz contrar, când urmărirea penală nu a fost comunicată învinuitului, actele făcute de către procurori nesocotesc dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil, fiind - în opinia jurişilor - ilegale şi lovite de nulitate.
Potrivit articolului 26 din Constituţie, autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO