România, pe locul trei la numărul de plângeri înscrise la CEDO

România se află pe locul trei în funcţie de numărul de plângeri înscrise la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi deşi 70-80 la sută dintre acestea sunt declarate inadmisibile, numărul mare de sesizări este un semn că în stat funcţionează democraţia, potrivit magistraţilor europeni.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului România, pe locul trei la numărul de plângeri înscrise la CEDO

România, pe locul trei la numărul de plângeri înscrise la CEDO (Imagine: MEdiafax Foto)

O delegaţie română formată din membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost, în perioada 25-27 februarie, într-o vizită de studiu la CEDO, la iniţiativa profesorului universitar doctor Corneliu Bîrsan, judecător la Curtea Europeană, şi a procurorului Răzvan Horaţiu Radu, agent guvernamental la această instanţă.

Din delegaţie au făcut parte judecătorii Angela Hărăstăşanu, Anton Pandrea, Dan Lupaşcu, Mihaela Tăbîrcă, Victor Cameniţa Paşca şi Gheorghe Buta şi procurorul Liviu Dăscălescu.

Potrivit datelor statistice privind volumul de activitate al CEDO, România se află pe locul trei după numărul de plângeri înregistrate la această instanţă europeană, însă 70-80 la sută dintre acestea sunt declarate inadmisibile.

Totalul plângerilor privind România aflate pe rolul Curţii în 2007 este de 8.640, iar condamnarea statului Român a intervenit în 34 de cauze. Numărul de cauze soluţionate de instanţele din România în anul 2007 este de 1.478.293.

Judecătorul Josep Casadevall, preşedinte de secţie al Curţii, este de părere că numărul mare de sesizări adresate acestei instanţe de către cetăţenii unui stat dovedeşte, în primul rând, împrejurarea că în statul respectiv funcţionează regulile democraţiei. În acelaşi sens, acesta a mai menţionat că este şi un semn al cunoaşterii de către petenţi, avocaţii lor, a Convenţiei Europene.

Cauzele împotriva României vizează aspecte precum neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, protecţia proprietăţii - îndeosebi existenţa a două titluri de proprietate asupra aceluiaşi bun şi faptul că Fondul Proprietatea nu oferă o reparaţie efectivă, pensiile personalului militar - dacă sunt sau nu supuse impozitului pe venit, arestarea preventivă (competenţa organului care dispune această măsură), recursul în anulare, durata procedurilor, dreptul de acces la instanţă (cuantumul ridicat al taxei judiciare de timbru), condiţiile de detenţie din penitenciare şi practica neunitară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici