- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procesul mineriadei din iunie 1990, amânat
Instanţa supremă a amânat, vineri, pentru 25 octombrie, începerea procesului mineriadei din iunie 1990, dată până la care ar trebui citate toate părţile civile din dosarul în care sunt judecaţi generalii Mihai Chiţac, Gheorghe Andriţa şi Dumitru Costea, precum şi colonelul Vasile Constantin.
Procesul mineriadei din iunie 1990, amânat
Unul dintre cei patru ofiţeri, Vasile Constantin, nu s-a putut prezenta la termenul de vineri, deoarece a făcut un infarct, ceilalţi trei inculpaţi fiind prezenţi în sala de judecată.
La începutul lunii august, procurorii Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată pe generalul locotentent în rezervă Mihai Chiţac - fost ministru de Interne, generalul maior în rezervă Gheorghe Andriţa - fost adjunct al ministrului de Interne şi colonelul în rezervă Dumitru Costea - fost comandant al Unităţii Militare Trupe de Pază şi Ordine Ploieşti sub acuzaţia de participaţie improprie la omor calificat şi omor deosebit de grav.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Totodată, a fost trimis în judecată şi colonelul în rezervă Vasile Constantin - fost ofiţer I în Secţia Paraşutişti, din cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare - pentru participaţie improprie la omor calificat şi omor deosebit de grav şi participaţie improprie la tentativă la infracţiunea de omor calificat şi omor deosebit de grav.
Astfel, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au stabilit, în urma cercetărilor, că Chiţac, Andriţa şi Costea, în exercitarea atribuţiilor funcţiilor îndeplinite, au determinat, în 13 iunie 1990, subordonaţii să utilizeze armamentul din dotare cu muniţie de război şi să tragă asupra manifestanţilor. În urma acestui fapt, au murit prin împuşcare două persoane şi au fost puse în pericol vieţile altor manifestanţi.
Procurorii explică faptul că, fiind vorba despre infracţiuni comise de către militari, fără vinovăţie, se încadrează juridic în "participaţie improprie la omor calificat şi omor deosebit de grav", prevăzut de articolul 31, alineatul 2, din Codul Penal, precum şi la articolele 174, 175 litera e, 176 litera b, din Codul Penal, în condiţiile prevăzute de articolul 73 litera b, din acelaşi cod referitoare circumstanţele atenunate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO