- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procesul privind eliberarea condiţionată a lui Cozma, suspendat
Procesul privind eliberarea condiţionată a lui Miron Cozma a fost spuspendat de Judecătoria sectorului 5, marţi, după ce avocaţii acestuia au ridicat mai multe excepţii de neconstituţionalitate care urmează să fie soluţionate de Curtea Constituţională.
Procesul privind eliberarea condiţionată a lui Cozma, suspendat
Avocatul lui Cozma a ridicat mai multe excepţii de neconstituţionalitate, printre care şi aceea privind art. 59 din Codul penal şi art 75 din Legea 275/2006, cele două fiind în contradicţie cu art. 16 şi 21 din Constituţie.
Practic, avocatul a declarat că deţinuţii aflaţi în situaţia lui Cozma, care îndeplinesc condiţiile de eliberare condiţionată, ar fi trebuit să fie puşi în libertate de comisia din penitenciar şi nu de o instanţă de judecată.
"Mi se pare anormal ca un alt judecător, egal în grad, să cenzureze decizia magistratului din comisie care a făcut o propunere de eliberare condiţionată. Vrem să creăm un precedent care va duce la zdruncinarea sistemului penitenciar românesc deoarece atunci deţinuţii vor fi atenţi cum se vor comporta în penitenciar pentru că vor şti foarte bine că, dacă au numai evidenţieri, nimeni pe lumea asta nu poate să le refuze eliberarea condiţionată. Miron Cozma a avut nouă evidenţieri pentru bună purtare, în ultima perioadă. (...) Miron Cozma se luptă pentru drepturile celorlalţi deţinuţi, printr-un sacrificiu el va mai sta la locul de deţinere până pe 2 decembrie", a spus avocatul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Avocatul a adăugat că prin excepţia ridicată vrea ca magistraţii să stabilească exact drepturile deţinuţilor.
Avocatul Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România, prezent în sala de judecată la termenul de marţi, a cerut ca asociaţia să fie introdusă ca parte civilă în proces. El a depus şi o cerere de recuzare a completului, arătând că este pentru a treia oară când soluţionează cererea de eliberare condiţionată a lui Cozma.
"Asociaţia Victimelor Mineriadelor a depus o petiţie prin care solicită respingerea cererii de eliberare condiţionată. Totodată, recuzăm completul. Este dreptul nostru la un proces echitabil", a precizat avocatul.
Magistraţii Judecătoriei sectorului 5 Bucureşti au luat în discuţie, marţi, la mai puţin de o săptămână de la data la care se termină perioada de detenţie, propunerea Comisiei speciale de la Penitenciarul Rahova care a dat aviz favorabil pentru eliberarea condiţionată a lui Miron Cozma.
Comisia specială de la Penitenciarul Rahova a dat aviz favorabil, în 16 noiembrie, pentru eliberarea condiţionată a lui Miron Cozma. Conform procedurii, decizia va fi luată în discuţie de instanţă, iar decizia acesteia poate fi atacată cu recurs.
În decizia Comisiei de individualizare de la Penitenciarului Rahova în cazul lui Cozma, luată cu unanimitate de voturi, s-a avut în vedere restul de pedeapsă pe care îl mai avea de executat, conduita acestuia din 3 ianuarie şi până în prezent, precum şi faptul că nu a fost sancţionat disciplinar.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO