România - 16 condamnări, într-o singură zi, pentru nerestituirea proprietăţilor

România a suferit, într-o zi, 16 condamnări la Curtea Europeană de la Strasbourg, pentru încălcarea drepturilor de proprietate şi la un proces echitabil, în cazul mai multor români ale căror case au fost naţionalizate, statul fiind obligat să le restituie în total aproximativ 3 milioane de euro.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului România - 16 condamnări, într-o singură zi, pentru nerestituirea proprietăţilor

România - 16 condamnări, într-o singură zi, pentru nerestituirea proprietăţilor

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Afaceri Externe, în 11 cauze împotriva României, CEDO de la Strasbourg a constat, joi, că a fost încălcat dreptul de proprietate. Prin aceste hotărâri statul român a fost sancţionat ca urmare a vânzării unor imobile naţionalizate către foştii chiriaşi, imobile asupra cărora s-a recunoscut foştilor proprietari un drept de proprietate, fără a le plăti acestora o justă despăgubire. Într-o parte din aceste cauze reclamanţii au invocat şi încălcarea dreptului la un proces echitabil, prevăzut de articolul 6, alineatul 1, din Convenţie.

Cei care au câştigat procesele cu statul român sunt reclamanţii: Buttu şi Bobulescu (două dosare), Răţeanu, Krajcsovics, Reuniunea de ajutor pentru înmormântare "Fratelia", Ţeţu, Vodă şi Bob, Silimon şi Gross, Episcopia Română Unită cu Roma Oradea, Moşoiu şi Păsărin şi Iring împotriva României.

Totodată, şi în dosarele Tarik şi Arsenovici împotriva României, Curtea a constatat încălcarea dreptului de proprietate. Prin aceste hotărâri, Curtea a sancţionat statul român ca urmare a imposibilităţii unui proprietar al unui imobil naţionalizat de a percepe chirie de la persoanele care locuiesc în imobil, din cauza unor formalităţi impuse de OUG 40/1999, privind protecţia chiriaşilor şi stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţie de locuinţă.

În cauza Beian împotriva României, instanţa europeană a constatat încălcarea dreptului la un proces echitabil, prevăzut de articolul 6 alin 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Astfel, Curtea a apreciat că suma solicitată reclamanţilor cu titlu de taxă de timbru a fost excesivă faţă de veniturile acestora, cererea de scutire de plată a taxei de timbru fiindu-le respinsă de autorităţile competente.

De asemenea, în cauza Cherebeţiu şi Pop împotriva României, Curtea de la Strasbourg a constatat încălcarea dreptului de proprietate, având în vedere că, pentru perioada cuprinsă între data admiterii acţiunii în revendicare şi data admiterii acţiunii în anulare a contractelor de vânzare-cumpărare, reclamanţii au fost lipsiţi de bunul lor, fără a fi primit o despăgubire. Sub aspectul dreptului la un proces echitabil, Curtea a stabilit că durata procedurii de anulare a contractelor de vânzare-cumpărare, care a fost mai mare de 7 ani, a fost excesivă.

Statul trebuie să restituie imobilele şi terenurile disputate sau să plătească echivalentul a peste 2.700.000 de euro în termen de trei luni de la decizia definitivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici