Video Procurorii DNA nu l-au putut audia pe Toma Rus

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticopţie (DNA) nu l-au putut audiat pe comisarul şef Toma Rus, care s-a prezentat, marţi, la sediul Direcţiei, pentru că nu au soluţionat o cererea a apărătorului de a-i prezenta acuzaţiile, a declarat avocatul lui Rus, Gheorghiţă Mateuţ.

Urmărește
156 afișări

Toma Rus a petrecut mai bine de două ore în sediul DNA, iar la ieşire a refuzat să facă vreo declaraţie presei.

Avocatul său, Gheorghiţă Mateuţ, a spus însă că procurorii nu l-au putut audia pe comisarul Rus întrucât nu au dat o soluţie pentru o solicitare anterioară formulată de apărare, cu privire la aducerea la cunoştinţă a faptelor materiale de care clientul său este acuzat.

Mateuţ a explicat că procurorii au schimbat, formal, o încadrare juridică din dosarul clientului său, din trafic de influenţă în şantaj, iar Toma Rus are, din nou, calitatea de învinuit, în dosar în care s-a anulat ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale în urma plângerilor formulate de apărători la procurorii ierarhici, respectiv la procurorul general.

Avocatul comisarului Toma Rus a precizat şi că, în acest dosar, vor fi audiaţi, miercuri, şi patronul grupării CFR Cluj, Arpad Paszkany, şi preşedintele clubului de fotbal, Iuliu Mureşan.

Toma Rus este cercetat de procurorii DNA şi pentru spălare de bani, stabilirea cu intenţie a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială a bunurilor operatorilor economici la care statul este operator şi complicitate la delapidare.

Anterior, avocatul lui Rus a depus o plângere la Parchetul ICCJ împotriva ordonanţei date de procurorul Florin Maghiar de la DNA Cluj, care dispusese punerea în mişcare a acţiunii penale. Parchetul instanţei supreme a admis plângerea, în martie, iar Toma Rus a redevenit învinuit, şi nu inculpat în dosarul în care este cercetat şi, potrivit lui Mateuţ, a fost repus în toate drepturile.

Procurorul DNA Cluj Florin Maghiar dispusese, printr-o ordonanţă, punerea în mişcare a acţiunii penale, iar Toma Rus fusese pus la dispoziţia IGPR. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a atacat această ordonanţă şi plângerea sa a fost admisă de şeful DNA Cluj. Procurorul Florin Maghiar a atacat, la rândul său, decizia şefului DNA Cluj, iar Daniel Morar, şeful DNA, i-a admis cererea. În cele din urmă, avocatul Gheorghiţă Mateuţ a atacat decizia lui Daniel Morar la Parchetul General şi acesta i-a admis cererea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici