- Home
- Justiţie
- BUCUREŞTI, (15.06.2021, 15:46)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului au fost respinse de Parlament/ Instituţia condusă de Renate Weber: Deciziile încalcă dispoziţiile constituţionale
- Rapoartele de activitate pentru anii 2018, 2019 şi 2020 ale Avocatului Poporului, Renate Weber, au fost respinse cu unanimitate de voturi, marţi, în plenul Parlamentului.
- Respingerea lor încalcă dispoziţiile constituţionale, susţine Avocatul Poporului.
- „Ca o garanţie a independenţei, nici Constituţia, nici legea organică de organizare nu au prevăzut posibilitatea aprobării/respingerii raportului anual prin vot”, arată instituţia.
Urmărește
2446 afișări
Rapoartele Avocatului Poporului din perioada 2018-2020 au fost respinse în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului. Parlamentarii PSD şi AUR au susţinut că rapoartele nu se votează, ci trebuie doar prezentate.
„Ca urmare a rezultatului acestui vot, noi vom solicita revocarea Avocatului Poporului. (...) Mâine dimineaţă vom convoca BPR pentru a stabili o reuniune de plen. Dacă sunt îndeplinite condiţiile procedurale, vom dezbate şi cererea de revocare”, spune Ludovic Orban.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Întrebat care este propunerea coaliţiei pentru a o înlocui pe Renate Weber, Orban a spus: „Vom face publică această propunere după ce se vor finaliza procedurile de revocare”.
Referitor la motivele invocate de Renate Weber, că respingerea rapoartelor ar încălca Constituţia, Orban spune că este „un subterfgiu procedural”.
„Noi am votat un raport care evidenţiază încălcări ale Constituţiei, ale legilor, care au fost săvârşite de Avocatul Poporului. Va fi o fundamentare votul de azi pentru revocarea Avocatului Poporului”, conchide Orban.
„Toate cele trei rapoarte au fost respinse”, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.
Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a admis că „este adevărat că uneori rapoartele au fost doar prezentate în plen”.
„Dar, de data aceasta, în dezbaterile din comisiile de specialitate s-au constatat încălcări grave ale Constituţiei şi ale leii. Comisiile de specialitate prezentat plenului rapoarte în care au evidenţiale aceste încălcări. Comisiile au obligaţia de a face recomandări plenului în exercitare funcţiilor sale, între care cea de control. În urma dezbaterilor, dacă apar astfel de situaţii grave, ete obligaţia penului să-şi exprime voinţa suverană asupra situaţiei constatate, iar prin votul de azi aţi constatat că Avocatul Poporului a încălcat grav Constituţia şi legile ţării”, adaugă Andronache.
Raportul de respingere pentru 2018 a fost votat cu 245 de voturi, cel din 2019 cu 247, iar cel din 2020 cu 242 de voturi.
Parlamentarii PSD şi AUR au susţinut că rapoartele nu se votează, ci trebuie doar prezentate plenului Parlamentului.
Respingerea Rapoartelor de activitate pentru anii 2018-2020 încalcă dispoziţiile constituţionale, susţine Avocatul Poporului: „Ca o garanţie a independenţei, nici Constituţia, nici legea organică de organizare nu au prevăzut posibilitatea aprobării/respingerii raportului anual prin vot”.
Avocatul Poporului: Respingerea Rapoartelor de activitate încalcă dispoziţiile constituţionale. Ce argumente oferă
„Respingerea Rapoartelor de activitate pentru anii 2018, 2019 şi 2020 ale Avocatului Poporului încalcă dispoziţiile constituţionale şi legale. Conform Constituţiei şi Legii de organizare a instituţiei (Legea nr. 35/1997, republicată – lege organică), Avocatul Poporului este o autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică, în condiţiile legii, Avocatul Poporului nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ. Nimeni nu îl poate obliga pe Avocatul Poporului să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale, iar în exercitarea atribuţiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autorităţilor publice”, arată instituţia.
Mai mult, în comunicat se arată că „toate acestea sunt rezultatul poziţiei constituţionale aparte a instituţiei şi explică de ce, în fapt, Avocatul Poporului răspunde numai în faţa Parlamentului, răspundere ce se materializează prin obligaţia prezentării de rapoarte anuale sau speciale. Prin acestea, Avocatul Poporului are ocazia să evidenţieze lipsurile şi disfuncţiile grave din administraţie şi să facă recomandări privind modificarea legislaţiei, sau să propună măsuri de altă natură pentru ocrotirea drepturilor şi libertăţilor persoanelor”.
În data de 25 mai 2021, Avocatul Poporului a participat la şedinţa comună a Comisiilor juridice din cele două Camere ale Parlamentului, în cadrul căreia au fost dezbătute şi respinse Rapoartele de activitate pentru anii 2018, 2019 şi 2020 ale instituţiei Avocatului Poporului, „în pofida faptului că nici Constituţia şi nici Legea nr. 35/1997 nu prevăd o astfel de procedură”.
„Ca o garanţie a independenţei Avocatului Poporului, nici Constituţia, nici legea organică de organizare şi funcţionare a instituţiei nu au prevăzut posibilitatea aprobării/respingerii raportului anual prin votul Parlamentului, singura prevedere expresă fiind cea referitoare la prezentarea în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului (art. 60 din Constituţie). Potrivit procedurilor parlamentare, dezbaterea nu înseamnă votarea raportului, dezbaterea şi votarea fiind etape distincte ale procedurii parlamentare”, conform Avocatului Poporului.
Pe ordinea de zi a şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului de marţi se află Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018-2020.
„Avocatul Poporului nu a fost invitat la şedinţa Camerelor reunite pentru a prezenta aceste rapoarte, potrivit art. 60 din Constituţie. Este pentru prima dată în istoria instituţiei, din 1997 până astăzi, când Parlamentul este sesizat cu o solicitare de respingere a rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului. Până în prezent, nici raportul Curţii de Conturi şi nici al Avocatului Poporului, instituţii de rang constituţional, caracterizate de principiile autonomiei şi independenţei, nu au fost supuse aprobării sau respingerii prin vot în Plenul Camerelor. Dacă legiuitorul ar fi intenţionat ca Parlamentul să controleze Avocatul Poporului prin intermediul aprobării/respingerii raportului de activitate ar fi reglementat expres această formă de control parlamentar, cu precizarea necesităţii supunerii la vot a raportului, ulterior încheierii fazei dezbaterilor”, menţionează comunicatul.
Potrivit sursei citate, din competenţele Avocatului Poporului, de a veghea la respectarea drepturilor şi libertăţilor de către administraţia publică centrală şi locală, rezultă că rolul rapoartelor Avocatului Poporului este acela de a constitui mijlocul prin care Parlamentul ia act de activitatea administraţiei publice şi de lacunele legislative identificate în urma activităţii desfăşurate de Avocatul Poporului, astfel încât să poată dispune măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii autorităţilor administraţiei publice şi a legislaţiei.
„Specialiştii consideră că raporturile Avocatului Poporului cu Parlamentul se caracterizează în principal, prin dreptul Parlamentului de a numi Avocatul Poporului, drepturile Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului de a numi adjuncţii Avocatului Poporului, dreptul Parlamentului de a vota legea organică a instituţiei, dreptul Parlamentului de a dezbate şi de a lua act de rapoartele Avocatului Poporului. Pe cale de consecinţă, în lipsa unei prevederi exprese a Constituţiei şi a legii organice privind finalizarea dezbaterilor cu votul privind aprobarea sau respingerea, influenţa Parlamentului asupra instituţiei Avocatul Poporului este diferită faţă de controlul parlamentar exercitat asupra altor tipuri de organisme aflate sub control parlamentar, în cazul cărora legislaţia stabileşte expres posibilitatea respingerii/aprobării raportului de activitate, cu consecinţa directă a demiterii conducătorului. Aşa cum a reţinut Comisia de la Veneţia în Avizul nr. 685/2012, CDL-AD(2012)026, (...) Pentru a fi eficient în protecţia drepturilor omului, Avocatul Poporului trebuie să fie independent, inclusiv faţă de Parlament, care alege titularul funcţiei”, conchide Avocatul Poporului.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe