Tăriceanu: Remeş va pleca din Guvern dacă e vinovat

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că a hotărât să îşi menţină încrederea în ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, respectând principiul prezumţiei de nevinovăţie, dar că acesta nu va fi "acoperit" dacă acuzaţiile procurorilor se confirmă şi va fi obligat să se retragă din Guvern.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Remeş va pleca din Guvern dacă e vinovat

Tăriceanu: Remeş va pleca din Guvern dacă e vinovat

"Am hotărât să îi menţin încrederea în continuare. Dacă vor apărea elemente suplimentare, atunci nu voi încerca să acopăr nicio faptă de corupţie a niciunui ministru şi, în această situaţie, Remeş nu ar avea decât o singură opţiune, şi anume să plece din Guvern. Până atunci, e firesc să funcţioneze premisa de nevinovăţie", a spus Tăriceanu.

El a amintit că nimeni nu este mai presus de lege, iar ministrul Agriculturii trebuie să se supună legii ca oricare alt cetăţean, arătând însă că îl cunoaşte pe Remeş de aproape 15 ani şi a avut o discuţie "foarte serioasă şi profundă" cu acesta în legătură cu acuzaţiile formulate prin intermediul mass-media.

Tăriceanu a atras atenţia Parchetului că face o gravă eroare dacă permite scurgerea informaţiilor în presă înainte ca persoana vizată să ajungă în instanţă şi a apreciat, din acest motiv, că Procuratura doreşte doar să-l transforme pe Remeş într-un condamnat.

"Se vorbeşte despre înregistrări, de tot felul de poveşti, de luare de mită şi aşa mai departe. Care este imaginea pe care şi-o formează cetăţeanul care citeşte această informaţie ? Mulţi nu ştiu că instanţa este cea abilitată să judece dacă e vinovat sau nu. Noi îl punem pe Remeş la zid, îl pictăm şi după aceea, aşa cum s-a întâmplat şi în alte cazuri, procuratura trimite cerere de urmărire împotriva lui, preşedintele ia decizia, ministrul este suspendat, iar ulterior procuratura decide neînceperea urmăririi penale, după expirarea perioadei de suspendare a demnitarului şi scoaterea lui din Guvern", a spus şeful Guvernului.

El a apreciat că întreaga situaţie este o componentă a unei lupte politice în care "anumite persoane în România" încearcă să folosească instrumentele justiţiei pentru o luptă politică.

"Probabil că raportul făcut de CSM cu privire la activitatea procuraturii trebuie să fie analizat mai în profunzime, pentru că acolo se văd, de fapt, deficienţe de fond ale funcţionării acestui organism şi care, dacă va funcţiona în continuare, va avea ca rezultat pierderea credibilităţii justiţiei", a spus Tăriceanu.

Premierul a mai arătat că în cazul ministrului Agriculturii are serioase semne de întrebare, referindu-se la faptul că adresa trimisă lui Remeş de către Departamentul Naţional Anticorupţie, în care se menţionează că ar fi vorba de primire de foloase necuvenite, este semnată de procurorul şef al DNA, Daniel Morar, conducătorul unei instituţii aflate în subordinea procurorului general Kovesi.

"Ce să înţeleg ? E lipsă de profesionalism, lipsă de comunicare între departamente în cadrul aceleaşi instituţii ? Sunt semne de întrebare foarte serioase şi încep să mă gândesc din ce în ce mai serios că, de fapt, nu avem de-a face cu o serioasă componentă a luptei împotriva corupţiei, ci de fapt, procuratura se implică în lucruri care ţin de cu totul şi cu totul altceva", a afirmat Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici