Unul dintre cei mai valoroşi specialişti ruşi în studierea gazelor a primit ani grei de închisoare

Omul de ştiinţă rus Shiplyuk a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru trădare.

Urmărește
6569 afișări
Imaginea articolului Unul dintre cei mai valoroşi specialişti ruşi în studierea gazelor a primit ani grei de închisoare

Unul dintre cei mai valorişi specialişti ruşi în studierea gazelor a primit ani grei de închisoare

Un membru al Academiei Ruse de Ştiinţe, Alexander Shiplyuk, a fost condamnat de un tribunal din Moscova la 15 ani de închisoare pentru înaltă trădare, transmite agenţia Tass.

Shiplyuk este director al Institutului de Mecanică Teoretică şi Aplicată din ramura siberiană a Academiei de Ştiinţe.

Procuratura a cerut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru Shiplyuk.

Sentinţa poate fi atacată cu recurs. Întrucât cauza a fost calificată drept „secretă”, Curtea a făcut cunoscut doar sentinţa, dar alte detalii nu sunt cunoscute.

Shiplyuk, arestat în august 2022, este considerat unul dintre specialiştii de frunte în domeniul aerogasdinamicii de mare viteză şi al metodelor experimentale de studiere a fluxurilor de gaze.

Printre cercetările sale se numără unele referitoare la aerotermodinamica experimentală a aeronavelor hipersonice.

„Agent străin” trimis în judecată

Un procesul nou se deschide astăzi la Moscova împotriva francezului Laurent Vinatier, colaborator al unui ONG elveţian arestat la începutul lunii iunie în Rusia sub acuzaţia de strângere de informaţii militare, în contextul tensiunilor dintre Moscova şi Occident din cauza conflictului din Ucraina.

Tribunalul Zamoskvoretsky din Moscova va audia cazul francezului. Autorităţile ruse l-au acuzat că nu s-a înregistrat ca „agent străin” în timp ce colecta „informaţii în domeniul activităţilor militare” care ar putea fi „folosite împotriva securităţii” ţării.

El riscă cinci ani de închisoare. Anterior, existau temeri de o acuzaţie mai gravă, de exemplu pentru „spionaj”, infracţiune pedepsită cu 20 de ani de închisoare.

Incidentul are loc într-un moment în care tensiunile sunt mari între Moscova şi Paris: Rusia este acuzată de o serie de acte de destabilizare şi dezinformare în Franţa, în timp ce Parisul este criticat pentru sprijinul din ce în ce mai mare pentru Ucraina.

Laurent Vinatier recunoscuse că nu se înregistrase sub eticheta de „agent străin”, folosită în Rusia împotriva vocilor critice şi care le impune obligaţii administrative şi sancţiuni grele. La începutul lunii iunie, imediat după arestare, el a explicat în timpul audierii sale din arestul preventiv că nu ştia că legea rusă îi impunea o asemenea obligaţie.

Serviciile ruse de securitate (FSB) au transmis la începutul lunii iulie că cetăţeanul francez a stabilit „numeroase contacte” cu politologi, economişti şi experţi militari ruşi, precum şi cu oficiali publici.

Vinatier, 48 de ani, a lucrat în Rusia pentru Centrul pentru Dialog Umanitar, un ONG elveţian care mediază în conflicte în afara circuitelor diplomatice oficiale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici