- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procesul privind prăbuşirea FNA, încheiat după 12 ore de dezbateri
Curtea de Apel Bucureşti a finalizat, luni, dezbaterile în dosarul FNI după o şedinţă de judecată care a durat mai bine de 12 ore şi în care cei zece acuzaţi au cerut achitarea, iar reprezentantul Parchetului a constatat că anumite fapte s-au prescris.
Procesul privind prăbuşirea FNA, încheiat după 12 ore de dezbateri (Imagine: Mediafax Foto)
Şedinţa de judecată nu a fost lipsită de incidente, instanţa fiind recuzată de reprezentantul uneia dinte asociaţiile de investitori Mihai Nicolaevici. Acest lucru a provocat conflicte între reprezentanţii investitorilor, care s-au alergat pe holurile instanţei. Un alt judecător a stabilit însă că magistraţii recuzaţi pot judeca dosarul.
Procurorul a cerut să se constante că infracţiunea de fals s-a prescris în cazul Ioanei MariaVlas, Nicolae Popa, Mihaelei Sima, Andrei Marius, Costescu, Negrescu şi Negură. De asemenea, reprezentantul Parchetului a cerut instanţei să menţină restul condamnărilor, dar să modifice decizia Tribunallui Bucureşti prin care s-a admis deblocarea parţială a conturile firmei SOV Invest.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Procurorul a mai cerut ca cele zece persoane cercetate în acest dosar să plătească despăgubiri investitorilor în cuantum egal.
De partea cealaltă, avocaţii au cerut achitarea clienţilor lor.
Avocata Ioanei Maria Vlas a cerut ca aceasta să fie achitată, deşi ea şi-a exprimat dorinţa să fie condamnată la o pedeapsă mai mică. Avocata a susţinut că Ioana Maria Vlas a fost constrânsă să ascundă adevărul despre prăbuşirea Fondului.
Un element nou în acest dosar a venit din partea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care a cerut instanţei să oblige, prin sentinţa de condamnare, persoanele acuzate să plătească toţi banii pe care Autoritatea i-a plătit investitorilor prin procese civile.
Spre finalul şedinţei, mai mulţi dintre cei anchetaţi în acest dosar au cerut amânarea discuţiilor, invocând oboseala, însă instanţa a decis ca şedinţa să continue.
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a anunţat că deliberările pentru a lua o decizie în acest dosar vor dura cel puţin o lună.
Curtea de Apel Bucureşti a renunţat la audierea lui Sorin Ovidiu Vântu în procesul privind prăbuşirea FNI, întrucât acesta nu s-a prezentat nici la termenul de luni, în pofida citaţiilor de aducere cu mandat de la judecători, iar instanţa a epuizat mijloacele procedurale pentru a-l aduce la proces.
Instanţa l-a amendat din nou pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu cu 5.000 de lei pentru că nu s-a prezentat, pentru a şasea oară, la procesul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), deşi judecătorii au transmis citaţii de aducere cu mandat. Omul de afaceri a mai fost amendat cu 5.000 de lei la termenul din 4 aprilie pentru că nu s-a prezentat la proces pentru a fi audiat.
Cea care a cerut audierea lui Sorin Ovidiu Vântu a fost Ioana Maria Vlas, susţinând că omul de afaceri a fost scos de sub urmărire penală în rechizitoriul întocmit de Ministerul Public, deşi ar fi fost beneficiarul unor sume importante din fondul de investiţii. Vlas a mai susţinut că Vântu ar trebui să aibă cel puţin calitatea de instigator sau de complice. Ioana Maria Vlas a fost pusă în libertate în 7 aprilie.
Curtea de Apel Bucureşti a început, în 12 noiembrie 2007, judecarea apelului la sentinţa dată de instanţa inferioară în dosarul constituit în urma prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI), în mai 2000, eveniment care s-a soldat cu un scandal cu efecte sociale, economice şi politice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO