Procesul lui Patriciu cu SRI, suspendat dacă instanţa sesizează CC

Apărătorii lui Dinu Patriciu au ridicat, marţi, o excepţie de neconstituţionalitate în procesul acestuia cu SRI care vizează articole din Legile 51/1991 şi 182/2002, instanţa Curţii de Apel Bucureşti urmând să decidă peste o săptămână dacă sesizează Curtea Constituţională (CC) în acest caz.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Procesul lui Patriciu cu SRI, suspendat dacă instanţa sesizează CC

Procesul lui Patriciu cu SRI, suspendat dacă instanţa sesizează CC (Imagine: Mediafax Foto)

Ovidiu Buduşan, apărătorul lui Dinu Patriciu, a explicat, marţi, judecătorilor că articolele pe care le consideră neconstituţionale şi cu care doreşte să fie sesizată Curtea Constituţională restrâng drepturile apărătorilor de a putea accesa informaţiile clasificate care există în dosare.

În susţinerile sale în faţa instanţei, Buduşan a invocat trei argumente principale în cazul articolelor considerate neconstituţionale din Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, făcând referire la textele ce nu permit accesul la acele dosare care conţin înscrisuri secretizate.

Faţă de unele articole din Legea 182, Buduşan a arătat că acestea "acordă atribuţii sporite judecătorilor ce au certificat ORNISS faţă de ceilalţi colegi ai lor care nu au aceste certificate", explicând că doar Consiliul Superior al Magistraturii poate numi astfel de complete specializate.

Referitor la procedura eliberării certificatelor de securitate, Buduşan a explicat că aceasta se manifestă prin verificarea şi monitorizarea acelui judecător de către SRI şi că practic Serviciul ştie tot despre aceşti judecători care primesc certificatul.

Avocaţii lui Patriciu au mai cerut instanţei, la începutul şedinţei de judecată, să le indice în ce clasă de secretizare sunt încadrate documentele solicitate de ei şi totdodată nivelul de secretizare al acelor documente în cazul în care acestea reprezintă secrete de stat. Ei au motivat această cerere prin faptul că neavând acces la documnetele solicitate nu ştiu care sunt instituţiile care pot fi atacate în instanţă şi în baza căror temeiuri.

Nefiind cunoscute instituţiile, avocaţii arată că nu ştiu unde să se adreseze. Judecătorii au respins în cursul şedinţei de judecată această cerere.

Avocatul SRI din acest caz, Valeriu Stoica, a cerut atât respingerea acestei cereri, cât şi a solicitării de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia invocată, pe motivul că nu sunt importante în acest stadiu al procesului.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti vor decide peste o săptămână dacă sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate invocată de apărătorii omului de afaceri Dinu Pratriciu.

În acest proces, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au solicitat Ministerului Public să comunice numărul de mandate de interceptare emise în privinţa lui Dinu Patriciu şi a Rompetrol, în perioada 1994 - 2005, dacă acestea există.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici