- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sechelariu, scos de sub urmărire penală în dosarul privind schimburile de terenuri
Fostul primar al Bacăului Dumitru Sechelariu a fost scos de sub urmărire penală, marţi, de Curtea de Apel Bacău, în dosarul întocmit de Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA) privind schimburile ilegale de terenuri.
Sechelariu, scos de sub urmărire penală în dosarul privind schimburile de terenuri (Imagine: Mediafax Foto)
Curtea de Apel Bacău a decis scoaterea de sub urmărire penală a lui Dumitru Sechelariu, celelalte două persoane alături de care a fost anchetat, respectiv fostul consilier local Laurian Iulian Lucaş şi fostul şef al Serviciului Cadastral şi Fond Funciar din cadrul Primăriei Bacău, Vasile Dorinel Ifrim, primind aceeaşi soluţie în urmă cu o săptămână, însă direct de la procurori. Faptele celor doi funcţionari fuseseră disjunse faţă de cele ale fostului primar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Soluţia Curţii de Apel Bacău în cazul lui Sechelariu poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
"S-a confirmat ceea ce am declarat de la început. O armată de procurori şi avocaţi mi-au dat dreptate. Şi cei care m-au acuzat acum îmi dau dreptate. Au fost 50 de declaraţii şi acuzaţii împotriva mea şi le-am desfiinţat pe toate", a declarat Dumitru Sechelariu, după pronunţarea în şedinţă publică a sentinţei.
În prima fază a procesului, la Tribunalul Bacău, Dumitru Sechelariu, fostul viceprimar Laurian Lucaş şi fostul şef al Serviciului Cadastru al Primăriei Bacău, Dorinel Ichim, au fost achitaţi, în aprilie anul trecut.
Tribunalul Bacău mai dispusese în aceeaşi sentinţă ridicarea sechetrului asiguratoriu instituit pe bunurile imobile ale celor trei.
Sentinţa a fost atacată de procurori la Curtea de Apel Bacău.
În iulie 2005, Sechelariu a fost trimis în judecată de procurorii fostului Parchet Naţional Anticorupţie (PNA) sub acuzaţia de obţinerea ilegală a aproximativ 300.000 de dolari, din afaceri cu terenuri şi pentru prejudicierea Consiliului Local Bacău.
Tot în acest dosar au mai fost trimişi în judecată fostul viceprimar şi consilier local al Bacăului, Laurian Iulian Lucaş, şi fostul şef al Serviciului Cadastral şi Fond Funciar din cadrul Primăriei Bacău, Vasile Dorinel Ifrim.
Anchetatorii au susţinut că Sechelariu, Ifrim şi Lucaş ar fi acţionat în scopul de a obţine în proprietatea fostului primar şi în concesiunea Asociaţiei Club Karting "Selena Motor Sport" AFI Bacău şi a "SC Selena SRL" Bacău - pe care le controla - mai multe suprafeţe de teren în Bacău, pentru construirea unui kartodrom.
Pentru realizarea acestui scop, Lucaş ar fi fost delegat să exercite funcţiile principale ale lui Sechelariu, el fiind numit şi membru în Comisia Municipală Bacău de Reconstituire a Drepturilor de Proprietate şi punerea în posesie a terenurilor agricole. Tot în aceeaşi comisie a fost numit şi Ifrim, care a fost menţinut în funcţia de şef al Serviciului Cadastral şi Fond Funciar, potrivit procurorilor.
Totodată, cei doi i-ar fi obligat pe cei care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra acelor terenuri, să le vândă lui Sechelariu, în schimbul emiterii titlurilor de proprietate. Lucaş şi Ifrim au fost acuzaţi şi că ar fi făcut toate demersurile notariale pentru încheierea contractelor de vânzare - cumpărare, ei emiţând şi certificate false de urbanism pe numele vânzătorilor.
În perioada februarie - martie 2005, Sechelariu şi cei doi ar fi condiţionat de neplata impozitului restant în sumă de peste 8,5 milioane de lei, datorat de către o persoană fizică la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Bacău, de vânzarea în beneficiul lui Sechelariu a terenului proprietate personală. Pentru terenul de 4.500 de metri pătraţi, cei trei ar fi impus un preţ de cumpărare de 150 de milioane de lei, mult subevaluat faţă de preţul terenurilor din zonă. Din diferenţa dintre preţul real de 6,4 dolari pentru un metru pătrat şi preţul impus, Sechelariu ar fi obţinut ilegal aproximativ 24.000 de dolari.
Sechelariu a fost acuzat şi de obţinerea altor foloase necuvenite, în cuantum de aproximativ 300.000 de dolari, prin cumpărarea ilegală a alte şapte suprafeţe de teren, mai susţin procurorii anticorupţie.
Conform actelor din dosar, în perioada februarie - mai 2004, Consiliul Local Bacău ar fi aprobat 179 de schimburi de terenuri - proprietatea municipalităţii - creând astfel beneficii pentru trei firme la care Sechelariu era acţionar majoritar, respectiv SC Letea SA Bacău, SC Selena SRL şi SC Deşteptarea SA.
Astfel, Consiliul Local Bacău ar fi fost prejudiciat cu suma de aproximativ 2,4 miliarde de lei.
Dumitru Sechelariu a fost achitat pentru asociere în vederea comiterii de infracţiuni, luare de mită, înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice, iar Lucaş pentru asociere în vederea comiterii de infracţiuni, complicitate la luare de mită, fals în declaraţii, fals intelectual şi uz de fals, în timp ce Ifrim a primit achitare pentru asociere în vederea comiterii de infracţiuni şi complicitate la luare de mită.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO