Un inculpat din dosarul "Furtul secolului" cere control oftalmologic

Un inculpat în dosarul "Furtul secolului" a solicitat, luni, Tribunalului Bucureşti admiterea efectuării unui control oftalmologic, pe motiv că nu ar a văzut bine textura sacilor pe care i-ar fi furat.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Un inculpat din dosarul "Furtul secolului" cere control oftalmologic

Un inculpat din dosarul "Furtul secolului" cere control oftalmologic

Solicitarea a fost făcută de Gabriel Velescu, prin avocatul său.

Potrivit susţinerii acestuia, clientul său nu a putut distinge textura sacilor în care se aflau banii, pe motiv că, la momentul săvârşirii faptei, era noapte.

De asemenea, avocatul a arătat instanţei că Velescu suferă de astigmatism şi alte "afecţiuni oculare", motiv pentru care ar trebui supus unei asemenea expertize oftalmologice. Magistraţii Tribunalului Bucureşti urmează să se pronunţe cu privire la această solicitare.

La termenul de luni, magistraţii au încuviinţat efectuarea unei expertize contabile întrucât există diferenţe între sumele de bani însuşite de inculpaţi şi sumele pe care firma afirmă că le transporta.

Următorul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru 25 februarie.

Gabriel Velescu a fost pus în libertate în martie anul trecut. Decizii similare au fost luate ulterior şi pentru ceilalţi doi inculpaţi în cauză, Aurelian Paven şi Petru Nica.

Dosarul este fază de rejudecare la Tribunalul Bucureşti în urma deciziei luate, în ianuarie anul trecut, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Printre motivele invocate de magistraţii instanţei supreme pentru trimiterea dosarului la instanţa de fond a fost şi cel referitor la respingerea unor probe care ar fi putut fi concludente în cauză şi care ar fi putut lămuri problema cuantumului banilor care ar fi fost furaţi.

În timpul primei judecări a acestui dosar, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat la câte 14 ani de închisoare pe Petru Nica, Gabriel Velescu şi Aurelian Paven. De asemenea, cei trei fiind obligaţi, în solidar, să plătească opt miliarde de lei vechi, sumă nedescoperită în timpul anchetei în acest dosar.

Inculpaţii au contestat hotărârea Tribunalului Bucureşti, avocaţii acestora cerând Curţii de Apel Bucureşti rejudecarea dosarului şi reducerea pedepselor, pe care Nica, Velescu şi Paven le considerau a fi prea mari. Avocatul lui Petru Nica cerea instanţei Curţii de Apel Bucureşti ca acesta să fie condamnat pentru infracţiunea de abuz de încredere, şi nu de furt, aşa cum a fost încadrat, el fiind considerat principalul vinovat în cazul "Furtul secolului".

Curtea de Apel Bucureşti a respins, la sfârşitul lunii iunie 2006, apelurile formulate de cei trei, menţinând pedepsele date de instanţa inferioară. Hotărârea a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a decis rejudecarea cauzei la Tribunalul Bucureşti.

Petru Nica a fost acuzat că, în dimineaţa de 5 iulie 2004, în jurul orelor 4.30, a fugit cu o maşină blindată încărcată cu bani proveniţi de la filialele din Galaţi, Constanţa şi Ploieşti ale ABN Amro. În jurul orei 9.00, autospeciala - care transporta 88,4 miliarde de lei şi 33.396 de dolari - a fost găsită abandonată pe o stradă din cartierul Băneasa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici