Tranzacţiile demnitarilor români, urmărite pe întreg teritoriul UE - proiect de lege

Tranzacţiile făcute de miniştrii, parlamentarii, secretarii de stat şi şefii de instituţii de stat din România vor putea fi urmărite pe întreg teritoriul Uniunii Europene începând cel mai târziu de anul viitor, potrivit unui proiect de lege rezultat în urma unei directive europene obligatorii.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Tranzacţiile demnitarilor români, urmărite pe întreg teritoriul UE - proiect de lege

Tranzacţiile demnitarilor români, urmărite pe întreg teritoriul UE - proiect de lege

Proiectul de act normativ are ca scop un mai bun control al posibilelor fapte de spălare a banilor, corupţie şi evaziune fiscală şi este o transpunere în legislaţia românească a unei directive europene în acest sens. La elaborarea lui au lucrat atât oficiali guvernamentali români, cât şi reprezentanţi ai organizaţiei Transparency International România, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri britanice.

Potrivit Transparency International, într-o primă fază, proiectul stabileşte categorile de Persoane Expuse Politic (PEP) la posibile fapte de corupţie, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Potrivit draftului, PEP sunt şefii de stat, parlamentarii, comisarii europeni, membrii Executivului - miniştri, secretari sau subsecretari de stat -, consilierii prezidenţiali şi de stat, judecătorii de la instanţele superioare şi procurorii de la Parchetele de pe lângă acestea, membrii Curţii de Conturi, membrii Consiluilui de Administraţie al Băncii Centrale, ambasadorii, însărcinaţii cu afaceri, mareşalii, amiralii şi generalii, şefii autorităţilor publice, membrii consiliilor de administraţie şi consiliilor de supraveghere ale regiilor autonome şi companiilor naţionale şi toate persoanele ce ocupă funcţîii asimilate acestora, dar şi soţii, copiii, părinţii sau "asociaţii apropiaţi" ai acestora.

Conform directivei europene ce urmează a fi transpusă în legislaţia românească, o listă conţinând datele tuturor persoanelor din România cu statut de PEP va fi transmisă instituţiilor similare Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din toate ţările Uniunii Europene, care vor verifica tranzacţiile efectuate de acestea. Pe principiul reciprocităţii, şi autorităţile române vor primi de la celelalte 26 de state membre liste similare pentru a putea supraveghea atent tranzacţiile demnitarilor din respectivele ţări care sunt derulate pe teritoriul României, mai explică Transparency International România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici