Video Tribunal al UE: Microsoft a încălcat legile antitrust (VIDEO)

Un tribunal al Uniunii Europene a decis, luni, să menţină sancţiunile impuse, în 2004, de Comisia Europeană (CE) grupului Microsoft, acuzat că a abuzat de poziţia sa dominantă pentru a înlătura companiile concurente mai mici, transmite Reuters.

Urmărește
1 afișare

Decizia tribunalului este considerată o victorie foarte importantă pentru autorităţile de reglementare în domeniul antitrust.

Prima Instanţă europeană a respins apelul Microsoft la decizia CE, la toate cele cinci aspecte ale sancţiunii, dar nu a fost de acord cu înfiinţarea şi finanţarea unei autorităţi de monitorizare, acţiune solicitată de Comisie.

"Prima Instanţă Europeană a decis menţinerea deciziei CE că Microsoft a abuzat de poziţia sa aproape dominantă pe piaţa de software", se arată într-un comunicat al instanţei.

Decizia instanţei este finală, dar există anumite aspecte juridice care ar putea fi contestate la Înalta Curte a Uniunii Europene.

Instanţa a obligat Microsoft să plătească cea mai mare parte a costurilor de judecată, inclusiv ale companiilor concurente care au susţinut punctul de vedere al CE. Companiile aliate Microsoft vor suporta singure costurile.

CE a hotărât, în 2004, să amendeze Microsoft cu 497 milioane de euro, cea mai mare sancţiune impusă vreodată de autorităţile europene unei companii, considerând că grupul american a folosit sistemul de operare Windows, care rulează pe aproximativ 95% din calculatoarele şi serverele din întreaga lume, pentru a înlătura companiile concurente din domeniul producţiei de software.

Comisia a amendat apoi Microsoft cu suma de 280,5 milioane de euro pentru nerespectarea sancţiunilor antitrust impuse în anul 2004 de UE şi a ameninţat producătorul de software cu aplicarea unor sancţiuni mai mari.

Microsoft a făcut apel la deciziile CE, motivând că autorităţile europene intervin în dreptul de libertate al companiei în proiectarea de software.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici