Romii din Hădăreni, din nou la CEDO

Romii din localitatea mureşeană Hădăreni, asistaţi de Romani Criss, au depus o nouă plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în luna septembrie, reclamând încălcarea dreptului lor la proprietate şi la un proces echitabil în cauza privind executarea silită a românilor care i-au agresat.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Romii din Hădăreni, din nou la CEDO

Romii din Hădăreni, din nou la CEDO

Şeful departamentului pentru Drepturile Omului din cadrul organizaţiei neguvernamentale Romani Criss, Marian Mandache, a declarat pentru MEDIAFAX că noua plângere a fost depusă de romii din Hădăreni la CEDO şi aşteaptă comunicarea soluţiei de admisibilitate, adică înregistrarea cauzei la instanţa europeană.

Potrivit acestuia, deciziile Judecătoriei Luduş şi Tribunalului Mureş, favorabile românilor din Hădăreni care au făcut contestaţie la executarea silită demarată în august 2005 de romi (în baza unei sentinţe definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din mai 2005, n.r.) , le-au încălcat celor din urmă dreptul la proprietate.

Mandache a mai precizat că plângerea romilor mai vizează şi încălcarea dreptului lor la un proces echitabil, date fiind numeroasele termene în care judecarea cauzei a fost amânată, mai ales la Judecătoria Luduş.

Mandache nu a putut preciza câţi romi din Hădăreni au depus noua plângere la CEDO, arătând însă că aceştia nu au trecut deocamdată în aceasta daunele pe care le solicită.

Judecătoria Luduş a admis, la sfârşitul lunii aprilie a lui 2006, contestaţia la executare formulată de românii din Hădăreni, ca urmare a faptului că executorul judecătoresc Eugen Hurubă a pus sechestru pe casele lor, în 10 august 2005, iar Tribunalul Mureş a menţinut această decizie în ianuarie 2007.

Sechestrul asigurator a fost pus de executorul judecătoresc Eugen Hurubă pe casele mai multor români din Hădăreni în 10 august 2005, în baza unei sentinţe definitive a Curţii de Apel Târgu-Mureş din februarie 2004, confirmată şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în mai 2005. Această sentinţă acorda romilor victime ale incendierii din septembrie 1993, constituite în părţi civile, despăgubiri materiale în valoare totală de 1,3 miliarde de lei vechi şi daune morale în valoare totală de 580 de milioane de lei vechi, care să fie plătite în solidar de familiile românilor găsiţi vinovaţi.

Împotriva acestei acţiuni de punere a sechestrului, românii au formulat contestaţie la executare, cu atât mai mult cu cât una dintre familii plătise partea ce îi revenea din despăgubiri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici