- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tribunalul a decis returnarea către procurori a dosarului Rafo-Carom
Tribunalul Bucureşti a decis, joi, returnarea către procurori, pentru refacerea urmăririi penale, a dosarului Rafo-Carom, în care sunt judecaţi Ovidiu Tender, Marian Iancu şi alte patru persoane
Tribunalul a decis returnarea către procurori a dosarului Rafo-Carom
Solicitarea a fost formulată în 31 octombrie şi a fost argumentată pe mai multe aspecte procedurale. Unul dintre avocaţii lui Ovidiu Tender, Gheorghe Mateuţ, a susţinut, în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti, că din rechizitoriu lipsesc mai multe acte importante, printre care şi cel referitor la măsurile asiguratorii. El a adăugat că din dosar mai lipsesc actul de sesizare a instanţei şi procesele verbale care au stat la baza rezoluţiilor şi ordonanţelor de începere a urmăririi penale şi de extindere a urmăririi penale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
Mateuţ a criticat şi modul în care procurorii au schimbat încadrarea juridică din bancrută frauduloasă în spălare de bani, arătând că aceasta s-a făcut fără administrarea unor alte probe decât cele existente la momentul primei încadări juridice. Concluziile lui Mateuţ au fost susţinute şi de ceilalţi avocaţi.
Pe de altă parte, avocaţii lui Ovidiu Tender, ai lui Marian Iancu şi ai Ciciliei Dumitrescu au solicitat ridicarea sechestrului asigurator instituit pe bunurile inculpaţilor.
În acest dosar, Ovidiu Tender a fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni economice, alături de Marian Alexandru Iancu, Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Găurean şi Bogdan Sălăjan.
Primul termen în acest proces a avut loc în 4 septembrie 2006, cauza fiind amânată de atunci, de fiecare dată, din diverse motive.
Anchetatorii au stabilit că gruparea de criminalitate constituită de aceştia urmărea obţinerea de fonduri financiare frauduloase a căror sursă urma a fi disimulată prin încheierea unor contracte comerciale nelegale. Infracţiunile au vizat, pe de o parte, încheierea nelegală a unor contracte de cesiune de creanţă şi de garanţie reală mobiliară în raport cu SC Carom SA Oneşti, iar pe de altă parte, relaţiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL Bucureşti, în raport cu SC Rafo SA Oneşti.
În urma acestor fapte, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2002-2004, societatea Carom Oneşti a fost prejudiciată cu 1.434, 9 miliarde de lei vechi.
În acest dosar, Ovidiu Tender este acuzat de înşelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, în formă calificată şi continuată, constituirea şi apartenenţa la un grup de crimă organizată şi spălare de bani. Tender este acuzat că, împreună cu Alexandru Iancu şi Cicilia Dumitrescu, a indus în eroare fostul APAPS - Departamentul Post-privatizare, în legătură cu îndeplinirea obligaţiilor asumate de SC Tender SA Timişoara prin contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni pentru efectuarea de investiţii tehnologice, de mediu şi de capital de lucru la SC Carom SA Oneşti.
Astfel, Tender ar fi comunicat fostului APAPS realizarea investiţiilor din sursele proprii şi atrase ale SC Tender SA Timişoara, deşi acestea fuseseră realizate cu banii proprii ai SC Carom SA Oneşti. În acest scop, Tender ar fi dispus ordonarea de plată în numele firmei sale către SC VGB Impex SRL Bucureşti - firmă administrată de Iancu - având la bază contractul de cesiune de creanţă încheiat ilegal între ei. Prin această faptă, Carom a fost prejudiciată cu 195 de miliarde de lei vechi.
Totodată, Tender i-ar fi determinat pe Cicilia Dumitrescu şi pe Marin Badea - director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carom SA Oneşti şi, respectiv, administrator special al aceleiaşi societăţi - să încheie ilegal contracte prin care creanţa de 1.434,9 miliarde de lei vechi deţinută la această firmă de SC VGB Impex SRL Timişoara să fie trecută nelegal în patrimoniul SC Tender SA Timişoara, primindu-se în schimb pachetul de 90 la sută din acţiunile SC Uton SA Oneşti, cu o valoare supraevaluată.
Anchetatorii au mai stabilit că Tender a contribuit, alături de Marian Alexandru Iancu, la realizarea unor circuite financiare frauduloase, fiind spălată suma de 1.193 de miliarde de lei. Pentru ascunderea sumei rezultate din încheierea nelegală a contractului cesiunii de creanţă, omul de afaceri a încheiat un nou contract de cesiune de acţiuni vizând achiziţionarea a 86,5 al sută din acţiunile SC Talc Dolomita SA Hunedoara, la un preţ supraevaluat de 220 de miliarde de lei vechi.
Marian Iancu este acuzat în acest dosar de complicitate la înşelăciune, în legătură cu inducerea în eroare a fostului APAPS, de instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei în formă calificată şi continuată privind creanţa de 1.434,9 miliarde de lei vechi, de constituire şi apartenenţă la un grup de criminalitate organizată şi de spălare de bani în formă continuată.
Cicilia Dumitrescu a fost deferită justiţiei pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor persoanei, în formă calificată şi continuată, şi constituire şi apartenenţă la un grup de criminalitate organizată.
La rândul său, Marin Badea este judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei, în formă calificată şi continuată, şi constituire şi apartenenţă la un grup de criminalitate organizată.
Toader Găurean este judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată şi continuată, iniţiere şi constituire a unui grup de crimă organizată şi spălare de bani, în timp ce Bogdan Sălăjan pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată şi continuată, şi iniţiere şi constituire a unui grup de crimă organizată.
Anchetatorii au stabilit că inculpaţii din prezenta cauză penală au creat un lanţ de relaţii comerciale nelegale şi vădit păgubitoare pentru patrimoniul SC Carom SA, fiecare dintre ei având un rol bine determinat în realizarea activităţii infracţionale. Activitatea concertată, premeditată şi gândită de Tender şi Iancu a avut drept scop, pe de o parte, crearea posibilităţii obţinerii unei distribuţii exclusive de carburanţi de la SC Carom SA Oneşti şi, implicit, crearea posibilităţii de acumulare a unor datorii faţă de această firmă din cauza neplăţii produselor primite, iar pe de altă parte, exonerarea de la o viitoare achitare a acesteia prin încheierea unor contracte de cesiune de creanţă transferabile de debit.
Anchetatorii au mai stabilit că, în relaţia cu Marian Alexandru Iancu, Găurean a acordat numeroase facilităţi societăţilor reprezentate de acesta, în legătură cu încheierea, negocierea şi derularea contractelor comerciale de livrare de combustibil. Astfel, cei doi au stabilit condiţii vădit dezavantajoase pentru SC Rafo SA Oneşti, cu privire la termenele scadente pentru achitarea cantităţilor de combustibil livrate. Sancţiunea neachitării acestor datorii la bugetul de stat de către SC Rafo SA Oneşti a constat în calcularea, pentru aceasta, de penalităţi şi dobânzi care, în final, au condus la o datorie a rafinăriei către bugetul de stat în valoare de aproximativ 8.000 de miliarde lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO