- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raportul privind activitatea DNA, discutat, astăzi, în CSM
Secţia pentru procurori a CSM analizează, luni, Raportul privind activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în cadrul discuţiei urmând să fie prezentate menţiunile Inspecţiei judiciare la observaţiile făcute de DNA privind competenţa inspectorilor şi metodologia urmată în timpul controlului.
Raportul privind activitatea DNA, discutat, astăzi, în CSM
La şedinţa de săptămâna trecută, când trebuia să fie luat în discuţie Raportul privind activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului superior al Magistraturii (CSM) au decis, cu patru voturi "pentru" şi trei "împotrivă", amânarea discutării pentru data de 8 octombrie, timp în care şeful Inspecţiei judiciare trebuie să facă menţiuni cu privire la aspectele invocate de DNA, respectiv lipsa metodologiei şi depăşirea atribuţiilor inspectorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
De asemenea, inspectorul şef trebuie să stabilească dacă verificările de fond la DNA s-au realizat într-un cadru legal şi cu respectarea normelor.
Inspecţia judiciară trebuie să mai stabilească volumul de activitate al fiecărui procuror DNA în perioada 2006-iunie 2007. Inspecţia trebuie să precizeze pentru fiecare procuror numărul de lucrări soluţionate, numărul celor trimise instanţelor şi numărul inculpaţilor deferiţi justiţiei. Volumul de activitate trebuie să cuprindă şi lucrările Serviciului judiciar şi ale celui pentru analize şi studiu.
Ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu, procurorul general Codruţa Kovesi şi procurorul Liviu Dăscălescu s-au pronunţat împotriva amânării, în timp ce vicepreşedintele CSM Dan Chiujdea, procurororii Bogdan Licu, Graţiana Isac şi Cristian Deliorga au fost cei care au pledat pentru amânare.
Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, declara, după decizia de amânare a dezbaterii Raportului privind activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, luată cu majoritate de voturi, că ar fi important "să se afle adevărul despre ceea ce s-a întâmplat la DNA".
"Este o măsură care nu este în beneficiul nimănui. Sunt lucruri grave şi cu cât sânt aduse la cunoştinţa publică mai repede, cu atât mai bine. Eu am votat împotriva amânării şi am insistat să se discute astăzi ", a spus Chiuariu.
În opinia demnitarului, un motiv de amânare real ar fi fost acela că verificările la celelalte secţii ale DNA, în afară de cea condusă de procurorul şef Doru Ţuluş, nu au fost la fel de temeinice şi ar fi trebuit refăcute.
În opinia demnitarului, ceea ce relevă Raportul privind activitatea DNA "este incredibil şi inacceptabil pentru orice Parchet din ultima comună din România". Chiuariu a adăugat că, de aceea, trebuie să se afle mai devreme concluziile Inspecţiei judiciare a CSM.
Întrebat dacă Raportul relevă şi aspecte de natură penală, ministrul a răspuns : "De aceea am şi făcut plângeri penale la Parchetul instanţei supreme, imediat după ce am luat cunoştinţă de concluziile Raportului". El a reamintit că plângerile îi vizează pe procurorii Doru Ţuluş şi Aristotel Popa, iar acuzaţiile aduse sunt de abuz în serviciu contra intereselor publice şi ale persoanelor, precum şi fals intelectual în legătură şi cu raportările false din dosarele restante identificate de inspectori.
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, aprecia, după decizia de amânare, că lipsa metodologiei de control a Inspecţiei CSM putea fi analizată de către Secţia de procurori a Consiliului, precizând că Inspecţia "nu mai are ce să pună la mapă".
Daniel Morar spunea că ar fi vrut ca discutarea raportului privind DNA să nu fie amânată, pentru că pe 8 octombrie avea planificată o plecare din ţară, iar la observaţiile pe care le va mai face Inspecţia ar trebui să se pregătească şi o apărare. El s-a întrebat dacă inspectorii vor putea face în trei zile ceea ce nu au făcut în două luni.
Inspecţia Judiciară din cadrul CSM a lăsat membrilor Consiliului şi conducerii DNA aproximativ o lună timp să îşi redacteze observaţiile asupra Raportului privind controlul de fond asupra activităţii DNA - structura centrală, dispus de Secţia pentru procurori în şedinţa publică din 16 mai 2007.
CSM anunţa că Raportul de control va avea caracter public ulterior pronunţării Secţiei pentru procurori a Consiliului pe conţinutul acestui material.
În şedinţa din 16 mai 2007, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus efectuarea de către Inspecţia Judiciară a unui control de fond asupra activităţii desfăşurate de Direcţia Naţională Anticorupţie "în perioada 1 ianuarie 2006 şi până la zi".
Tot atunci, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, la solicitarea ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, amânarea discutării cererii de aviz pentru propunerea de revocare a lui Ţuluş Doru Florin din funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, până la adoptarea unei hotărâri asupra raportului de control dispus cu această ocazie.
Aceasta este prima cerere de aviz pentru propunere de revocare dintr-o funcţie de conducere dintre cele prevăzute la articolul 54 din Legea nr.303/2004 în baza căreia Secţia pentru procurori dispune efectuarea unui control de fond, după modificarea adusă prin Legea 247/2005.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO