Sever Mureşan a fost eliberat din arest

Omul de afaceri Sever Mureşan a fost eliberat, vineri după-amiază, din arestul de la Lille - Franţa, după ce Curtea de Apel din Lyon l-a achitat pe acesta în dosarul privind o presupusă faptă cu caracter fiscal.

Urmărește
70 afișări
Imaginea articolului Sever Mureşan a fost eliberat din arest

Sever Mureşan a fost eliberat din arest

Avocatul omului de afaceri, Gheorghe Diaconescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Sever Mureşan a fost eliberat vineri după-amiază.

Gheorghe Diaconescu a mai spus că în legătură cu cealaltă acuzaţie, cea de instigarea la tentativă de omor, "statul francez s-a lămurit, de vreme ce a decis să-l lase în libertate" şi a considerat că nu se mai impun temeiurile avute în vedere la luare măsurii arestării.

Curtea de Apel din Lyon l-a absolvit pe Sever Mureşan de plata impozitului pentru anii 1994 şi 1995 statului francez, anulând astfel decizia Tribunalului Dijon privind impozitarea fiscală a omului de afaceri şi stabilind ca acesta să primească 4.000 de euro.

"La data de 31 decembrie 2007, prin sentinţa nr. 03LYO1292, 03LYO01336 a Curţii de Apel din Lyon, Franţa, s-a decis desfiinţarea sentinţei nr. 021029 a Tribunalului Dijon în ceea ce priveşte impozitarea fiscală a domnului Andrei Sever Mureşan pentru anii 1994 şi 1995", se arată într-un comunicat al grupului de avocaţi ai omului de afaceri, remis joi, agenţiei MEDIAFAX.

Prin decizia din 20 noiembrie 2007, directorul naţional al Serviciului de Verificări a situaţiilor fiscale din Ministerul francez al Economiei şi Finanţelor a decis degrevarea fiscală a lui Sever Mureşan cu suma de 675.847 de euro, cu titlu de impozit pe venit pentru anul 1994.

Având în vedere această măsură, Curtea de Apel din Lyon "nu mai statuează asupra impozitului pe venit aferent anului 1994, cerere rămasă fără obiect", precizează sursa citată.

Astfel, sentinţa 021029 a Tribunalului Dijon din 20 mai 2003 a fost anulată.

"Cotizaţia primară de impozit pe venit la care Sever Mureşan a fost supus în 1995 este redusă la concurenţa unei diminuări în baza a 1.403.090 franci francezi din categoria veniturilor provenite din capitaluri mobiliare", se mai arată în comunicatul citat.

Astfel, Sever Mureşan a fost "descărcat" de toate plăţile suplimentare care sunt în litigiu pentru anii 1994 şi 1995 ca şi cotizaţie suplimentară privind contribuţia la rambursarea datoriei sociale la care a fost obligat pentru anul 1995.

Sentinţa nr. 013371 a Tribunalului din Dijon este reformată în totalitate în ceea ce conţine contrar dispoziţiilor prezentei decizii.

"Statul va vărsa domnului Mureşan suma de 4.000 de euro în virtutea articolului L761-1 din codul de justiţie administrativă", adaugă sursa citată.

"Republica Franceză solicită şi ordonă ministrului Bugetului, Conturilor Publice şi Funcţiei Publice în ceea ce îl priveşte, precum şi tutoror executorilor judecătoreşti să facă toate demersurile privitoare la executarea prezentei sentinţe", se mai arată în comunicat.

Sever Mureşan a fost arestat pentru evaziune fiscală pe care ar fi înfăptuit-o în Franţa prin nedeclararea unor sume considerate venituri şi impozitate din oficiu de către Administraţia Fiscală franceză din Dijon.

În martie 2004, Sever Mureşan (cetăţean româno-francez) a fost condamnat în Franţa la 18 luni de închisoare, pentru sustragere voluntară de la plata impozitelor. Procesul penal care s-a judecat la Dijon, în Franţa, a început în urma unei sesizări semnate de partenerii români, acţionari sau directori la prima bancă privată a României, Dacia Felix.

Anterior, în data de 20 iulie 1999, Tribunalul de la Geneva a permis eliberarea lui Sever Mureşan (care a stat în detenţie o lună-n.r.), contra unei cauţiuni în valoare de cinci milioane de franci elveţieni (trei milioane de euro).

Mureşan fusese arestat, în luna iunie 1999, în Ungaria, în baza unui mandat de arestare internaţional emis de un judecător de instrucţie elveţian, sub acuzaţia că ar fi devalizat BDF cu peste 159 de milioane de dolari, şi a fost transferat apoi în Elveţia. În noiembrie 2000, Mureşan a fost condamnat de Curtea Corecţională din Geneva la trei ani şi jumătate de închisoare şi cinci ani de interzicere a sejurului în Elveţia, într-un caz de escrocherie în valoare de 25 de milioane de dolari în detrimentul Băncii Dacia-Felix. Sever Mureşan a fost acuzat că a deturnat, în beneficiul său, în special cu complicitatea unui bancher român şi a societăţilor sale, bunurile depuse la Geneva de BDF.

Totodată, în decembrie 1999, Judecătoria Suceava a dispus arestarea lui Sever Mureşan, iar Ministerul român al Justiţiei a declanşat procedura de extrădare din Elveţia a lui Sever Mureşan.

În iunie 2001, instanţa română l-a eliberat pe Mureşan apreciind că poate fi judecat în stare de libertate.

În 14 martie anul trecut, autorităţile franceze au cerut procurorilor români să le fie predat omul de afaceri Sever Mureşan, astfel că acesta a fost reţinut la Bucureşti, în noaptea de 15 spre 16 martie, în baza unui mandat emis de un judecător din Lille, care a deschis o anchetă în urma reclamaţiei unui finanţist elveţian.

Potrivit unor surse din Poliţie, Peter Rolf Gemrig - fost administrator al filialei de la Bucureşti a Societăţii financiare elveţiene Diskont und Effekten, patronată de Sever Mureşan - ar fi reclamat faptul că românul ar fi ordonat uciderea sa.

Pe numele lui Mureşan fusese emis din 6 februarie un mandat de arestare internaţional, sub acuzaţiile de tentativă de omor, spălare de bani, fals şi uz de fals şi fals de monedă, fapte petrecute pe teritoriul Franţei

În paralel, instanţa supremă română a decis ca Mureşan să fie predat autorităţilor franceze din Dijon în vederea executării unei pedepse pentru evaziune fiscală.

În România, Sever Mureşan este judecat pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii, iar Mircea Horia Hossu de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, gestiune frauduloasă şi abuz în serviciu. Cei doi au fost arestaţi în ianuarie 1997 şi eliberaţi, din motive de vicii de procedură (o grefieră a uitat să semneze unele acte-n.r.) în iunie acelaşi an. Procesul celo doi a înceout în octombrie 1997, dosarul plimbâdu-se de la o instanţă la alta, în final, în 2005, s-a dat o soluţie de achitare de către Tribunalul Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici