- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport critic al Băncii Mondiale faţă de reforma judiciară, considerat "neîntemeiat" de CSM
Un raport critic al Băncii Mondiale faţă de reforma judiciară din România a provocat o reacţie dură a Consiliul Superior al Magistraturi (CSM), care susţine că sunt neîntemeiate criticile aduse şi că acestea nu intră în sfera atribuţiilor Băncii.
În şedinţa de joi, plenul CSM a discutat „Proiectul privind reforma sistemului judiciar - misiunea de verificare, 25-29 iunie 2007”, membrii Consiliului considerând surprinzătoare aprecierea acestei instituţii de credit cu privire la stadiul reformei sistemului judiciar, competenţa acesteia limitându-se la modul de derulare de către Consiliul Superior al Magistraturii a proiectelor finanţate de Banca Mondială.
În document, Banca Mondială îşi exprimă "îngrijorarea serioasă" provocată de încetinirea ritmului reformelor şi faţă de acţiuni care "nu sunt consecvente" cu strategia de reformă, remarcând faptul că reforma a fost încetinită în privinţa unor iniţiative importante din programul de reformă al Guvernului, susţinute de această instituţie financiară internaţională şi de Uniunea Europeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Raportul critică şi CSM despre care spune că nu este consecvent în realizarea de evaluări regulate ale performanţei judecătorilor şi instanţelor. În fapt, Banca Mondială este nemulţumită de lipsa unui sistem de evaluare a performanţei judiciare care ar fi permis o salarizare a judecătorilor în funcţie de merite şi ar fi dus la responsabilizarea sistemului judiciar.
De asemenea, raportul face referire şi la recomandările pentru raţionalizarea sistemului instanţelor, făcute în urma unei diagnoze cu finanţare de la Banca Mondială şi remise Ministerului Justiţiei şi CSM, dar care nu au fost urmate de acţiuni concrete, deşi a existat un plan de implementare a raţionalizării instanţelor de la sfârşitul anului 2006.
Banca Mondială a acordat 110 milioane de dolari pentru reforma justiţiei din România, bani alocaţi Ministerului Justiţiei şi CSM.
Într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX de către Biroul de presă al CSM se arată că "acuzaţiile Băncii Mondiale la adresa Consiliului Superior al Magistraturii nu au fundament real şi nu intră în sfera atribuţiilor acesteia". Potrivit sursei citate, proiectele finanţate de Banca Mondială se încadrează din punct de vedere al termenelor şi obiectivelor stabilite în calendarul iniţial şi vor fi finalizate cel târziu la sfârşitul anului 2007.
„În ceea ce priveşte critica adusă Consilului Superior al Magistraturii cu privire la lipsa identificării unei metode obiective de promovare a magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraturii nu înţelege îngrijorarea Băncii Mondiale, care nu a finanţat şi nu derulează niciun proiect în legătură cu acest aspect”, spus CSM.
La nivelul CSM şi Ministerul Justiţiei (MJ) există un colectiv de lucru preocupat de activitatea de raţionalizare a instanţelor, proiect finanţat de Banca Mondială, care trebuie coordonat cu adoptarea noilor norme de competenţă cuprinse în viitoarele coduri de procedură civilă şi penală.
„Îngrijorarea Băncii Mondiale referitor la dezvoltarea unui mecanism obiectiv şi efectiv de monitorizare a performanţei judiciare este, în opinia Consiliului, nejustificată deoarece activitatea grupului de lucru din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii s-a materializat în întocmirea unui regulament de evaluare şi a unui ghid de evaluare, care vor fi discutate de Plenul CSM. Şi sub acest aspect CSM se conformează cerinţelor reformei sistemului judiciar”, precizează sursa citată.
Totodată, CSM susţine că Banca Mondială nu a finanţat un program de elaborare a unui mecanism de monitorizare a performanţei judiciare.
„Cu sprijinul Băncii Mondiale, Consiliul Superior al Magistraturii a întocmit un studiu comparativ cu privire la modul în care se realizează performanţele profesionale în alte sisteme judiciare din spaţiul european”, precizează CSM.
Consiliul Superior al Magistraturii subliniază că nu a renunţat în niciun moment la ideea evaluării performanţelor profesionale a magistraţilor, dimpotrivă s-a urmărit găsirea metodelor şi criteriilor de măsurare a performanţelor judiciare care să corespundă nevoii de perfecţionare a magistraţilor, de promovare în baza unor criterii obiective şi, nu în ultimul rând, nevoilor societăţii civile, care să conştientizeze că activitatea judiciară se desfăşoară de către un corp de magistraţi de elită.
În urma acestui raport, preşedintele CSM, Anton Pandrea, a anunţat deja că se va face un audit privind fondurile Băncii Mondiale acordate Consiliului pentru derularea unor programe.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36