- Home
- Justiţie
- (18.08.2020, 21:07)
- Eduard Popescu , Marina Dinu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studenţii de la Drept îţi explică unde a greşit Guvernul în gestionarea crizei provocate de epidemie
- Dificultatea cu care guvernanţii au gestionat situaţia din ultimele luni a atras atenţia studenţilor la Drept.
- Viitorii profesionişti consideră că Guvernul putea lua decizii mult mai inspirate.
- Legiferarea prin acte normative nepotrivite şi restrângerea drepturilor şi libertăţilor, printre problemele semnalate.
Urmărește
1399 afișări
Îţi propun să ne întoarcem puţin în timp, mai precis în luna martie, şi să ne amintim de decretarea stării de urgenţă şi adoptarea ordonanţelor militare prin care au fost restrânse drepturi şi libertăţi.
A urmat, la scurt timp, majorarea semnificativă a amenzilor acordate celor ce nu respectau prevederile, măsură care însă a picat cu brio testul de constituţionalitate. În plus, instanţele de judecată au desfiinţat mai multe decizii luate de Executiv, anulând chiar hotărâri de carantinare a unor localităţi sau internarea unor persoane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Studenţii de la Drept, fie ei în anul doi sau patru, consideră că o mai bună organizare din partea autorităţilor şi elaborarea unor norme clare pentru cetăţeni ar fi putut duce la evitarea unor asemenea situaţii.
”Pentru ca modificarea dorită de Executiv să poată fi constituţională, aceasta trebuia să fie realizată printr-o lege organică, adoptată de Parlament. Constat următoarele probleme ale puterii executive: predictibilitatea, care se referă la faptul că cetăţenii nu ştiau exact ce trebuie să respecte, previzibilitatea şi accesibilitatea măsurilor luate, dar şi modul în care acestea au fost realizate, adică prin anumite acte normative care nu aveau puterea de a reduce drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Executivul ar fi trebuit să fie mai atent cu modul în care ia anumite decizii, şi chiar dacă era o situaţie dificilă şi de criză, să nu adopte ordonanţe de urgenţă doar pentru că acestea se pot realiza mult mai rapid, ci ar fi trebuit să urmeze procesul normal de legiferare, proces reglementat chiar de Constituţie”, explică Andrei Bilivolschi, student în anul 4 la Drept.
”Toată trecerea asta de la starea de urgenţă la starea de alertă s-a făcut în hopuri. În primul rând, după cele două luni de stare de urgenţă, nu am trecut imediat într-o stare de alertă. Toată lumea ştie că după 15 mai s-a terminat starea de urgenţă, a urmat weekend-ul acela 15, 16, 17 mai, în care am fost practic în vid legislativ. Nu s-au putut da amenzi, nu prea au fost impuse restricţii, oamenii au cam făcut ce au vrut. În momentul în care elaborezi un text de lege, trebuie să fie destul de clară treaba. Omul trebuie să ştie: dacă fac asta, înseamnă că e greşit, sunt sancţionat cu atât. Într-un moment de genul ăsta, te gândeşti cum să protejezi populaţia, cum să protejezi statul, laşi deoparte conflictele de genul, toată această luptă politică. Nu prea s-a pus aşa mult accent pe noi, pe cetăţeni, mai mult pe lupta politică”, spune şi Ancuţa Andrei, studentă în anul 2 la Drept.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe