Problema competenţei în dosarul privatizărilor ajunge din nou la Secţia penală a ICCJ

Procesul privind stabilirea competenţei de judecată în dosarul privatizărilor a ajuns din nou la Secţia penală a instanţei supreme, la trei luni de la blocarea cauzei, context în care statul român este antrenat deja într-un proces la CEDO pentru nerespectarea unor drepturi procesuale.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Problema competenţei în dosarul privatizărilor ajunge din nou la Secţia penală a ICCJ

Problema competenţei în dosarul privatizărilor ajunge din nou la Secţia penală a ICCJ

În acest dosar sunt judecaţi pentru trădare consultantul bulgar Stamen Stanchev şi doi foşti oficiali ministeriali, Dorinel Mucea şi Radu Donciu.

Judecarea dosarului a fost blocată în 4 septembrie, când problema competenţei de judecată a fost ridicată în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti. Discuţiile referitoare la competenţă au fost generate de punctele de vedere diferite care înclinau, pe de o parte spre dreptul Curţii de Apel Bucureşti de a judeca dosarul, iar pe de altă parte spre competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ)

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a respins, la vremea respectivă, excepţia privind lipsa competenţei sale materiale în cauză, dar o parte dintre avocaţi au declarat recurs în sala de judecată faţă de această decizie.

Deşi recursul a fost apreciat de procuror şi ceilalţi avocaţi drept inadmisibil - în condiţiile în care hotărârile referitoare la competenţă sunt defintive şi irevocabile - dosarul a fost trimis Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Aici, dosarul a ajuns în 7 septembrie, iar trei săptămâni mai târziu, Secţia penală hotăra trimiterea cauzei la completul de nouă judecători pentru soluţionarea conflictului de competenţă.

În 29 octombrie, magistraţii Completului de nouă judecători au stabilit însă că, la rândul lor, nu sunt competenţi să stabilească cine poate judeca procesul, motiv pentru care au trimis dosarul Secţiei penale, pentru soluţionare.

Astfel, la sfârşitul lunii noiembrie, cauza a ajunsm din nou, la Secţie penală a instanţei supreme care a stabilit să ia în discuţie dosarul în 6 decembrie.

Astfel, la trei luni de la blocarea cauzei, problema nu a fost încă tranşată.

Între timp, unul dintre inculpaţi, Stamen Stanchev a anunţat că a dat statul român în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, printre încălcările reclamate fiind şi aceea a dreptului de a se adresa justiţiei. Stanchev a cerut Curţii de Apel Bucureşti să îi permită să plece două săptămâni în Monaco, motivând că îi expiră actele de rezidenţă din acest stat atât lui, cât şi soţiei şi celor doi copii ai săi şi că este necesară prezenţa lui acolo.

Solicitarea sa a fost amânată de către Curtea de Apel Bucureşti, pe motiv că această instanţă nu se poate pronunţa pe o problemă legată de dosarul privatizărilor până când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu va stabili care instanţă este competentă în cauză.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici