- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Stelian Ion, ministrul Justiţiei: Ordonanţa de Urgenţă în domeniul organizării judiciare a fost adoptată
- Ordonanţa de urgenţă prin care s-a dispus amânarea aplicării dispoziţiilor legale referitoare la compunerea completurilor de apeluri a fost aprobată de Guvern.
- Stelian Ion: Ar fi avut drept efect producerea unor blocaje grave.
Stelian Ion: Ordonanţa de Urgenţă în domeniul organizării judiciare a fost adoptată
„Astăzi am adoptat în Guvern o ordonanţă de urgenţă prin care s-a dispus amânarea aplicării dispoziţiilor legale referitoare la compunerea completurilor de apeluri, atât în materie civilă, cât şi în materie penală. Creşterea de la 01.01.2021 a numărului de judecători care ar urma să judece apeluri (3 judecători în loc de 2) ar fi avut drept efect producerea unor blocaje grave în funcţionarea instanţelor de judecată, supraaglomererea activităţii judecătorilor, cu consecinţe negative asupra duratei de soluţionare a proceselor într-un termen rezonabil”, anunţă Stelian Ion.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Acesta precizează că solicitarea pentru această reglementare a venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii, cu argumente solide, în baza analizei pe care a realizat-o cu privire la consecinţele aplicării de la 1 ianuarie 2021 a prevederilor referitoare la compunerea completurilor de apel de 3 judecători.
De asemenea, proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost avizat favorabil de Consiliul Superior al Magistraturii şi de Consiliul legislativ.
Ulterior, în 28 decembrie, CSM a transmis încă o adresă prin care amintea avizul favorabil pe care l-a dat pentru adoptarea unei OUG şi necesitatea de a interveni de urgenţă pentru evitarea unor consecinţe negative.
„De la preluarea mandatului de ministru am analizat variantele posibile de rezolvare a acestei probleme grave şi am ajuns la concluzia că nu există timpul necesar pentru a se interveni legislativ în Parlament, pentru că nu s-ar respecta toate termenele legale astfel încât legea să poată intra în vigoare la la 01.01.2021. Aşadar singura opţiune de evitare a acestor probleme a rămas ordonanţa de urgenţă”, adaugă Stelian Ion.
Sub aspectul efectelor referendumului organizat în data de 26.05.2019, care se referea, printre altele, şi la consultarea populaţiei cu privire la posibilitatea modificării prin OUG a legislaţiei penale şi a legilor justiţiei, ministrul Justiţiei precizează:
- Scopul acestui referendum a fost acela de a proteja legislaţia penală şi de organizare judiciară de intervenţii neaşteptate şi nocive care, în perioada referendumului, păreau iminente.
- Un referendum organizat cu obiectivul clar al protejării valorilor ocrotite prin legea penală şi al protejării sistemului judiciar de intervenţii brutale nu poate fi invocat într-un scop contrar.
- După cum a preciazt foarte clar Curtea Constituţională (Hotărârea nr. 2/2019 de validare a referendumului, DCC nr. 28/2020, paragraful nr. 47), referendumul organizat pe 26.05.2019 a fost un referentum consultativ, cu efecte politice, nu juridice, iar din punct de vedere politic, adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă reprezintă un act de responsabilitate, în favoarea sistemului judiciar, exact în spiritul acestui referendum.
- Prin conţinutul său, OUG adoptată miercuri nu conţine reglementări de substanţă, prin care să fie modificate instituţii judiciare (nu desfiinţăm SIIJ, spre exemplu, prin OUG), ci vizează doar o prorogare a intrării în vigoare a unor dispoziţii care ţin de buna administrare a justiţiei.
„Reamintesc împrejurarea că, la începutul pandemiei, Guvernul a fost nevoit să mai adopte o ordonanţă de urgenţă care, formal, părea că vine în contradicţie cu referendumul din 26.05.2020. Este vorba de OUG nr. 28/2020 prin care a fost modificat şi completat Codul penal. Atunci nu au existat comentarii, deşi situaţia era identică, în raport cu referendumul.
Sigur, această măsură legislativă va fi folosită în lupta politică în fel şi chip. Adevărul este însă că măsura este absolut benefică şi necesară pentru sistemul judiciar şi sunt îndeplinite toate condiţiile constituţionale pentru adoptarea ei prin OUG”, conchide ministrul Justiţiei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO