- Home
- Justiţie
- (07.02.2024, 11:53)
- Sorina Matei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procurorul – şef al DNA, Marius Voineag: „N-aş vrea să intru în polemică cu adulţi care se joacă cu maşinuţele la intrarea în Direcţia Naţională Anticorupţie. (...) Da, cred în dosarul vaccinurilor. Au fost făcute cereri de declasificare a şedinţelor de Guvern şi au fost primite. Avem un precedent judiciar la nivel de DNA sfârşit prin condamnare – cazul Necolaiciuc”
- „Politizarea oricărui demers judiciar eu zic este foarte păguboasă dar până la urmă este o alegere din partea celorlalţi”
- „Aş fi preferat să fie toate criticile orientate către mine, dar am văzut că au fost orientate şi către procurorul de caz – ceea ce este o nedreptate faţă de cariera acestui procuror”
- „În cazul Mihai Necolaiciuc - condamnat pentru achiziţii de bunuri care niciodată n-au mai fost folosite - avem o condamnare definitivă pentru abuz în serviciu”
- „Procesul Pfizer aş zice că clarifică ancheta, sub aspectul pagubei efective”
- Dosarul vaccinurilor va avea o soluţie, într-un sens sau în altul”
Urmărește
673 afișări
Procurorul – şef al DNA, Marius Voineag: „N-aş vrea să intru în polemică cu adulţi care se joacă cu maşinuţele la intrarea în Direcţia Naţională Anticorupţie. (...) Da, cred în dosarul vaccinurilor. Au fost făcute cereri de declasificare a şedinţelor de Guvern şi au fost primite. Avem un precedent judiciar la nivel de DNA sfârşit prin condamnare – cazul Necolaiciuc”
„Nu, deloc... (n.r. nu-mi generază un disconfort criticile USR). Nici n-aş vrea să intru în polemică cu oricare dintre cei doi (n.r. Cătălin Drulă, Cristian Ghinea) sau cu adulţi care se joacă cu maşinuţele la intrarea în Direcţia Naţională Anticorupţie. Este un dosar (n.r. cel al viceprimarului Braşovului), nu ne-a interesat din ce partid este, este o cauză care a fost redeschisă înainte să vin eu la nivelul DNA. Este o redeschidere care a avut loc în decembrie 2022, a fost confirmată redeschiderea de o instanţă de judecată anul trecut şi a început ancheta practic înainte să ajung eu procuror şef. Politizarea oricărui demers judiciar eu zic că este foarte păguboasă dar până la urmă este o alegere din partea celorlalţi”, a declarat procurorul şef al DNA, Marius Voineag, într-un interviu pentru Aleph News.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
-
Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert după ce vagoane încărcate cu benzină au deraiat
-
Benjamin Netanyahu îl demite pe ministrul Apărării, Yoav Gallant
-
Primele ciocniri între forţele armate ucrainene şi soldaţii nord-coreeni - confirmate de ministrul ucrainean al Apărării
Despre dosarul vaccinurilor, în care au fost puşi sub urmărire penală fostul premier Florin Cîţu (PNL) şi foştii miniştri – Ioana Mihăilă ( Reper) şi Vlad Voiculescu (USR), şeful DNA, Marius Voineag, a declarat:
”Este o estimare (n.r. prejudiciul de 1 miliard de euro). În urmărire penală, cuantumul prejudiciului este stabilit de procuror. Este un calcul care se face. Până la urmă instanţele judecătoreşti stabilesc definitiv lucrurile.
Dosarul vaccinurilor a plecat de la o sesizare din oficiu. Practic, este la acelaşi procuror. Este un procuror foarte bun pe care-l avem la nivelul DNA. Este un procuror cu state vechi. Mie mi-a părut rău, aş fi preferat să fie toate criticile orientate către mine, dar am văzut că au fost orientate şi către procurorul de caz – ceea ce este o nedreptate faţă de cariera acestui procuror. Dar vă pot spune că în dosarul acela s-a lucrat. De la momentul în care eu am venit în DNA, deja acte se efectuau la momentul respectiv. Anterior n-a fost o ciclicitate, o gradualizare a actelor de urmărire penală pentru că a fost şi foarte încărcat. Procurorul de caz a fost şi şef de secţie o vreme îndelungată. A fost o opţiune a dumnealui. (...) Era un dosar in rem. Adică se făceau cercetări cu privire la faptă.
Este un dosar care a avut acte de urmărire penală efectuate constant din vara anului trecut. Eu am încredere că procurorul de caz a prioritizat, am discutat constant în ceea ce priveşte dorinţa acestuia de a face acuzaţii, am fost foarte de acord. Este un demers judiciar, era o chestiune care trebuia lămurită într-un cadru procesual, cu respectarea unor drepturi. S-a pus foarte mult monedă într-un singur sens, dar lumea uită că ancheta se face cu respectarea unor drepturi procesuale, chiar dacă se formulează acuzaţii de începere a urmăririi penale in personam. Trebuie ca persoana respectivă să ia act, să cunoască datele dosarului. Aceasta este forma în care se fac lucrurile în cazurile complexe şi asumate şi vom vedea.
Da, cred în acest dosar. Până vom vedea toate hârtiile, pe ceea ce stăm în momentul de faţă, cred. Da, s-a lucrat ritmic în dosar. S-au solicitat – mii, zeci de mii de documente solicitate. Inclusiv de la Guvern. Au fost făcute cereri de declasificare (n.r. a şedinţelor de Guvern) care au fost primite de către noi.
Noi avem un precedent judiciar la nivel de DNA. Un director din CFR care a făcut achiziţii şi care n-a fost condamnat pentru corupţie, a fost condamnat pentru achiziţii de bunuri care niciodată n-au mai fost folosite la nivelul CFR, cazul Necolaiciuc, şi care – ca situaţie de fapt – se compară. Adică faci o achiziţie de bunuri pe care tu nu le mai foloseşti. Acolo avem o condamnare definitivă pentru abuz în serviciu.
Din punctul nostru de vedere, este un demers judiciar pentru care aveam absolut suficient de multe elemente ca să poată formula procurorul de caz acuzaţii. (...) Dosare pe pandemie mai sunt. Sunt pe Secţia 1, sperăm ca în perioada următoare să se ajungă la o concluzie în ceea ce priveşte desfăşurarea ritmică în dosarele privind achiziţiile din pandemie. Au fost foarte multe într-un singur punct, adică la un singur procuror. A fost o repartizare pe care eu n-am înţeles-o. Cele mai multe dosare erau la un singur procuror. Este un lucru pe care l-am discutat cu noul şef al Secţiei I. Tocmai pentru a face lucrurile să se mişte trebuie uneori – re-repartizate. Şi atunci vom vedea ce se întâmplă în perioada următoare. Avem şi noi procurori încadraţi pe secţia I. Vom vedea. Au venit cu un alt tonus oricum.
Eu sunt ferm convins că da ( n.r. dosarul vaccinurilor – va avea o soluţie, într-un sens sau altul, până la finalul mandatului). Într-un sens sau în altul – dosarul trebuie rezolvat. Sunt paşii pe care şi-i face procurorul de caz. O să mai am discuţii cu dumnealui, dar este un om suficient de experimentat cât să-şi conducă singur ancheta. Încerc să nu fiu intruziv.
(N.r. Procesul Pfizer) Aş zice că clarifică ancheta, sub aspectul pagubei efective. Dar vedem şi ce se decide în el, efectiv. Va dura şi acolo probabil”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:33
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Serviciile secrete britanice: Regiunea Doneţk rămâne o prioritate pentru forţele ruse
-
astăzi, 21:29
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est