Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, iniţiată de Ministrul Justiţiei, a primit aviz favorabil, joi, din partea CSM, care a făcut însă câteva amendamente înainte de a fi discutată de Guvern, în şedinţa de săptămâna viitoare.
Ordonanţa vizează Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi stabileşte că magistraţii se pot pensiona şi beneficia de 80 la sută din veniturile din ultima lună de activitate la data pensionării, după împlinirea vârstei de 60 de ani.
Astfel, articolul 82 stabilişte că judecătorii se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea vârstei de 60 dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţia de procuror sau judecător. Pentru magsitraţii cu o vechime în magistratură între 20 şi 25 de ani, cuantumul pensiei va fi micşorat cu un procent pentru fiecare an lipsă din vechimea necesară.
De asemenea, pentru fiecare an care depăşeşte vechimea de 25 de ani, se adaugă unu la sută din sumă.
Totodată, modificările legislative prevăd ca judecătorii şi procurorii să poată opta între pensia de serviciu şi pensia militară de serviciu.
Din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost modificat şi articolul 83. Astfel, judecătorii, procurorii şi magistraţii asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi personalul de specialitatea juridică pot fi menţinuţi în funcţie după împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege, până la 65 de ani.
Apoi, judecătorii şi procurorii care au fost eliberaţi din funcţie prin pensionare pot cumula pensia de serviciu cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul veniturilor respective.